Lær deg å kjenne igjen vårfuglene!

Nå om våren begynner de forskjellige fugleartene å synge, og en etter en bidrar de til å gjøre det vårlige blandakoret mer og mer imponerende. Finn ut hvordan de forskjellige fuglene høres ut, og når på våren de begynner å synge!

Fugl

Lærer du deg noen fuglelyder, blir vårkvitringen mye mer spennende. Mange fugler har svært særegne lyder som er lette å lære seg. Kan du noen fugler, lærer du fort å gjenkjenne flere!
Her har vi gruppert lydene omtrent etter når på våren fuglene starter å synge. Dermed kan du lære deg noen av dem som ikke har kommet enda, og vente i spenning på når den første kommer til et område nær deg!

Tidlig vår

Kjøttmeis

Grønnfink

Blåmeis

Perleugle

Orrfugl

Storfugl

Vår

Bokfink

Stær

Svarttrost

Ringdue

Rødstrupe

Linerle

Vipe

Gulspurv

Vogelartinfo/Wikimedia Commons

Sen vår

Svarthvit fluesnapper

Løvsanger

Gransanger

Hagesanger

Møller

Munk

Forsommer

Tårnseiler

Rugde

Taksvale

Låvesvale

Foto: Malene Thyssen

Fugler året rundt


Det er mange flere fugler enn de som bidrar til vårkvitringen, som det kan være verdt å lære seg. Går du i fjellet vil du for eksempel kunne gjenkjenne lirype, fjellrype  og ravn. I skogen kan du hele året finne for eksempel toppmeis, svartspett, grankorsnebb, dompap og Norges minste fugl – fuglekonge. 

Åkerrikse

Den rare lyden av åkerrikse er blant dem som er lette å identifisere, men den høres svært sjelden. Kun i kulturlandskap på svært få steder i Norge kan du være så heldig å høre hannens monotone kreks-kreks-lyd utover sommerkveldene.

Tårnseiler

En av fuglene vi har her kortest er tårnseileren, som du bare hører hvine over hustakene noen få uker på sommeren.