Rettferdig omstilling

Omstillingen til et lavutslippssamfunn krever mer enn å kutte utslipp, det handler også om det samfunnet vi vil skape. En plan for hvordan vi skal få til en rettferdig omstilling må derfor stå sentralt i norsk klimapolitikk.

En rettferdig omstilling er nødvendig for å sikre bærekraftige tiltak og folkelig støtte til et grønt skifte i Norge. Dette betyr at omstillingen til et lavutslippssamfunn må være både sosialt og geografisk rettferdig, og samtidig ta hensyn til naturen. Omstillingen må dermed gjøres gjennom en demokratisk prosess som bevarer nåværende og fremtidige arbeideres rettigheter, og som sikrer gjenbruk av ressurser og arealer.

Sammen med miljøbevegelsen, fagbevegelsen og kirken jobber Naturvernforbundet for en rettferdig omstilling med klimaløsninger nedenfra. Dette gjør vi gjennom alliansen Broen til framtiden. Alliansen har et særlig fokus på en nødvendig utfasing av olje og gass, og hvordan politikken kan sikre at omstillingen blir rettferdig.  

Hva er rettferdig omstilling?

Med en rettferdig omstilling mener vi at Norge i overgangen til et lavutslippssamfunn også må ta hensyn til grupper som blir spesielt berørt av omstillingen. Derfor trenger vi helhetlige og deltagende prosesser som tar hensyn til geografisk og sosial rettferdighet, og behovet for trygge og meningsfulle arbeidsplasser.  

Internasjonalt har fagbevegelsen fremmet krav om rettferdig omstilling – kjent som Just Transition – i mange år. Det var fagbevegelsen som sikret at behovet for rettferdig omstilling ble inkludert i Parisavtalen i 2015.  

Rettferdig omstilling i Norge

I Norge har vi veletablerte kanaler for partssamarbeid mellom NHO, LO og regjeringen for å ivareta hensynet til en rettferdig omstilling. Regjerningen har også etablert et eget råd for rettferdig omstilling i arbeidslivet innenfor rammen av Norges klimamål.

Slik jobber vi med rettferdig omstilling

Naturvernforbundet jobber for økt samarbeid for en rettferdig omstilling gjennom alliansen Broen til framtiden. Målet er å skape en rettferdig omstilling, med slagordet Brems norsk oljeutvinning – 100.000 klimajobber nå! Samarbeidsalliansen ble opprettet i 2013, og teller nå nesten 20 organisasjoner. Alliansen legger til rette for samarbeid gjennom blant annet konferanser og rapporter.

I alliansens nyeste rapport «Rettferdig Grønn omstilling» ser vi på hvilke konsekvenser en utfasing vil få for sysselsatte i olje- og gassnæringen og hvordan vi kan møte utfordringene som oppstår. Rapporten slår fast at en rettferdig omstilling krever politiske tiltak for at arbeidstakere og lokalsamfunn, som er spesielt sårbare når oljeproduksjonen fases ut, sikres trygge og meningsfulle jobber. Denne grønne omstillingen må skje gjennom rettferdige, deltakende prosesser. 

Alliansen Broen til framtiden

Naturvernforbundet jobber for økt samarbeid for en rettferdig omstilling gjennom alliansen Broen til framtiden.

Les mer her

Rettferdig omstilling i olje- og gass

Olje og gass er en av de viktigste næringene i Norge. Samtidig er vi nødt til å fase ut alle fossile energikilder som olje og gass i årene frem mot 2050 for å løse klimakrisa. Derfor står Norge foran en stor omstilling i årene fremover.

I Norge snakker vi om rettferdig omstilling uten vedtak om utfasing av olje- og gassproduksjonen. En styrt utfasing vil gi økt forutsigbarhet. Både fordi bedrifter og investorer da vet hva de må forholde seg til. I tillegg blir det lettere å legge til rette for de tiltakene som trengs for å sikre en rettferdig omstilling for hele samfunnet. Mangel på en plan kan koste samfunnet vårt dyrt, både samfunnsøkonomisk og sosialt.   

Derfor må vi ha en plan for utfasing

Norge har gode forutsetninger for å klare oss bra i omstillingen til et lavutslippssamfunn. Men for å klare dette og få til en rettferdig, grønn omstilling av samfunnet trenger vi en plan

Les mer her

Aktuelt