Hudpleie og kosmetikk

Også i valg av hudprodukter og kosmetikk er det lurt å gjøre valg som er bedre for både naturen og deg selv.

Valentyn Volkov

Starter du dagen med såpe, sjampo, balsam, krem og sminke eller barberskum og aftershave, har du utsatt deg for 50-100 kjemikalier før frokost. Og når det skylles ut i avløpet, kan du ha tilført havet mikroplast som ikke nedbrytes, men tas opp i næringskjeden. Produktene som skal gi deg ungdom og skjønnhet, kan også virke hormonforstyrrende og forurense.

Kosmetikkbransjen har dessuten lang tradisjon på å teste produktene på dyr, og vi vet ofte lite om hvem som har dyrket frem råvarene, og hvordan arbeidsforholdene har vært.

Bruk minst mulig

Bruk først og fremst vann når du vasker deg. Husk at sminke og hudpleieprodukter har kort holdbarhet. Kjøp få produkter og bruk dem opp.

Kjøp produkter med merke

Det finnes mange merker på hudpleieprodukter og sminke, som betyr forskjellige ting. Svanemerket og NAAF-merket garanterer minimalt innhold av helse- og miljøbelastende ingredienser. Ecocert garanterer at ingrediensene er økologisk dyrket, mens kaninen garanterer at verken ferdig produkt, råvarer eller ingredienser er testet på dyr.

Unngå mikroplast

Mikroplast tilsettes i kosmetikk og pleieprodukter (spesielt i skrubbekremer og tannkremer) for å oppnå bestemte egenskaper, for eksempel en slipeeffekt. Med mikroplast-appen kan du skanne tannkremer og skrubbekremer for mikroplast. Hvis du ikke får treff på produktet – send inn bilde og hjelp oss med å utvide appen! Naturvernforbundet jobber for at bransjen skal fase ut mikroplast fra produktene sine.

Velg parfymefrit

Parfyme finnes i de fleste skjønnhetsprodukter. Mange av parfymestoffene er allergifremkallende. Dette gjelder også eteriske oljer. Sjekk Grønn Hverdags oversikt over de mest allergifremkallende parfymestoffene.

Unngå hormonhermende stoffer

Sjekk om kosmetiske produkter eller kroppspleieprodukter inneholder hormonforstyrrende kjemikalier før du kjøper dem. Forbrukerrådet hadde en app som kunne sjekke om produktet inneholdt slike stoffer. Denne er nå nedlagt, men Miljøstatus gir deg en pekepinn på hvilke stoffer du skal lete etter på innholdsfortegnelsen.

Ikke la deg lure

Det hender produktene blir sminket med symboler og påstander om etisk produksjon: Natural, Eco, non toxic, animal friendly, not tested on animals, osv. Det betyr ikke nødvendigvis at det stemmer med virkeligheten. Spør betjeningen og se etter miljømerker.