Håpet fra Luxembourg
Behandlingen av Fjordsøksmålet i EFTA-domstolen har gitt miljøorganisasjonene troen på at de kan vinne en seier som også strekker seg langt ut over Førdefjorden og planene om gruvedumping der.
– Vi er fylt med nytt håp, sier Anne-Line Thingnes Førsund i Naturvernforbundet i Sogn og Fjordane.
Hun har stått i kampen for Førdefjorden i mer enn femten år. Den 16. oktober fulgte hun direkteoverføringen fra Luxembourg, der fjorden som hun har fisket og svømt i siden hun var barn var tema i EFTA-domstolen. Det ga henne troen på at Førdefjorden fortsatt kan reddes.
En mørk dag
Den 10. januar 2024 vil bli stående som en mørk dag i norsk miljøhistorie. Litt utpå ettermiddagen, etter at børsen hadde stengt og folk flest var på vei hjem i det kalde vintermørket, lastet Oslo tingrett en dom opp på nettsiden sin og trykket på «publisér». Ikke langt unna satt Naturvernforbundet og Natur og Ungdom sammen med sine advokater i Naturvernforbundets lokaler. Og jo mer de leste, jo stillere ble det i rommet. De hadde tapt saken – på alle punkter.
– Er det ingen lyspunkter? spurte jeg advokat Amund Noss fra CMS Kluge.
– Nei, det er ikke det, svarte han.
Tingretten dømte også de to organisasjonene til å betale statens saksomkostninger på 1,4 millioner kroner. Det var som den ville poengtere at det skal være dyrt for miljøorganisasjoner å gå til søksmål mot staten – selv når den gir tillatelse til å dumpe opptil 170 millioner tonn med gruveavfall i en ren og rik fjord.
Lys i mørket
Den dagen skjedde det noe som ikke tidligere har skjedd i Naturvernforbundets mer enn hundre år lange historie. Pengene og medlemmene begynte å strømme inn. Bare i løpet av noen timer hadde Naturvernforbundet fått over 200 nye medlemmer, og det kom inn 110 000 kroner på Vipps og konto. Men det var bare begynnelsen. I dagene og ukene som fulgte fortsatte strømmen, helt til fem tusen nye medlemmer og over en million nye kroner var samlet inn.
Naturvernforbundet og Natur og Ungdom bestemte seg ganske raskt for å anke saken til Borgarting lagmannsrett. Siden saken handler om tolkningen av EUs vannrammedirektiv, oppfordret organisasjonene lagmannsretten til å sende den til EFTA-domstolen. Og det var selve stridsspørsmålet i saken domstolen skulle vurdere: Hva skal til for å få lov til å forurense en fjord?
«It can’t be a case of money talks»
Det er forbudt å forurense en fjord, og hvis det skal tillates, må man ha en helt spesiell grunn. Det man søker tillatelse til, i dette tilfellet utvinning av et fargestoff, må være av overordnet samfunnsinteresse, eller «overriding public interest» som det står i direktivet. Da staten ga Nordic Mining tillatelse til å deponere gruveavfallet i fjorden, ble det begrunnet med at gruvedriften ville gi inntekter til eiere og ansatte, samt skatteinntekter til staten. Miljøvernorganisasjonene har hele tiden ment at dette ikke holder, at direktivet krever langt mer. I EFTA-domstolen fikk de støtte av EU-kommisjonen og EFTAs overvåkningsorgan (ESA), som var til stede for å gi sin tolkning.
«It can’t be a case of money talks (…) Profitability is not an issue for overriding public interest» sa Lorna Armati, jurist i EU-kommisjonen i sitt innlegg til EFTA-domstolen.
– Her er den norske staten på kollisjonskurs med den gjengse tolkningen av denne viktige miljøloven konstaterte Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, rett etter behandlingen.
I Vevring, bare noen meter fra Førdefjorden, satt Thingnes Førsund og fulgte behandlingen i Luxembourg.
– Det var mange svært interessante uttalelser fra EU-kommisjonen og ESA som er i tråd med vårt syn, og det var fantastisk å høre at det ikke skal være slik at pengene bestemmer, sier Thingnes Førsund.
Takknemlige for støtten fra folket
Det er ventet at EFTA-domstolen skal komme med sin «dom» i begynnelsen av 2025. Det blir en rådgivende uttalelse, og den vil måtte bli tillagt stor vekt når saken kommer til behandling i lagmannsretten. Men én ting er allerede klart: Hvis EFTA-domstolen er på linje med EU-kommisjonen og ESA, bygger dommen fra Oslo tingrett på gale premisser.
– Vi er fylt med nytt håp, og vi er vi er så takknemlige for at så mange har støttet søksmålet og gitt Naturvernforbundet og Natur og Ungdom midler til å reise denne saken på vegne av naturen. Det er viktig på flere måter. Uttalelsen fra EFTA-domstolen vil få prinsipiell betydning, og det vil ikke bare gjelde for Førdefjorden, men også for alle andre fjorder, vann og elver i hele Norge, men også i EØS- og EU-landene, sier Thingnes Førsund.
Vestlandets rikeste fjord
Samtidig som striden i retten pågår, arbeider gruveselskapet Nordic Mining med å bygge sitt anlegg på Engebø ved Førdefjorden. Det var her aksjonister fra Natur og Ungdom og lokalbefolkningen lenket seg fast våren 2022. For folk i bygda har det vært tungt å måtte se på hvordan et helt landskap med beitemarker og hus har måttet vike.
Flere gårder er revet, og natur er sprengt vekk. Men fjorden ligger der intakt, og den er full av liv. Ifølge Havforskningsinstituttets målinger er Førdefjorden den økologisk rikeste fjorden på hele Vestlandet.
– Vi som lever her ser spekkhoggere som følger etter sildestimer, niseflokker og otere som svømmer rundt, fisk og flyndrer. Her er mange fugler som hekker, og vi ser laksen som hopper på vei innover i fjorden. Førdefjorden er en nasjonal laksefjord med fire lakseførende vassdrag. Hvis laks og smolt må svømme gjennom et deponiområde for å komme til og fra elvene sine, frykter vi for fremtiden deres, sier Thingnes Førsund.
Fornuften vinner til slutt
Hun påpeker at Førdefjordsaken føyer seg inn sammen med en rekke saker der politikere er villige til å ofre natur av hensyn til kortsiktig profitt. Om det handler om vindkraft, hyttebygging eller gruvedrift, er historien den samme: natur som bygges ned og forurenses, og folk som må leve med skadene.
– Vi lever i ei naturkrise, likevel tar vi ikke vare på de evige og selvfornyende naturverdiene våre – og sånn kan det ikke fortsette. Men jeg har tro på folket, og jeg har stor respekt for alle de som nå må kjempe for naturen sin. Dette skulle være helt unødvendig. Vi må ta inn over oss at vi har ødelagt altfor mye natur, sier hun.
– Og selv om Nordic Mining skulle begynne å dumpe i fjorden her, tror jeg de vil gå på en smell. Det er ikke rett å ødelegge en evig selvfornyende ressurs for å hente ut en engangsverdi. Vi har tro på at fornuften vinner til slutt. Det blir aldri rett å skade eller drepe en fjord. Så nå håper vi på rettssystemet. Vi er i god tro.