Klima

Klimaendringer påvirker hele verden- også oss i Norge.
Våre utslipp av klimagasser har endret jordas atmosfære, og påvirker alt liv på jorda – allerede i dag. Nå må vi begrense skadene.

Siden mennesket begynte å bruke fossil energi (kull, olje og gass) har innholdet av klimagassen CO2 i atmosfæren økt med cirka 50 prosent. Utslippene av andre gasser som påvirker klimaet har også økt.

Dette forsterker jordas naturlige drivhuseffekt. Uten denne ville jorda ha vært ubeboelig for mennesker – men når vi forrykker balansen i systemet med å tilsette store mengder klimagasser, blir mer varmeenergi værende i jordas atmosfære. Resultatet er villere og mer uforutsigbart vær, en generell temperaturstigning, og økt sjanse for ekstreme værhendelser.

Klimaendringene påvirker alt vær på jorda, og fungerer som en forsterker. Luftstrømmer endres, havstrømmer påvirkes – noe som gir gjennomgripende endringer for økosystemer og arter på hele kloden. Våre utslipp har gjort klimaet mer uforutsigbart og utrygt. Endringene går så raskt at artene som lever på jorda ikke klarer å tilpasse seg det endrede klimaet, noe som til slutt vil utgjøre en trussel mot hele vårt livsgrunnlag. Derfor må vi kutte klimagassutslippene ned mot null – så raskt som mulig, over hele jorda.

Kva meiner Naturvernforbundet?

For at vi skal unngå dei mest alvorlege konsekvensane av klimaendringane, kan ikkje den globale temperaturen stige meir enn 1,5 gradar over førindustrielt nivå. Det betyr i praksis at alle klimagassutslepp frå fossil energi og avskoging må stansast så raskt som mogleg.

Alle land må omstillast til samfunn som praktisk talt er utan bruk av fossil energi. Raseringa av naturlege karbonlager som skog og myr må stansast, og det som er øydelagt, må byggast opp att så langt som råd. Ettersom det er dei rike landa som har det historiske ansvaret for klimakrisa, må dei derfor finansiere hovuddelen av omstillinga også i fattige land. Ei rettferdig omstilling inneber at ein må ta omsyn til og sikre rettane også til dei menneska og folkegruppene som er særleg sårbare eller utsette ved større samfunnsendringar. Ei rettferdig omstilling vil krevje høge karbonavgifter med ein synleg og sosialt rettferdig fordeling for å gje heilt nødvendig folkeleg støtte til klimapolitikk.

Omstillinga til det klimavennlege samfunnet må skje på naturen sine premiss. Dette inneber at vi bruker naturen sine eigne mekanismar til å lagre karbon, redusere klimagassutslepp og tilpasse oss klimaendringar. Intakt og robust natur verkar i seg sjølv som buffer og vern mot klimaendringar og er dermed avgjerande for samfunnet sitt møte med eit endra klima.

Vi meiner at:

– Noreg må fase ut eigne utslepp av klimagassar i tråd med sitt historiske ansvar. Som oppfølging av Paris-avtalen må Noreg kvart femte år melde inn stadig strammare mål for å redusere eigne klimagassutslepp, i tillegg til å finansiere klimatiltak i fattige land.

– Målet om å skape eit klimavennleg samfunn må leggje rammene for all sektorpolitikk, slik at alle samfunnssektorane blir omfatta av verkemiddel som sikrar varige reduksjonar i klimagassutsleppa. Når utstyr og arbeidskraft blir importert frå andre land, må det bli teke omsyn til ressursbruk og utslepp av klimagassar.

– Arbeidet for å tilpasse samfunnet til uunngåelege klimaendringar må styrkast. Naturen må forvaltast slik at økosystema blir mest mogleg robuste og i størst mogleg grad evnar å tilpasse seg eit klima i endring.

– Rike land som Noreg må ta eit særleg ansvar for å bidra til reduksjon av utslepp og sikre klimatilpassing i fattige land. Internasjonal kvotehandel og andre internasjonale tiltak må sikre reelle utsleppskutt og samstundes ivareta menneske og natur, og må kome i tillegg til nasjonale utsleppsreduksjonar.

– CO2-avgifta må auke føreseieleg, jamt og trutt til ein ikkje lenger har utslepp frå fossil energi. Auken i avgifta må delast ut att til folket på ein sosialt rettferdig måte, slik at dei som har lågt karbonavtrykk går i pluss, medan dei som bruker mykje berre får kompensert ein mindre del av forbruket sitt.

Frå Naturvernforbundets prinsipprogram (vedteke 2022)

Slik jobber vi med klimasaker

Få med deg Kaffe & Klima

I vår webinarserie snakker vi med fagfolk, aktivister og beslutningstakere om aktuelle saker og spørsmål under klimaparaplyen. Her kan du finne opptak fra tidligere arrangementer.

Kvinne som utforsker naturenFartein Rudjord

Du kan gjøre en forskjell!

Bli med på laget som jobber med å ta vare på klima og naturen vår.