Den store klesbyttedagen

Klesindustrien står for mer av verdens klimagassutslipp enn fly- og skipsfart til sammen. Men visste du at vi kan halvere utslippene fra klærne våre, om vi bruker dem dobbelt så lenge?
Bli med og arranger klesbytte !

klesbyttedag

Naturvernforbundet har arrangert den store klesbyttedagen årlig siden 2016. Dette er et nasjonalt arrangement der vi oppfordrer frivillige i hele landet til både å arrangere og å delta. På våre nettsider veileder vi arrangører og deltakere frem mot Den store klesbyttedagen. I år gikk arrangementet av stabelen 27. april, men det er fortsatt mulig å arrangere klesbytte når som helst i løpet av året.

Alle som ønsker, kan arrangere en klesbyttedag i sitt nærområde. Det er ingen behov for påmelding, men hvis du inviterer oss som medarrangør på Facebook (Naturvernforbundet), så kommer arrangementet ditt med på felles markedsføring og kart.

Vi vil bidra med nyttige tips og råd på nettsiden. I tillegg har vi maler for skilt, lapper og annet materiell som alle er velkomne til å printe og bruke fritt.

Hvorfor klesbyttedag?

Åtte av ti nordmenn mener de har for mye klær og sko som de ikke bruker. Samtidig er mange av oss ikke klar over hvor mye klærne våre koster miljøet. Både produksjon og transport er forurensende og krever mye ressurser. Etter mange år med klesbyttedager, kilovis av byttede klær og økt oppmerksomhet rundt problematikken, ser vi at klesbytting har en reell betydning.

klesbyttedag
Klesbytte er blitt veldig populært, og i 2023 var det over 200 arrangementer på Den Store Klesbyttedagen.

Hele 274 arrangementer gikk av stabelen under klesbyttedagen i 2023, som nok en gang var stor suksess. Over 12 500 gjester sørget for at nærmere 67 900 plagg fikk nye eiere. Det er bærekraftig!

folkemengde i skogFartein Rudjord

Er du opptatt av redusert forbruk?

Som medlem i Naturvernforbundet er du en del av løsningen – ikke problemet. Bli med i felleskapet for mer bærekraftige forbruk og fremtid.

Her finner du ditt nærmeste Husflidslag

Norges Husflidslag har god kunnskap om reparasjon av klær. Å tilby Fikselaug (reparasjonsverksted) på Klesbyttedagen er en god kombinasjon. Lokale husflidslag kan hjelpe publikum med å få reparert klærne sine, slik at de kan brukes enda litt lenger. Finn ditt nærmeste Husflidslag og start et samarbeid

Du finner Husflidslag i mange bydeler i de store byene, samt på små og store steder over hele landet.

Det varierer hvilke håndverksteknikker lagene har kunnskap om, men de har et stort kontaktnett og vil ofte kunne finne noen som kan ha kurs eller foredrag om noe du er interessert i. Noen av lagene har egne lokaler med utstyr som medlemmene kan benytte seg av.  

Her finner du ditt nærmeste lag innen Norsk Husflidslag

Takk til Sparebankstiftelsen DNB for støtten til å arrangere Den store klesbyttedagen 2024