Melkeruta med tog mot København og Hamburg

Skal du reise med tog til kontinentet, er ofte den beste ruta fra Oslo via Göteborg og København til Hamburg. Vi guider deg på turen.

Den vanskeligste etappen av togferien på kontinentet kommer aller først (og aller sist). Naturvernforbundet gir deg guiden til det noe sparsommelige tilbudet mellom Oslo, Göteborg, Malmö, København og Hamburg. Vi håper at det snart kan komme gjennomgående dagtog til København, og gjerne nattog hele veien til Hamburg!

Oppdatert med rutetider for hele 2023, frem til ruteplanskiftet 10. desember.
Finner du feil, send en mail til ka@naturvernforbundet.no!

Vil du raskt sørover i Europa, har du to hovedmuligheter fra Oslo:

1. Tidlig på morgenen fra Oslo med tog eller buss, og bytte minst to steder (Gøteborg og København). På enkelte avganger er det også bytte i Malmö og Fredericia. Det er kun mandag til fredag du kan rekke nattogene fra Hamburg og sørover samme dag, men du kan komme deg til Hamburg alle dager.

Ruten har svært romslige overgangstider, og du vil under alle normale omstendigheter nå nattogene fra Hamburg og sørover samme kveld.

2. Du kan reise hver dag fra Oslo rundt klokken 14, bytte i Göteborg, og nå ett av nattogene fra Malmö til Hamburg/Berlin.

Ruta gir middagspause i Göteborg, og høvelig byttetid til Snälltågets nattog til Hamburg/Berlin (avgang 22.25 fra Malmö, starter 30. mars 2023). Du har svært god byttetid til SJs daglige nattog til Hamburg/Berlin (avgang 23.25 fra Malmö, kun til Hamburg Altona frem til 30. mars).

Begge disse rutene har gode forbindelser videre sørover i Europa.

I tillegg er det en avgang klokken 8 på morgenen fra Oslo på lørdag, som også kan få deg helt til Hamburg samme kveld. Alle dager går det tog klokken 10, som også kan få deg til Hamburg sent samme kveld, og til København på tidligkvelden.

Banearbeid kan enkelte dager føre til at man ikke når disse forbindelsene. Sjekk nettsider for ruteplanlegging (SJ, Öresundståg, Deutsche Bahn) for oppdaterte tider!

Rutetider sørover

OBS! Tidene i tabellene er de offisielle rutene. Disse endres ved sporarbeid og andre hendelser, planlagte og uplanlagte. Dobbeltsjekk alltid med reiseplanleggere som Entur (Norge), Resrobot (Sverige), SJ (Sverige), DSB (Danmark), Rejseplanen (Danmark) og Deutsche Bahn (Tyskland, men med ruter for hele Europa).

Planlagte sporarbeid er også nevnt i teksten under, for de forskjellige delstrekningene.

1. Oslo-Göteborg

Sørover snur alle tog fra Oslo i Göteborg. Togene kjøres av Vy, og det er ikke obligatorisk plassreservering, så du får alltid bli med.

Det er fire avganger på hverdager fra Oslo S: 06.08, 10.10, 14.10 og 18.10. På lørdager er det avganger 08.08, 14.10 og 18.10. På søndager er det avganger 10.10, 14.10 og 18.10. Skal du nå nattogene i Hamburg samme kveld, er det kun avgangen 06.08 som kan benyttes. Man kan ikke nå disse nattogene samme kveld på lørdag eller søndag med tog, hvis man reiser fra Norge.

Togavgangen 06.08 (mandag-fredag) kan få deg til København klokken 13.49 (SJ-tog fra Göteborg med bytte til Øresundstog i Malmö) eller 14.29 (direkte Øresundstog Göteborg-København), og til Hamburg 20.02, i tide til nattogene videre.

Togavgangen 08.08 (kun lørdag) kan få deg til København klokken 16.29, og Hamburg 22.16 (21.58 i sommerferien 2023, da kan du rekke nattoget til Basel/Zürich hvis alt er i rute).

Togavgangen 10.10 (alle dager unntatt lørdag) kan få deg til København klokken 18.29, og Hamburg 00.25.

Togavgangen 14.10 (alle dager) kan få deg til Malmö 21.51, og til København klokken 22.29. Dette toget har overgang til begge nattog (Snälltåget og SJ) fra Malmö til Hamburg/Berlin. OBS! Ta overgangen i Malmö, ikke i Lund (nattogene venter lenge i Malmö) eller København (nattogene går fra annen stasjon).

Togavgangen 18.10 (alle dager) kan ikke få deg lenger enn til Halmstad.

Banearbeid kan enkelte dager føre til at man ikke når disse forbindelsene. Sjekk nettsider for ruteplanlegging (SJ, Öresundståg, Deutsche Bahn) for oppdaterte tider!

Enkeltbilletter til disse togene kjøpes hos Entur eller Vy.

Med interrailbillett er det bare å hoppe på togene Oslo-Göteborg. Husk å skrive reisestrekningen på billetten, eller å legge strekningen inn i RailPlanner-appen hvis du reiser med elektronisk interrailbillett. Er du bosatt i Norge, vil dette gjelde som en av de to reisedagene du har rett på i landet du er bosatt. Har du interrailbillett med et begrenset antall reisedager, bruker du en av disse på denne turen: reisedager i hjemlandet kommer ikke i tillegg. Vil du unngå å bruke en norsk reisedag, eller har brukt opp begge dine reisedager i Norge fra før? Kjøp en enkeltbillett fra Oslo til Ed hos Vy eller Entur.

Buss mellom Oslo og Göteborg kan være et godt alternativ. Busselskapene Vy/Bus4You og Flixbus kjører mange avganger daglig med buss mellom Oslo og Göteborg. Disse er ofte litt raskere enn toget, og gir deg langt flere muligheter for viderereise. Buss- og togstasjonen i Göteborg er i samme bygg. Rutetidene endres ofte, derfor kan vi ikke lage en tabell som vi kan legge ut her. Sjekk selskapenes nettsider for tider og priser. Interrail gjelder ikke på bussene, men enkeltbilletter er ofte ganske rimelige. Du unngår også å bruke en av dagene du har lov til å reise i Norge, hvis du tar buss.

Kommer du med nattog fra Bergen, Stavanger eller Trondheim, rekker du ikke toget klokken 06.08 morgenen etter fra Oslo. Da må du sjekke om det går busser med busselskapene Vy/Bus4You eller Flixbus som kan ta deg til Göteborg før 10.40, til Helsingborg før 13.10, til Lund før 14.19, til Malmö før 14.33 eller til København før 15.26, hvis du skal nå toget til Hamburg som korresponderer med Nightjet-nattog samme natt.

Banearbeid:
I hele juli er Follobanen stengt. Da kjøres togene langs den gamle linjen, sannsynligvis med endrede tider. Dobbeltsjekk hos Vy eller Entur.
Enkelte dager i sommer er hele Oslo S stengt. Det vil da bli satt opp buss for tog.

2. Göteborg-Malmö-København

Fra Göteborg til København er det to ulike togtilbud.

1. Øresundståg, som går direkte til København og fortsetter videre til Østerport på dansk side. Disse går som hovedregel hver time fra Göteborg (minuttall .40), stanser ofte, og bruker nesten 4 timer til København H. Har du interrail kan du bare hoppe på, det kreves ingen reservasjon. De billigste enkeltbillettene finner du på Hallandstrafikens eller Skånetrafikens apper. Du kan også kjøpe billetter hos SJ, men det er dyrere. Togene kan også inngå som del av en lengre billett bestilt fra Deutsche Bahn. Det er ingen rabatt ved forhåndsbestilling. 

2. SJs snabbtåg, som går cirka annenhver time mellom Göteborg og Malmö, med overgang til Øresundståg til København. Disse togene er betydelig raskere, stopper sjeldnere og kjører fortere. Her gjelder vanlige SJ-regler, med miniprisbilletter som blir gradvis dyrere, så her bør du forhåndsbestille. Her er plassreservasjon obligatorisk om du har Interrail, noe du kan bestille på SJs nettside (men pass på, det kan være vanskelig å forstå hvordan).

Husk at du trenger en ekstra billett med Øresundståg fra Malmö for å nå København. De billigste billettene til disse togene finner du på Hallandstrafikens eller Skånetrafikens apper, og de kan bestilles helt frem til avgang. 

Mellom 19. juni og 20. august 2023 går fire av SJs avganger direkte fra Göteborg til København, så da slipper du ekstra billett med Øresundståg.

Er du på sporet av nattogene i Hamburg, må du nå DB/DSBs tog fra København 15.26 (14.56 i sommer). Fra Göteborg må du da ta SJs tog klokken 10.24 (ikke sommer) eller Øresundstoget 10.40 (hele året). Disse er i København henholdsvis 13.49 og 14.29, førstnevnte med bytte til Øresundstog i Malmö.

Banearbeid kan enkelte dager føre til at man ikke når disse forbindelsene. Sjekk nettsider for ruteplanlegging (SJ, Öresundståg, Deutsche Bahn) for oppdaterte tider!

En mulighet for variasjon er å hoppe av toget i Helsingborg, ta båten over til Helsingør (med nydelig utsikt over Kronborg Slot ved innseilingen, kjent fra «Hamlet» av Shakespeare) og tog derfra til København H. Ferja går hvert 20. minutt, og togene går hvert 15. minutt som hovedregel.

Banearbeid:
PS: Togrutene for sommeren 2023 kommer til å bli lagt sent ut, på grunn av treghet med å avgjøre når linjene skal være stengt for banearbeid. Følg med hos SJ, Öresundståg og/eller Deutsche Bahn.
Ombyggingen av jernbanen i Göteborgsområdet gjør at Göteborg C delvis stenges i sommerperioden. Oslotogene kommer til å gå til/fra Göteborg C, mens togene til/fra Malmö og København går kun til/fra Mölndal. Mellom Göteborg C og Mölndal vil det bli satt opp alternativ transport. Det går også trikk på strekningen.
Enkelte dager stenges strekningen om Helsingborg, på grunn av bygging av dobbeltspor. Da kjøres togene alternativ trasé om Åstorp. Helsingborg og Landskrona betjenes da ikke med direkte tog.
Enkelte dager er det stengt ved Varberg, på grunn av bygging av dobbeltspor. Det settes opp alternativ transport.
Sjekk SJ eller Öresundstågs nettsider for detaljert informasjon.

3. København-Hamburg

I Danmark er det (vår og høst) direkte tog mellom København og Hamburg 07.26, 11.26 og 15.26. De kjører via Odense, Kolding og Padborg til Hamburg. Toget som tidligere gikk over ferja Rødby-Puttgarden er nedlagt, og en tunnel under Femernstredet skal åpne i 2029.

Sommeren 2023 går direktetogene 05.26, 09.26, 11.26, 13.26 og 17.26. Avgangen 15.26, som er den som nordmenn må nå for å rekke nattoget i Hamburg, erstattes av en avgang 14.56 med dansk IC-tog til Fredericia, og bytte der til et Hamburg-tog som kommer fra Århus. 

Avgangene 14.56/15.26 fra København er framme ved Hamburg Hbf 20.02. Det er ikke alltid obligatorisk med plassreservasjon om du har Interrail, men det anbefales, for disse togene kan bli fulle. Den kan bestilles her. Den koster 30 danske kroner for deg med interrail. Har du ikke interrail, kan du bestille billett her.

OBS! Sporarbeid gjør at disse tidene endres store deler av året. Fra mars til august arbeider BaneDanmark på strekningen mellom Slagelse og Odense, noe som gir buss for tog i perioder, og endrede rutetider i perioder. Søk gjeldende tider for den dagen du skal reise hos DB eller DSB!
Informasjon om togene København-Fredericia (med bytte til Hamburg) på DSBs nettsider
Informasjon om direktetog København-Hamburg på DSBs nettsider
Sporarbeid i Hamburg gjør at togene fra København, samt nattoget fra Sverige, i perioder har Pinneberg som endestasjon. Pinneberg ligger cirka 30 minutter med lokaltog fra Hamburg. Lokaltogene går på andre spor, og kjører som vanlig.

Det går flere avganger fra København med bytte i Fredericia til IC-togene fra Århus til Hamburg. Her anbefales også plassbillett.

I tillegg går det avganger mellom København og Hamburg med bytte i Fredericia og Flensburg, og noen ganger i Neumünster. Disse går annenhver time fra København: 06.56, 08.56, 10.56, 12.56, 14.56, 16.56 og 18.56. Her kreves det ikke plassbillett. Avgangen 14.56 er framme i Hamburg 20.15, og gir også mulighet for å nå Nightjet-togene videre sørover.
Bruk den danske Rejseplanen eller den tyske reiseplanleggeren til Deutsche Bahn å finne detaljene om rutene.

Tidtabellen for disse togene er godt gjemt i tabell 81 i dette ruteplanheftet! (pdf)

PS! Plassreservasjon pleier å være obligatorisk for «internasjonale reiser mellom Danmark og Tyskland» i skolenes sommerferie. Dette gjelder kun direktetogene mellom København/Århus og Hamburg (avgangene 07.26, 08.56, 11.26, 12.56 og 15.26), men ikke forbindelsene med bytte til tyske regiontog i Flensburg (06.56, 08.56, 10.56, 12.56, 14.56, 16.56 og 18.56). Legg merke til at enkelte av disse avgangene går med samme tog fra København, men innebærer bytte til forskjellige tog i Fredericia!

Alternativer: En mulighet er å ta tog fra København til Nykøbing F, buss derfra til Gedser, og båt derfra til Rostock i Tyskland. Disse båtene er relativt rimelige (kjøp billett på havna, det er ikke forkjøp hvis du ikke har med bil), og går annenhver time, med en reisetid på rundt to timer. Rutetidene fra København til Gedser sjekker du på Rejseplanen, mens fra Rostock til dit du skal i Tyskland sjekker du på Deutsche Bahns reiseplanlegger. Bruk «Rostock Seehafen Fähre» som avgangsstasjon.

4. Fra Hamburg og videre

Det hender at togene fra Danmark til Hamburg er forsinket, så si fra til konduktøren hvis du skal videre med Nightjet-togene eller har en annen tett forbindelse fra Hamburg! Nattogene fra ÖBB, Nightjet, går hver kveld. Klokken 20.24, 22 minutter etter ankomst fra København, går nattoget til München/Innsbruck (med forbindelser til Italia) og Wien (med forbindelser til Slovakia, Ungarn, Romania og Balkan). Det andre nattoget går ikke før 22.07, i retning Offenburg (med forbindelser til Paris), Freiburg, Basel (med forbindelser til Sør-Frankrike og Spania) og Zürich (med forbindelser til Italia). Sjekk tidene på Deutsche Bahns nettside eller på din plassbillett før avreise, enkelte netter kan toget være innstilt eller avgangstiden bli endret grunnet banearbeid.

Det går også forbindelser til mange andre tyske byer på kvelden, blant annet Berlin, Köln, Bremen og Frankfurt.

Offisielt venter ikke nattoget på forsinkede tog nordfra. Reisestatistikken viser imidlertid at nattoget ofte avgår noe forsinket, begrunnet med at det har ventet på forsinket, innkommende tog. Vær effektiv på stasjonen i Hamburg, og sørg for at du har kjøpt inn noe mat/drikke til nattogturen allerede på stasjonen i København hvis du skal med toget mot Innsbruck/Wien!

Nattogene går oftest fra spor 14 på Hamburg Hbf. Dette er det sporet som er nærmest utgangen Mönckebergstrasse/City eller Spitalerstrasse/City. Når du kommer av toget: gå til nærmeste rulletrapp opp, følg skiltingen i retning høyere spornummer og du skal finne spor 14 ganske lett. Her kan du finne kart over Hamburg Hbf.

Ta gjerne en overnatting i Hamburg! Byen har mye å by på, og er en flott destinasjon i seg selv. I tillegg er det gode togforbindelser, også på dagtid, til det meste av Europa. Tog til Berlin tar under to timer, og gir forbindelse til Polen, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn og videre sør- og østover i Europa. Tog til Köln tar rundt fire timer, og gir forbindelser til Nederland, Belgia, Storbritannia og Frankrike. Tog til Frankfurt og München tar deg ned mot Alpene, Rivieraen og Italia.

Her finner du rutetider for nær sagt alle tog i Europa!

Rutetider nordover

OBS! Tidene i tabellene er de offisielle rutene. Disse endres ved sporarbeid og andre hendelser, planlagte og uplanlagte. Dobbeltsjekk alltid med reiseplanleggere som Entur (Norge), Resrobot (Sverige), SJ (Sverige), DSB (Danmark), Rejseplanen (Danmark) og Deutsche Bahn (Tyskland, men med ruter for hele Europa).

Planlagte sporarbeid er også nevnt i teksten under, for de forskjellige delstrekningene.

Hjem igjen

Når du skal hjemover, er forbindelsene enda mer fragmenterte. Nattogene ankommer Hamburg 07.54 (fra Zürich/Basel/Offenburg) og 08.47 (fra Wien/Innsbruck/München). Med Zürich-toget har du tid til en god frokost, men med Wien-toget har du kun 9 minutter (6 minutter på sommeren!) før toget mot København går. Si fra til konduktøren om du skal ha denne forbindelsen, det er grunn til å tro at toget vil innvente korte forsinkelser. Det er også mulig å bytte tog tidlig på morgenen i Hannover til et ICE-tog som er framme i Hamburg noe tidligere, for å trygge overgangen.

Bruk Deutsche Bahns reiseplanlegger for å finne pålitelige rutetider nordover.

Utenom sommerferien er første forbindelse fra Hamburg mot København og Göteborg som du kan nå klokken 08.56, med en times lunsjpause i København, til Göteborg 18.20. Da har siste tog til Oslo gått 18.10… så du må ta buss med Vy/Bus4You eller Flixbus fra Göteborg til Oslo. Det er heller ikke alle dager det går busser så sent fra Göteborg til Oslo, men rutene endres ofte, så sjekk nettsidene til selskapene.

Men det finnes en omvei som kan ta deg helt til Oslo, med ganske trygge byttetider, alle dager unntatt lørdag, i det minste frem til 23. mai 2023, og fra 21. august og ut ruteplanperioden. Du er imidlertid ikke framme før sen kveld. Ta 08.56-toget til København, og bytt der til tog mot Stockholm 14.21. Ta dette til Mjölby, der du er framme 17.39. Tog videre til Hallsberg går 18.01, og er framme 19.10. Det går så tog fra Hallsberg 19.36 til Oslo 23.24 samme kveld. Dette er svært aktuelt hvis du har interrailbillett, men husk at det er obligatorisk plassreservasjon på togene København-Mjölby og Hallsberg-Oslo (kjøpes hos SJ, les hvordan du gjør det her).

OBS! Sporarbeid gjør at disse tidene endres store deler av året. Fra mars til august arbeider BaneDanmark på strekningen mellom Slagelse og Odense, noe som gir buss for tog i perioder, og endrede rutetider i perioder.
Informasjon om togene (Hamburg) Fredericia-København (med bytte) på DSBs nettsider
Informasjon om direktetog Hamburg-København på DSBs nettsider
Sporarbeid i Hamburg gjør at togene fra København, samt nattoget fra Sverige, i perioder har Pinneberg som endestasjon. Pinneberg ligger cirka 30 minutter med lokaltog fra Hamburg. Lokaltogene går på andre spor, og kjører som vanlig.

Mellom 23. mai og 21. august er det arbeid på sporet ved Karlstad, og det blir et redusert tilbud mellom Oslo og Stockholm. Da fungerer ikke omveien beskrevet ovenfor. Men:

I skolenes sommerferie 2023 er direktetoget 08.56 fra Hamburg til København erstattet av et tog til Århus, som krever bytte i Fredericia for å nå København, og er framme 14.03. Da har SJ satt opp et svært fornuftig Snabbtåg, som går fra København H 14.17, og er framme i Mölndal utenfor Göteborg 17.29. Da har du god tid til å ta buss eller trikk inn til delvis stengte Göteborg C, før Oslotoget går 18.10. Tenk om dette toget kunne ha gått hele året! Det er imidlertid uvisst om dette toget vil innvente eventuelle forsinkelser på toget fra Tyskland/Fredericia.

Det går i tillegg togforbindelser hele året fra Hamburg tidligere på morgenen, som gjør at du kan rekke siste tog fra Göteborg til Oslo 18.10. Da er du i Oslo 21.51, i god tid til å ta norske nattog videre hvis du skal. Sjekk tidene på www.rejseplanen.dk og/eller www.bahn.com!

Banearbeid kan enkelte dager føre til at man ikke når disse forbindelsene. Sjekk nettsider for ruteplanlegging (SJ, Öresundståg, Deutsche Bahn) for oppdaterte tider!

I juli 2023 er Follobanen stengt, og tidene til Oslo vil sannsynligvis bli endret.

Det finnes også busser med Flixbus fra både Hamburg, København og Göteborg, eller busser med Vy/Bus4You fra København og Malmö. Du kan også ta båt over Østersjøen fra Travemünde eller Rostock, eller ta en av båtene fra Kiel til Oslo eller Göteborg.

Billetter

Interrail

Interrail er gyldig på alle togene som er nevnt i denne guiden. Plassbilletter er obligatorisk på SJs Snabbtåg (kjøpes hos SJ, se beskrivelse av hvordan de kjøpes her), samt på nattogene fra Malmö til Hamburg/Berlin. Mellom København/Århus og Hamburg er det ofte fullt, så her anbefaler jeg alltid å kjøpe plassbillett hvis du tar direktetoget (kjøpes her). Alternativet er å ta en av forbindelsene med bytte i Flensburg (en del tregere, annenhver time), som går med danske IC-tog og tyske RE-tog, og der du ikke trenger plassreservasjoner.

Les her hvordan du bestiller plassbilletter for interrail i hele Europa.

Enkeltbilletter

  • Skal du fra Norge til Göteborg, og ikke lengre? Kjøp billetter hos Vy eller Entur, akkurat som du kjøper norske billetter.
  • Skal du fra Norge til en svensk by sør for Göteborg, eller til København? Da er det enklest å kjøpe billetter hos SJ for hele reisen (obs, de selger også en del bussbilletter), men det er oftest betydelig billigere å kjøpe Norge-Göteborg på Vy eller Entur, og Göteborg-København (eller stasjoner imellom) hos Skånetrafiken på app eller automat idet du reiser, hvis du tar Öresundståg, og hos SJ hvis du tar Snabbtåg. Det kan også være aller billigst å kjøpe billett helt til Flensburg i Tyskland hos Deutsche Bahn, selv om du skal reise kortere enn det. Se min artikkel om billetter på strekningen Oslo-København.
  • Skal du fra Norge til en annen by i Danmark enn København, på Fyn/Jylland? Kjøp billett Norge-Göteborg hos Vy eller Entur, og Göteborg-Flensburg (ja, Flensburg) hos Deutsche Bahn. Du har da en billett helt til Tyskland, men dette er billigste billettmulighet til f.eks Odense, Fredericia eller Kolding. Skal du videre til f.eks Århus eller Aalborg, kjøper du i tillegg billett fra Fredericia eller Kolding og dit hos DSB.
  • Skal du fra Norge til Tyskland, Nederland, Belgia, Luxembourg, Sveits, Østerrike eller til en av de større byene i Polen eller Tsjekkia? Kjøp billett Norge-Göteborg hos Vy eller Entur, og billett fra Göteborg direkte dit du skal hos Deutsche Bahn. Husk at du kan legge inn «Stopover» for å få fornuftige pauser/overnattinger på turen.
  • Skal du fra Norge til et annet land som deltar i Deutsche Bahns Sparpreis-samarbeid? Kjøp billett Norge-Göteborg hos Vy eller Entur, Göteborg-Hamburg (eller en annen tysk by) hos Deutsche Bahn, og en separat billett fra Hamburg (eller den tyske byen du velger) til din destinasjon, også hos Deutsche Bahn. Dette gir de billigste billettene til f.eks Italia, Frankrike, Ungarn og Kroatia.
  • Skal du til Storbritannia eller Irland? Kjøp billett Norge-Göteborg hos Vy eller Entur, Göteborg-Hamburg hos Deutsche Bahn og Hamburg-London som en separat billett, også hos Deutsche Bahn. Dette blir billigst, men fungerer kun hvis det finnes Super Sparpreis-billetter ledige på alle tog mellom Hamburg og Brussel, og du ikke vil ta pauser på veien.
    Hvis det ikke fungerer, bestill Göteborg-Brussel hos Deutsche Bahn, og Brussel-London hos Eurostar.
    Deretter følger du tipsene fra verdens beste togblogger, The man in Seat 61, om billetter i Storbritannia.
  • Skal du til andre land som ikke deltar i DBs samarbeid, for eksempel Spania? Da bør du kjøpe billett så langt som det går gjennom Deutsche Bahn, og supplere med billetter fra det nasjonale togselskapet dit du skal. Reisebyråene RailEuropeOmio og Trainline kan også være til god hjelp.

Hva er best av interrail og enkeltbilletter?

Her finnes det ingen fasitsvar. Vil du ha fleksibilitet, eller skal reise mye rundt i de landene der enkeltbilletter er dyre og rabattene er få (spesielt Storbritannia og Sveits), bør du satse på interrailbillett. Skal du imidlertid tur/retur til kun én destinasjon, eller reise rundt i land der enkeltbilletter er billige eller togtilbudet er sparsomt (Polen, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Estland, Latvia, Litauen, Portugal, Slovenia, Kroatia, Serbia, Romania, Bulgaria, Hellas, Tyrkia, Kosovo, Montenegro) er en interrailbillett oftest penger ut av vinduet.

Så er det de landene der togbilletter er sånn middels priset, og du ofte kan få billige billetter ved forhåndskjøp, slik som i Norge. Sverige, Finland, Danmark, Tyskland, Frankrike, Spania, Italia og Østerrike hører til her. Nederland og Belgia er eksempler på land der du ikke kan få billige forhåndsbilletter, men som likevel har enkeltbillettpriser og billettsystemer som er fleksible og ikke alt for dyre. Her er det umulig å si på forhånd om interrail eller enkeltbilletter blir billigst, men i land som ikke krever reservasjon på sine langdistansetog (Danmark, Tyskland, Østerrike, Nederland, Belgia, TER-tog i Frankrike, regiontog og IC i Italia) gir Interrail en fleksibilitet som enkeltbilletter ikke har, og som kan være verdt å betale for.

Alternativer

Det finnes flere alternativer til melkeruta.

Del opp turen! Det er mange hyggelige steder å stoppe langs melkeruta. Og hvorfor skal du absolutt stresse med å komme deg langt nedover kontinentet så fort som mulig? Fredrikstad med Gamlebyen, Trollhättan med SAAB-fabrikk og fantastisk fosseslipp, Varberg med nydelig festning og en replika av Lenins favorittbad i St. Petersburg, Halmstad med Roxette-museum og Sveriges kanskje beste strand, Helsingborg med fabelaktig kulturhus og hyggelig gågate, falafelens hovedstad Malmö med Nordens kuleste hus Turning Torso, H. C. Andersens Odense, Kolding med Koldinghus slott, Flensburg med danskspråklig minoritet og særegent øl, Rendsburg med sin gigantiske togbro som du får kjøre over – Melkeruta kan være en hel ferie i seg selv!

Flixbus har avganger hele veien mellom Oslo og Hamburg/Berlin/Praha (ofte med bytter), samt daglige avganger til København.

Vy/Bus4You har flere daglige bussavganger til København.

– Det går båter fra Sør-Sverige til Tyskland/Polen der man kan sove. Gode alternativer er Stena Lines båt fra Trelleborg til Rostock, Finnlines’ båt fra Malmö til Travemünde og Polferries og Unity Lines ferjer fra Ystad til Swinoujscie. TT Line har også flere avganger fra Trelleborg til Tyskland, Polen og Litauen.

– Det går båter fra Norge til Danmark og Tyskland, fra Bergen, Stavanger, Kristiansand, Langesund, Larvik og Oslo. Se vår guideside På ferie uten fly eller bil for en gjennomgang av alle reisemuligheter ut av Norge.

Naturvernforbundets mening

Togtilbudet fra Norge til det europeiske kontinentet er fragmentert og dårlig. Med den interessen man nå ser for togferie, haster det med å få på plass et fremtidsrettet helårstilbud som kan gi mer forutsigbarhet, direkte forbindelser og raskere reisevei. Direkteforbindelser fra Oslo til Malmö/København, samt direkte nattog til København, Hamburg eller lenger, vil bety mye for å gjøre togferien mer overkommelig for reisende fra Norge. Det samme vil muligheten for kjøp av gjennomgående billetter.

Samordningen når du skal reise langt er ikke-eksisterende. Både på tur og retur er det små minuttjusteringer som skal til for å lage et sammenhengende tilbud, men dette blir ikke prioritert. Dette gjør melkeruta mellom Oslo, Göteborg, København og Hamburg til en barriere for de reisende, selv om tilbudet på enkeltstrekningene er ok. Lange, tvungne pauser i Göteborg og/eller København gjør at toget blir mindre attraktivt for de som ønsker å komme raskt frem.

Nattoget fra Stockholm via Malmö til Hamburg og Berlin hjelper på situasjonen. Det er viktig at det kommer på plass en bedre forbindelse fra Norge til disse togene, aller helst med direkte vogner Oslo-Hamburg-Berlin. SJs sommer-Snabbtog på returreisen viser også at det er mulig med et bedre tilbud på strekningen med små justeringer.