Hils på de ville orkidéene

Glem orkidéene du kan se i blomsterbutikken. Disse plantene er nemlig ikke bare potteplanter. Hvis du tar deg en tur ut kan du treffe et mangfold av spennende orkideer som vokser vilt!

Rebecca Biong

Marihånd, som det er bilde av over, er en av de vanligste orkidéene i Norge. Den kan du finne både på myr og i grøftekanter hvis du vet hva du skal lete etter. Marihånd-slekta har fått navnet sitt etter navnet på rota, som angivelig ser ut som en hånd.

Mange av orkidéene i Norge vokser i natur som er sjelden eller i sterk tilbakegang, som myr, naturskog eller i fjellet. Men det finnes både vanlige og mer sjeldne arter. Her ser vi nærmere på et lite knippe av dem.

Marisko – tøffelorkidéen

Marisko er en morsom orkidé med et særegent utseende. Den ser ut som en sko eller en bolle! Derfor er den også kjent under andre navn som fruesko, tøffelbolle og olavsbolle. Arten er trua, og har vært freda i Norge siden 2001.

Nattfiol – sommerkveldsduft

Nattfiolen er vanlig, og vokser i nesten hele landet. Den har fått navnet sitt fordi den avgir en sterk duft på kvelden og natta. Så hvis du skal lete etter nattfiol, kan det være lurt å legge turen til en sommerkveld.

Rebecca Biong
Nattfiol avgir en sterkt duft på natta.

Korallrot – en snylter

Korallrot er veldig vanlig. Den lever i tett samspill med sopp (mykhorriza) som den får næring fra, og driver ikke egen fotosyntese. Planter som ikke driver egen fotosyntese trenger ikke å ha klorofyll som er grønnfarget, derfor er de ikke grønne. Planter som ikke driver egen fotosyntese kalles ofte for snyltere fordi de får næringen sin fra noen andre.

Flueblom – lurer innsektene

Flueblom er en fascinerende orkidé med et spesielt triks i lomma. Arten har fått navnet sitt fordi den etterligner et insekt! Blomsten lukter og ser ut som en graveveps, og søkende hann-veps som er ute etter å parre seg blir lurt til å sette seg på blomsten fordi den ligner på en hunnveps. Slik blir flueblommen pollinert, helt uten at insektet får noe igjen for innsatsen. Fenomenet kalles narrepollinering.  

Flueblom er trua og finnes bare spredt i landet.

Visste du at…

  • vanilje er en klatreplante i orkidéfamilien? 
  • Orkidefamilien tilhører aspargesordenen?
  • Familienavnet Orchidaceae kommer av det greske ordet órkhis som betyr testikkel og viser til at noen arter har to rotknoller?

Ut på tur!

I tillegg finnes det både fuglereir, knerot, brudesporer og skogfruer for å nevne noen av de andre viltvoksende orkidéene i Norge. Det er bare å glede seg til sommeren – da kan du ta deg en tur for å se på de ville orkidéene i sitt naturlige habitat!