På ferie uten fly eller bil
Har du tenkt deg på utenlandsreise? Fly og bil er ikke de eneste mulighetene. Tog, buss og båt kan ta deg langt, med lavere utslipp og energiforbruk. Naturvernforbundet forklarer deg hvordan du best reiser utenlands uten fly eller bil, fra hele Norge.

Her er Naturvernforbundets guide til deg som vil reise utenlands uten fly eller bil. Tog, buss og båt kan ta deg langt! Vi arbeider for et bedre kollektivt reisetilbud, så du skal få et bedre og mindre miljøbelastende reisealternativ til fly og bil.
Finner du feil eller uklarheter, send en mail til ka@naturvernforbundet.no!
Nordmenn er blant de mestreisende folkene i verden, og flyet dominerer. Ifølge en undersøkelse foretatt av flysøkemotoren Momondo i 2014 har hele 29 prosent av oss fem eller flere utenlandsturer (tur/retur) med fly i løpet av året, når jobbreiser ikke regnes med. Fly er den mest klimaødeleggende og energikrevende transportformen vi kan bruke til slike reiser, men det finnes ofte alternativer.
I fremtiden må vi reise med et langt lavere klima- og miljøavtrykk enn dagens fly, biler og båter har. Derfor arbeider Naturvernforbundet for et bedre tilbud på tog og buss, samt at de fordelene som flypassasjerer får i dag, med blant annet fritak for CO2-avgift på internasjonale flygninger og støtte for opprettelse av nye ruter, skal avskaffes.
Har du noen spørsmål? Få råd og tips fra andre som reiser langs bakken på Facebook-gruppen Togferie!
Tog, buss og båt tar oftest lengre tid enn fly, men gir også nye muligheter. Reiser du langs bakken, får du nemlig langt bedre mulighet til å stoppe flere steder langs veien. Hvis du tenker deg en tur til København, og en tur til Paris i løpet av året: hvorfor ikke slå de sammen, og ta turen med tog? På vei til Paris kan du også få med deg Hamburg, Köln, Frankfurt, Luxembourg eller Brussel på samme tur, eller hvorfor ikke fuglekikking ved Vadehavet? Eller hvorfor ikke oppleve Bayern og Alpene på vei til Roma? Turen blir da en opplevelse i seg selv.
Tog-, buss- og båtreiser krever litt mer forarbeid enn reiser med fly eller bil. Grunnen er at ruteopplysning og billettsystemer ofte er tilpasset kortere reiser, eller reiser internt i eget land – det er jo tross alt der det er flest reisende. Derfor har Naturvernforbundet laget denne reiseguiden der du får oversikt over tilbudet som finnes ut av Norge, gode tips til hvordan du ordner med billetter, finner tidtabeller og kan snekre din egen, mindre miljøbelastende ferie langs bakken.
Synes du det virker uoversiktlig? Togreisebyråene Togreiser.no og Entur Utland kan hjelpe deg. I tillegg finnes det mange hjelpemidler på nett, som kan guide deg i Europas reisejungel. Facebook-gruppa Togferie har blitt et levende forum for folk som ønsker å reise langs bakken, samtidig som de støtter et bedre togtilbud i, til og fra Norge.
Andre guider fra Naturvernforbundet
Hvor reiser du fra?
Buss Kirkenes-Murmansk
Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Russland. Ordinære bussruter mellom Kirkenes og Murmansk er innstilt.
Busser til Finland og Sverige
Sommer og vinter: Tromsø-Rovaniemi-Oulu
Sommerrute: Nordkapp-Honningsvåg-Lakselv-Karasjok-Rovaniemi-Oulu
Hver dag, hele året: Karasjok-Rovaniemi-Oulu
Du kan bytte til finske tog i Rovaniemi, bussene korresponderer godt med tog til Helsingfors.
Se flere detaljer hos Eskelisen Lapin Linjat.
For tog videre i Finland, sjekk togselskapet VR.
For busser videre i Finland, sjekk reiseplanleggeren Matkahuolto.
Busselskapet The Arctic Route er et samarbeid mellom selskapene Bussring, SJ og Eskelisen Lapin Linjat. De kjører busser i vintersesongen mellom Tromsø og Rovaniemi.
Tog Narvik-Kiruna/Boden/Stockholm
To tog daglig fra Narvik. Et morgentog til Luleå med forbindelse til nattog fra Boden til Stockholm (framme tidlig morgen neste dag), og et midt-på-dagen-tog med direkte sovevogner til Stockholm (framme på formiddagen). Alle tog stopper i Kiruna, samt flere steder i Sverige (Umeå, Sundsvall, Gävle, Uppsala, Arlanda flyplass) på vei til Stockholm.
Direktetoget Narvik-Stockholm er faktisk, utrolig nok, det eneste utenlandsnattoget til og fra Norge.
Billetter, priser og rutetider sjekker du hos Vy Sverige.
Interrailbillett er gyldig. Plassreservasjon er obligatorisk, og bestilles hos SJ Sverige etter oppskrift fra vår guide for plassbilletter med Interrail (klikk på «Sverige»).
Fra Trøndelag går det tog mot Sverige. Ellers kan du reise med tog til Oslo, og nå alle reisetilbud fra Østlandet.
Les vår guide til tog Trondheim-København!
Tog Trondheim-Storlien-Sundsvall/Stockholm/Göteborg/Malmö
To ganger daglig går det tog fra Trondheim S til Storlien i Sverige. Her kan du bytte til svenske tog, og komme til Stockholm på 11-12 timer. Det finnes også forbindelser nordover fra Sundsvall.
Morgentoget er et norsk tog (kjørt av SJ Norge) fra Trondheim til Storlien, som korresponderer med et svensk tog (kjørt av Norrtåg/Vy Sverige) fra Storlien til Sundsvall. Der bytter du til SJs Snabbtåg mot Stockholm.
Kvelds/nattoget starter på ettermiddagen fra Trondheim, og med bytte på Storlien til Norrtågs tog til Östersund. Der kan du bytte til SJs nattog. Dette nattoget går daglig, og har sovevogner, liggevogner og sittevogner til Stockholm og Göteborg. Toget deler seg i Sundsvall, og Göteborg-delen går via Örebro og Skövde. Ankomsttiden er oftest 05.15 i Stockholm og 08.15 i Göteborg. Sjekk SJs nettside for den dagen du ønsker å reise.
Billetten Trondheim-Storlien er ofte billigst hos Entur eller SJ Norge. Likevel anbefaler vi at du bestiller hele strekningen fra Trondheim til Stockholm/Göteborg gjennom svenske SJ. Blir det da forsinkelser som gjør at du mister forbindelsen din, stiller de med alternativ transport.
Interrailbillett er gyldig. Reservasjoner er obligatorisk for tog med SJ Sverige, fra Östersund/Sundsvall og videre. Bestilles etter oppskriften i vår Interrail-reservasjonsguide, klikk på «Sverige».
For strekningen Trondheim-Storlien-Östersund-Sundsvall med SJ Nord/Norrtåg er reservasjoner ikke mulige eller nødvendige.
Det pågår for tiden elektrifisering av linjen mellom Trondheim og Storlien, som kan gi innstilte tog på enkelte avganger. Disse erstattes med buss. Når elektrifiseringen er ferdig i 2024, ventes det direkte togavganger mellom Trondheim og Stockholm via Storlien og Östersund.
På returen er det også en dag- og en nattforbindelse daglig mellom Stockholm og Trondheim via Östersund. Sjekk reisetider og bestill billetter hos SJ eller det svenske togselskapet Norrtåg.
Les mer om reisemuligheter fra Stockholm
Buss Trondheim-Storlien
Det går handlebuss fra forskjellige busstopp i Trondheim til Storlien for en billig penge. Disse kan brukes for viderereise i Sverige, si fra til bussjåføren at du ikke ønsker å være med tilbake. Sjekk informasjonen på nettsiden til operatøren Thorleifs Bussreiser.
Via Østlandet
SJ Nord kjører flere daglige togavganger mellom Trondheim og Oslo, der du kan nå hele reisetilbudet som er beskrevet under Østlandet. Med den tidlige morgenavgangen, like før klokken 6 (mandag-fredag), og togbytter i Oslo og Göteborg, kan du rekke nattog Malmö-Hamburg samme kveld. Billetter bestilles hos Entur.
Fra Vestlandet kan du ta Fjordlines ferje fra Bergen og Stavanger (Risavika) til Hirtshals i Danmark, med gode forbindelser videre i Danmark og Europa.
Båten fra Bergen og Stavanger til Hirtshals i Nordjylland er det eneste direkte reisetilbudet fra Vestlandet til utlandet uten fly eller bil. Alternativer er å reise via Østlandet eller Sørlandet.
Båt Bergen-Stavanger-Hirtshals
Avgang cirka annenhver dag. Normalt er det avganger hver dag, men økende gasspriser har ført til reduksjon i tilbudet. Rutetider og priser finner du på Fjordlines nettsider.
I Bergen går båten fra Jektevikterminalen, cirka 15 minutters gange fra busstoppene Festplassen eller Møhlenpris.
I Stavanger kjører busslinje 2 til Risavika terminal, sjekk rutetider her.
Fjordline har busser fra sin havn i Hirtshals inn til sentrum/togstasjonen. Er det knapt med tid for bytte til tog, be om å bli satt av ved Lilleheden stasjon. Hvis bussen ikke går, er det cirka 30 minutters gange fra terminalen til Lilleheden stasjon på banen Hirtshals-Hjørring.
Skal du reise langt, kan du rekke nattogene fra Hamburg på kvelden etter ankomst Hirtshals, eller komme deg helt til Berlin, Düsseldorf, Köln eller Amsterdam med tog samme kveld. Skal du til et sted i Danmark, bestill billetter via Rejseplanen. Skal du helt til Tyskland eller videre, bestill togbilletter fra Hirtshals stasjon (selv om du vil reise fra Lilleheden) på Deutsche Bahns hjemmeside.
Enkelte dager går det buss fra båten direkte til Aalborg. Denne stanser imidlertid et godt stykke unna alle de tre togstasjonene i byen.
Les mer om reisen videre fra Hirtshals
Om Østlandet
Det går flere daglige togavganger fra Bergen (Vy), Stavanger (GoAhead) og Åndalsnes (SJ Nord) til Oslo, der du kan nå alle reisetilbudene beskrevet under Østlandet.
Med et togbytte i Drammen eller Oslo når du ferjene Sandefjord-Strömstad og Larvik-Hirtshals ved hjelp av Vestfoldbanen (Vy, tog mot Larvik/Skien). Sjekk rutetider og priser på Enturs reiseplanlegger.
OBS! Ferja Langesund-Hirtshals er nedlagt, og erstattes med flere avganger fra Kristiansand.
Les mer om reisen videre fra Strömstad
Les mer om reisen videre fra Hirtshals
Les hva verdens mest leste togblogger skriver om norske tog
Det går ekspressbusser fra det meste av Vestlandet til Oslo, der du når alle reisetilbudene fra Østlandet. Noen av disse rutene er Haukeliekspressen (Nor-Way, fra Haugesund/Bergen/Odda), Valdresekspressen (Nor-Way, fra Årdal) og Vy-busser fra bl.a Førde, Måløy, Nordfjordeid, Stryn, Ulsteinvik, Molde og Ålesund til Oslo.
Om Sørlandet
Go-Ahead Nordic kjører jevnlige tog fra Stavanger til Kristiansand, der du kan nå ferjene til Hirtshals og Emden. Sjekk rutetider og priser på GoAheads nettsider.
Nor-Way Bussekspress har daglige avganger mellom Stavanger og Kristiansand. Sjekk rutetider og priser hos Nor-Way Bussekspress.
Lavprisekspressen har også daglige avganger mellom Stavanger og Kristiansand. Sjekk rutetider og priser hos Lavprisekspressen.
Fra Sørlandet går det båt fra Kristiansand til Hirtshals i Danmark og Emden i Tyskland, med gode reisemuligheter videre. Du kan også reise om Østlandet.
Båt Kristiansand-Hirtshals
Color Line seiler daglig, oftest flere avganger, mellom Kristiansand og Hirtshals. Herfra har du adgang til hele det europeiske tognettet, samt båt til Færøyene og Island.
Fjord Line seiler også daglig i sesongen mellom Kristiansand og Hirtshals. De har avganger med både hurtigbåt og konvensjonell ferje. Disse stanser lenger unna togstasjonen i Hirtshals, med cirka 1/2 times gange til togstasjonen Lilleheden. Buss, taxi og fleksibuss er tilgjengelig, se artikkelen om reisemuligheter fra Hirtshals.
Les mer om reisemuligheter fra Hirtshals/Nordjylland
Gode tips om tyske togbilletter
Båt Kristiansand-Emden
Holland Norway Lines seiler to-tre ganger ukentlig mellom Kristiansand og Emden, nord i Tyskland nær grensen til Nederland.
Ferjekaia i Emden ligger drøyt 3 kilometer fra byens sentrum, og like langt fra den største togstasjonen, Emden Hbf. Togstasjonen Außenhafen ligger praktisk talt på kaia i Emden, og har enkelte avganger med både regional- og IC-tog. Ellers går buss 17 til Emden Hbf. Sjekk Deutsche Bahns nettsider for rutetider.
Om Østlandet
Hvis du starter reisen med tog eller buss mot Oslo, kan du bruke alle reisemulighetene beskrevet under Østlandet.
Fra Kristiansand kjører Go-Ahead Nordic jevnlige tog til Oslo. Med togbytte i Drammen (til Vy) gir disse tilgang til båter mot Strömstad fra Sandefjord.
Les hva verdens beste tognettside skriver om norske tog
Fra Kristiansand til Oslo går det også jevnlige busser med Nor-Way Bussekspress (Konkurrenten) og Vy (Sørlandsekspressen). Flere av disse stopper på Fokserød ved Torp, der buss 01 går til Sandefjord for ferje til Strömstad i Sverige (nærmeste holdeplass til havna er Sandefjord rådhus).
Les mer om reisemuligheter fra Strömstad
Les mer om reisemuligheter fra Hirtshals
Muligheten til å reise utenlands uten fly eller bil er størst fra Østlandet. Dels fordi flest folk bor her, dels fordi både Sverige og Danmark er nær oss. Med bytte i Sør-Sverige, Danmark eller Tyskland får du også gode forbindelser til kontinentet og Middelhavet. Reiser du østover, er du i Finland eller Baltikum med ett enkelt bytte i Stockholm.
Les vår guide til tog Oslo-Göteborg-København-Hamburg!
Vi starter nord på Østlandet, og beveger oss sørover i denne reiseguiden for buss, tog og båt til utlandet.
Østover mot Sverige
Tog Oslo-Kongsvinger-Karlstad-Stockholm
SJ:
3-5 daglige avganger Oslo-Stockholm om Kongsvinger, Arvika, Karlstad og Hallsberg. 5-6 timer fra Oslo til Stockholm, 3 timer til Karlstad. Billetter kjøpes på det svenske togselskapet SJs nettsider. Der sjekker du også rutetider og eventuelle bytter, hvis du skal reise til andre steder i Sverige.
Interrailbillett gjelder. Plassreservasjon er obligatorisk, og gjøres etter beskrivelsen i vår Interrail-reservasjonsguide. Klikk på «Sverige».
Det er også mulig å reise med buss til Sverige (for eksempel Karlstad eller Örebro) og tog videre mot Stockholm, hvis tidene på direkteavgangene ikke passer. Flixbus og Vy/Bus4You kjører disse bussene, og mange fortsetter helt til Stockholm. Flere av buss/tog-forbindelsene kan bestilles direkte på SJs nettside.
OBS! Mellom 25. mai og 20. august 2023 er det stengt mellom Karlstad og Laxå på grunn av anleggsarbeid. Det blir da kun to avganger daglig, med SJ Snabbtåg. Disse blir imidlertid ikke særlig «snabbe»: de kjører en omvei fra Kil via Nykroppa og Ställdalen, videre om Frövi og Arboga til Eskilstuna, Södertälje og, til slutt, Stockholm. Reisetid 7-8 timer.
Alternativ reiserute: buss Oslo-Örebro med Vy Bus4You eller Flixbus, og tog videre. Eventuelt tog Oslo-Göteborg-Stockholm.
Vy Sverige:
Avganger i helgene fra Oslo til Karlstad/Örebro. Billetter på Vy Sveriges nettside eller SJs nettside. Interrailbillett gjelder, reservasjoner er ikke mulig eller nødvendig.
Det er også mulig å reise med Vys tog til Kongsvinger, buss fra Innlandstrafikk til Charlottenberg og lokaltog fra Värmlandstrafik videre. Interrail gjelder på togene, men ikke på bussen. Reservasjoner ikke mulig eller nødvendig.
OBS! Mellom 25. mai og 20. august 2023 er det stengt mellom Karlstad og Laxå på grunn av anleggsarbeid.
Les mer om reisemuligheter fra Stockholm
Tog Kongsvinger-Arvika-Karlstad-Kristinehamn:
Värmlandstrafik:
To daglige avganger fra Kongsvinger via Charlottenberg, Arvika og Karlstad til Kristinehamn, og retur. Disse er godt tilpasset overgang til/fra togene mellom Oslo og Kongsvinger. Rutetider og billettinfo på Vy Sveriges nettside. Interrailbilletter gjelder, reservasjoner ikke mulig eller nødvendig.
OBS! Mellom 25. mai og 20. august 2023 er det stengt mellom Karlstad og Laxå på grunn av anleggsarbeid.
Buss Kongsvinger-Charlottenberg:
Innlandstrafikk:
Hver time på ukedager, annenhver time i helgene. Billett kjøpes på bussen, som kjøres av Innlandstrafikk. Rutetider og annen informasjon finnes på deres nettside.
Fra Charlottenberg kan du ta SJs tog eller Värmlandstrafiks busser og tog videre i Sverige.
Buss Oslo-Karlstad-Stockholm:
Vy/Bus4You:
De fleste dager: Buss Oslo-Karlstad-Örebro-Västerås-Arlanda flyplass/Stockholm. Billetter, priser og rutetider på Vy/Bus4Yous nettsider.
Flixbus:
Avganger Oslo-Karlstad-Örebro-Stockholm, samt nattbuss enkelte netter. Også ekstraavganger til Karlstad. Billetter, priser og rutetider på Flixbus’ nettsider.
Les mer om reisemuligheter fra Stockholm
Sørover mot Sverige/Danmark/kontinentet
Tog Oslo-Göteborg:
Vy:
4 daglige avganger Oslo-Østfoldbyene-Göteborg (3 i helgene). Tar cirka 3 timer og 30 minutter fra Oslo til Göteborg.
Forbindelse videre til Malmö, København, Hamburg og resten av kontinentet. Dette er Norges hovedforbindelse sørover med tog.
Billetter og rutetider til Göteborg på Vys nettsider eller Enturs nettsider. Interrailbillett gjelder, reservasjoner trengs ikke.
Les mer om reisemuligheter fra Göteborg
Gode tips om tyske togbilletter
Buss Oslo-Göteborg-Malmö-København:
Vy/Bus4You:
Mange daglige avganger Oslo-Moss-Sarpsborg-Göteborg. Flere av avgangene fortsetter til Malmö/København. Kjøres ofte med komfortable 2-etasjes busser, med spesielt behagelige seter i øverste etasje. Billetter, priser og rutetider finnes på Vy/Bus4Yous nettsider.
Flixbus:
Flere daglige avganger Oslo-Göteborg, hvorav enkelte fortsetter videre til Malmö og København. Har også nattbusser mot Hamburg, Berlin og Praha enkelte netter. Har et enormt rutenett i Europa. Billetter, priser og rutetider for alle forbindelser finnes på Flixbus’ norske nettsider.
Les mer om reisemuligheter fra Göteborg
Les mer om reisemuligheter fra Malmö/Sør-Sverige
Les mer om reisemuligheter fra København
Gode tips om tyske togbilletter
Buss Oslo-Strömstad:
Normalt 1-2 daglige avganger på sommeren med Vy Express. Finn tider og priser her.
Buss Halden-Strömstad:
Västtrafik, Grensependelen:
10-11 avganger daglig i ukedagene, 7 avganger daglig i helgene. Stanser ved Svinesund shoppingområde og Nordby kjøpesenter før Strömstad. Rutetider finnes på Västtrafiks nettsider. Det finnes også informasjon om ruten og byttemuligheter på Østfold Kollektivtrafikks nettsider. Billetter kjøpes på bussen (kun kortbetaling).
Les mer om reisemuligheter fra Strömstad
Båt Oslo-Kiel
Color Line:
1 avgang daglig, 20 timer. Les mer om tider og priser på Color Lines nettsider. Normalavgang fra Oslo (Filipstad) 14.00.
Color Lines kai i Kiel er i gangavstand fra Kiel Hauptbahnhof (togstasjon). Herfra går det togforbindelser til hele Europa.
Les mer om reisemuligheter fra Kiel
Gode tips om tyske togbilletter
Båt Oslo-København
DFDS:
En daglig avgang. Det finnes flere «cruisepakker» og andre tilbud. Sjekk rutetider og priser på DFDS’ nettsider. Normalavgang fra Oslo (Vippetangen) 14.15. Enkelte dager har senere avgangstid, fordi båten ikke anløper Frederikshavn på veien.
Det er gangavstand fra DFDS’ terminal i København til Nordhavn stasjon, der du finner både S-tog og metro til København Hovedbanegård. Det går også busser direkte fra DFDS’ terminal i København til Østerport stasjon, der det går lokal- og regionaltog. København Hovedbanegård er 8 minutter unna Østerport stasjon, og 10 minutter unna Nordhavn stasjon, med S-tog. Billetter for kollektivtrafikk i København kjøpes lettest på appen DOT Billetter.
Les mer om reisemuligheter fra København
Les mer om reisemuligheter fra Malmö/Sør-Sverige
Gode tips om tyske togbilletter
Båt Oslo-Frederikshavn
DFDS:
En avgang flere dager i uka (i perioder daglig). Båten som går til København legger nå til i Frederikshavn på veien. Sjekk rutetider og priser på DFDS’ nettsider. Normalavgang fra Oslo 14.15, framme rundt midnatt.
Båt Larvik-Hirtshals
Color Line:
Daglige avganger. Sjekk rutetider og priser på Color Lines nettsider.
Det er kort gangavstand fra Color Lines kai til Hirtshals stasjon. Havna i Larvik ligger 2,5 kilometer unna togstasjonen, nærmeste bussholdeplass er Øya (buss 01 med flere).
Båt Brevik-Gent
DFDS frakt:
Ukentlig, søndag kl 08.00. Ankomst Gent, Belgia 06.00 tirsdag morgen. Sjekk priser og bestill på DFDS’ nettsider.
Båt Brevik-Göteborg
DFDS frakt:
2 ganger ukentlig. 7-14 timers seiltid. Sjekk priser og bestill på DFDS’ nettsider.
Les mer om reisemuligheter fra Hirtshals/Nordjylland
Gode tips om tyske togbilletter
Båter til Strömstad
Båt Fredrikstad-Strömstad
Sagasund:
2 timers seiltid. Les mer og finn avgangsdager og rutetider på Sagasunds nettsider.
Båten legger til i Norra Hamnen i Strömstad, 5 minutters gange fra Strömstad stasjon.
Les mer om reisemuligheter fra Strömstad
Båt Skjærhalden-Strömstad
Nadir Hvaler Fjordcruise:
Båttrafikk fra Skjærhalden til Strömstad. Fredag/lørdag hele året, alle dager unntatt søndag på sommeren. Les mer om rutetider og priser på Nadir Hvaler Fjordcruises nettsider.
Båten legger til i Norra Hamnen i Strömstad, 5 minutters gange fra Strömstad stasjon.
Les mer om reisemuligheter fra Strömstad
Båt Sandefjord-Strömstad
Color Line:
Flere avganger daglig. 2 ½ t. Les mer på Color Lines nettsider.
Fjord Line:
Flere avganger daglig. 2 ½ t. Les mer på Fjord Lines nettsider.
Det er 10-12 minutters gange fra Sandefjord stasjon til ferjekaia.
I Strömstad legger båtene til rett sør for Strömstad stasjon. Det er kort gangavstand til stasjonen.
Våre reisetips
De største veiene ut fra Norge på kollektivt vis er med båt til Danmark/Tyskland, og med tog eller buss til Sverige. Men visste du at det sommer og vinter går daglige busser fra det meste av Finnmark til Finland, med forbindelser til Helsingfors og videre til Baltikum? Eller at det går to tog daglig som gir gode forbindelser fra Trondheim til Stockholm?
Klikk på ditt underveis-stopp, og få informasjon om reisen videre!
Sverige:
Strömstad
Göteborg
Malmö/Sør-Sverige
Stockholm
Danmark:
Frederikshavn/Hirtshals
København
Tyskland:
Kiel
Andre har også laget gode guider, og vi henviser til flere av disse gjennom artiklene. Her har du lenker til disse guidene!
-
The man in Seat 61 Kanskje verdens beste, og mest informassjonsspekkede tognettside.
-
Togbloggen Skrevet av Sigrid Elsrud, om hyggelige togturer i inn- og utland, med gode reisetips.
-
Facebook-gruppa Togferie Rundt 50 000 medlemmer deltar i et aktivt og levende forum spekket med gode tips.
-
Show me the Journey Engelsk guideside om tog i Europa, redigert av Simon Harper.
Togbilletter til langdistansetog bør bestilles på forhånd, på nett, uansett om du kjøper enkeltbilletter eller Interrail-pass. God tur!