Hvilken miljøpolitikk vil Senterpartiet ha?

Programkomiteen i Senterpartiet vil hindre olje- og gassutvinning i enkelte havområder, men vil telle med skog i klimamålet for å gjøre det enklere å innfri – og vil ha færre rovdyr og mer offentlig midler til bygging av skogsveier.

SenterpartietFoto: Ragne B. Lysaker, Senterpartiet
Foto: Ragne B. Lysaker, Senterpartiet

Stortingsvalget i september kommer til å legge viktige føringer for natur- og klimaarbeidet i Norge framover.

– Naturvernforbundet jobber for å synliggjøre miljøsaken også i den kommende valgkampen og forsøker å få partiene til å vedta en bedre miljøpolitikk på landsmøtene sine, sier Holger Schlaupitz, fagsjef i Naturvernforbundet.

Miljøorganisasjonen har gitt innspill til programkomiteene og sendt inn konkrete endringsforslag til komiteenes programforslag. Nå er landsmøtesesongen i full gang, og det blir nå spennende å se om partiene vil ta noen steg i riktig retning. Før hvert landsmøte presenterer vi en kort analyse av partiets forslag til partiprogram, der vi trekker fram noen eksempler på gode punkter og peker på konkrete formuleringer som bør endres.

28.–30. mars er det Senterpartiets tur til å avholde landsmøte.

Bra med nei til oljeutvinning i enkelte områder

Programkomiteen i Senterpartiet starter miljøkapitlet i programutkastet med følgende setning: «Vekst er ikke å forbruke mer, men å forvalte bedre.» Det gir visse forventninger.

På sirkulær økonomi inneholder programutkastet flere gode punkter, blant annet om at det skal stille sterkere krav til tekstilbransjen slik at «fast fashion» og tekstilsøppel reduseres.

Videre er det bra at programkomiteen fortsatt slår fast at Senterpartiet ikke vil åpne for olje- og gassvirksomhet på Møreblokkene, ved Lofoten, Vesterålen og Senja (Nordland 6, Nordland 7 og Troms 2) eller i nærheten av iskantsonen i Arktis. Noe annet ville vært en stor skuffelse.

Det er også bra at programkomiteen går mot å bruke kraft fra land for å dekke kraftbehov ved elektrifisering av olje- og gassinstallasjoner framover, og at Senterpartiet skal sørge for at planene om en tredje rullebane på Gardermoen blir skrinlagt.

Vil regne skog inn i klimamålet, ha færre rovdyr og bevilge mer penger til skogsveier

Naturvernforbundets kanskje største bekymring er et punkt om å «ta skog i klimamålet for 2035, dersom dette gjør det enklere å nå klimamålet og ikke har negative virkninger for skogbruket». Dette forslaget kan bety at Norge vil slakke arbeidet med å redusere forbruket av fossil i bytte mot at tregrensa kryper oppover og fører til mer karbonbinding. I sum vil dette gi økte klimagassutslipp, og det kan bremse omstillingsarbeidet og gjøre næringslivet mindre beredt til å møte framtida. Naturvernforbundet oppfordrer Senterpartiets landsmøte til å stryke dette punktet.

Om programutkastet blir vedtatt, vil Senterpartiet arbeide for at det etableres nye, reduserte bestandsmål for ulv, jerv, gaupe, bjørn og ørn. Naturvernforbundet mener dagens bestandsmål er for lave, og at en ytterligere reduksjon vil være uansvarlig miljøpolitikk. Videre vil et annet punkt i programutkastet, om å øke støtten til bygging av skogsveier for traktor og bil, skape ytterligere inngrep i naturen, som fra før er utsatt for et stort press og bygges ned bit for bit.

Naturvernforbundet er opptatt av at det ikke kan være rom for produksjonsvekst før miljøutfordringene fra oppdrett er løst. Vi reagerer derfor på forslaget fra programkomiteen i Senterpartiet om at det må settes av tilstrekkelige arealer langs kysten til sjømatproduksjon. Programkomiteen vil videre begrense omfanget av marine verneplaner og går inn for at havområder som omfattes av verneplaner, skal kunne benyttes til fiske og oppdrett. For å få bukt med miljøutfordringene i hav og fjorder og innfri den internasjonale naturavtalen bør Senterpartiets landsmøte stryke disse punktene.

Programkomiteen vil redusere avgifter som elavgift og drivstoffavgifter og fjerne flypassasjeravgiften. Naturvernforbundet mener dette vil gjøre det vanskeligere å oppnå energieffektive løsninger og utslippskutt. Skal drivstoffavgiftene reduseres, mener vi at dette må kompenseres med differensiert veiprising, noe Senterpartiet merkelig nok ikke har gitt støtte til. Slik veiprising kan forene miljø- og distriktshensyn, da det gir mulighet for høyere avgifter i byområdene enn i grisgrendte strøk. Flypassasjeravgiften er ekstra viktig på utenlandstrafikken, som i dag er fritatt for CO2-avgift.

Godt landsmøte!