Manglende marsjordre på klima

Regjeringens klimamelding mangler marsjordren som trengs for at Norge og verden skal lykkes i klimaomstillingen, mener Naturvernforbundet.

Regjeringen la torsdag 10. april fram forslag til nye klimamål samt en Stortingsmelding om klimapolitikken framover. Naturvernforbundet mener den største svakheten i klimameldingen er at mangelen på forpliktende nasjonale klimamål gjør at Norge kan utsette omstillingen på hjemmebane og heller kjøpe oss fri med kvoter, både fra EU, men også utenfor.

– Nok en gang serverer regjeringen et klimamål uten tenner: svakt, uforpliktende og fullt av smutthull, der vi fortsatt kan kjøpe oss fri med kvoter til og med utenfor EU. Uten en klar forpliktelse om å kutte utslipp i Norge risikerer vi å bli stående igjen på perrongen mens det grønne omstillingstoget går, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Viktige grep er utelatt

Klimameldinger lar være å følge opp flere viktige forslag eller anbefalinger fra Miljødirektoratet og/eller Klimautvalget 2050:

  • Regjeringen foreslår et mål om å kutte Norges klimagassutslipp med 70–75 prosent i 2035 sett i forhold til 1990-nivå. Dette er lavere enn Miljødirektoratets forslag om et mål på minst 80 prosents reduksjon.
  • Det mest kritikkverdige er at regjeringen ikke ønsker et eget forpliktene delmål for utslippsreduksjoner på hjemmebane. Dette er i strid med Miljødirektoratet, som har foreslått at 60 prosent av utslippene skal tas hjemme.
  • Regjeringen foreslår ikke å melde inn et separat mål for skog- og arealbrukssektoren. Dette er i strid med Miljødirektoratet sine anbefalinger, som mener det blir rotete å blande utslipp og opptak fra denne sektoren sammen med andre former for utslipp hvor forbrenning av fossil energi er hovedkilden.
  • Det ser ikke ut til å bli forpliktende utslippsbudsjetter fram mot 2050. Miljødirektoratet har foreløpig kun fått ordre om å lage et budsjett fram mot 2030. Utslippsbudsjetter er viktige blant annet for å sørge for at vi kutter utslipp raskt nok.

Positive trekk

Det er positivt at regjeringen signaliserer at den vil benytte det såkalte UFF-rammeverket når ny politikken skal lages. Dette var et sentralt element i anbefalingene fra det regjeringsoppnevnte Klimautvalget 2050. UFF-rammeverket betyr at vi må velge løsninger som reduserer behovet for knappe ressurser som fornybar energi, areal og arbeidskraft. 

– Dette er viktig for å løse klima- og naturutfordringene i en sammenheng. Vi forventer at dette resulterer i at regjeringen lager helhetlige energi- og klimaplaner som faktisk synliggjør hvordan vi skal prioritere de knappe ressursene. Å bruke kraft fra land til å elektrifisere oljeplattformer eller til å drive datasentre som produserer kryptovaluta, er eksempler på feil prioritering, avslutter Truls Gulowsen i Naturvernforbundet.

Dette må Stortinget gjøre

Det viktigste Stortinget må endre på når klimapolitikken nå skal behandles av landets øverste folkevalgte, er at Norge må få et forpliktende mål for utslippsreduksjoner på hjemmebane i tråd med Miljødirektoratets anbefaling.

Videre bør hovedmålet økes til 80 prosent utslippskutt innen 2035. I tillegg vil vi sterkt oppfordre Stortinget til å presisere at det er kun utslippskutt innenfor Norges grenser og bruk av EUs kvotesystem som skal kunne brukes til å innfri hovedmålet. Ikke ved kjøp av kvoter fra andre land utenfor EU.

Vi trenger også forpliktende utslippsbudsjetter helt fram til 2050, og at skog- og arealbrukssektoren får et eget separat mål.

Ti kriterier for en troverdig klimapolitikk

Naturvernforbundet har i samarbeid med en rekke miljøorganisasjoner i Norge utarbeidet en «sjekkliste» med 10 kriterier som må oppfylles for at Norge skal få en troverdig klimapolitikk. Vi har evaluert om regjeringens nye klimamål og melding leverer på kriteriene. Her finner du Naturvernforbundets evaluering:

 

Regjeringens klimamål skuffer

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen har presentert Norges nye klimamål for 2035. Norge skal kutte 70 til 75 prosent av utslippene i samarbeid med EU, er hovedbudskapet.

Gutt i natur som kikker på sola

Slik kan Norge lykkes i klimaarbeidet