Det siste koko?
Det er fremdeles mulig å gå en tur på stien for å høre skogens ro – men gjøken som galer ko-ko blir stadig sjeldnere.

Hvis du tenker at du oftere hørte fuglesangen tidligere – så stemmer det. Veldig mange av de kjente og kjære fugleartene våre er truet.
Bli medlem i dag og støtt lokalt naturvernarbeid som bidrar til bevaringen av norske fugler!
Kjente fuglearter som gulspurv, gråmåke, hettemåke, ærfugl og grønnfink truet står på den norske rødlista fra 2021. For hubro, myrhauk, lomvi og åkerrikse er situasjonen særlig alvorlig, de er sterkt og kritisk truet.
– Forsvinner fuglene, bør alarmen gå. Når fugler som tidligere har vært tallrike og spredt ut over store områder, synker i antall, er det et vitnesbyrd om at noe er forferdelig galt. Halvparten av alle fuglebestander i verden går tilbake. Hver åttende fugleart er utryddingstruet. Førti prosent av de norske fugleartene er på rødlisten. Det er alvorlig, sier naturvernrådgiver og ornitolog Martin Eggen i BirdLife Norge til bladet Appolon.
Hvorfor færre fugler?
Hovedgrunnen til at mange av fuglene forsvinner er nedbygging av natur. Det er alt fra hytte-, hus- og veibygging til kraftlinjer og kraftutbygging, samt skogbruk, som er grunnene til at fuglene blir færre.
I tillegg er klimaendringene en stadig større trussel – særlig for fjellfuglene er klimaendringene en av hovedpåvirkingsfaktor. For sjøfuglene er det matmangel som ser ut til å være hovedproblemet, der klimaendringene påvirker mattilbudet.
De norske fuglebestandene påvirkes også av forhold i andre land. Intensivt jord- og skogbruk i Europa har fortrengt mange fugler. Hele to femdeler av arealet i EU brukes til jordbruk.
– Når Europas gunstige steder for fugler blir borte, påvirker det også de norske hekkefuglene. Vi må ikke glemme at brorparten av hekkefuglene våre er trekkfugler. Disse fuglene er bare på besøk hos oss tre til fire måneder om året. De er avhengige av et nettverk med plasser og nødhavner for å kunne raste under trekket, sier Eggen.
Fuglelydene er tilgjengelig hos www.xeno-canto.org/. Published under a creative commons license.