Lag dine egne julegaver i år med Gunilla og Eivind Platous julegavetips. Foto: Tor Bjarne Christensen.
Miljøvennlige julegavetips
Publisert 15.12.2015 av
Er du lei overfylte kjøpesentre, plastemballasje og glanset julepapir? Ta julen tilbake ved å lage dine egne miljøvennlige julegaver.
Gunilla og Eivind Platou, kunstner og grafisk designer, er drevne gjenbrukere. Her er deres tips til hvordan du kan lage miljøvennlige julegaver av ting du har eller finner.
ROCKA T-SKJORTEPUTER
Sofaen ble aldri den samme etter at Eivind sydde pute av en Jane’s Addiction-t-skjorte han kjøpte på 90-tallet. Tenk deg en Bob Dylan-, Metallica- eller deLillos-pute! Lag puter av dine gamle t-skjorter. Årets julegave til familiens rocker!
GLANSBILDER OG FOTBALLKORT
Har du gamle glansbilder eller fotballkort på loftet? Hvorfor ikke lime dem inn i en bilderamme og skrive en hyggelig hilsen? En herlig nostalgisk komposisjon som garantert vil væte øyekroken til alle over 40 år!
LAG PERSONLIGE NOTATBØKER OG DAGBØKER
Samle gamle papirer i en bunke, kutt eller klipp til den størrelsen du ønsker og lag dine egne notatbøker og dagbøker. En spiralinnbindingsmaskin gjør resten av jobben. Som omslag kan du bruke utklipp fra LP-covere, tapetark, plakater, magasiner og lignende.
JULEPYNT AV GAMLE LEKER
Har du en kasse med dyrefigurer i plast eller tre? Bind på noen røde sløyfer og skru inn en øyeskrue med en tråd. Figurene kan også males i fine farger, med prikker og striper.
JULEKORT OG TIL/FRA-KORT
Bruk utklipp fra LP-cover, kartblad, magasinsider, stilige pappesker. Stemple med ditt eget stempel og du har årets kuleste julekort!
EN BOK DU HAR LEST
Bøker trenger ikke å være nye for å skape magiske stunder foran peisen på kalde vinterdager. Gi bort en du likte godt, med egen dedikasjon hvor du forteller hva du likte ved boka.
DØRSTOPPER AV GAMLE BØKER
Bind, skru eller lim sammen en bunke med gamle bøker, og du har en dørstopper som noen faktisk har lest. Den perfekte gave til alle som bor i gamle hus.
GLASS MED NOE GODT
Fyll et glass med noe godt! Her er det bare fantasien som setter grenser. Mynte-te fra egen hage, hjemmelaget syltetøy, sjokoladebiter, tørket sopp, julebakst eller rett og slett dobbeltpeprede pepperkaker. Glasset kan pyntes med tørkle, etiketter eller mal noe på det.
SLØYFER STEMPEL OG BÅND
Ta vare på sløyfer og bånd og bruk dem til å pynte gavene dine. Du kan også bestille ditt eget stempel og merke gaver og kort med «Hjemmelaget», «Kortreist», «Klimanøytral gave», «God Jul» eller rett og slett ditt eget navn.
INNPAKNING
Glem glanset papir! Lag unike innpakninger med:
■ kartblad fra gamle kartbøker
■ risposer med sløyfer og bånd
■ tapetark fra utgåtte tapetbøker (fås gratis hos forhandlere)
■ aviser og magasiner
■ sy gavepose av sengetøy, t-skjorter, duker og stoffrester
■ «vreng» pappesker og pynt dem med utklipp og stempeltrykk
Gunilla og Eivind Platou har mange tips til hvordan du kan lage miljøvennlige julegaver av noe du har fra før. Foto: Tor Bjarne Christensen
Fra et kontor i Kongens gate i Oslo avslører Duncan Copeland i TMT plyndring av havet utenfor kysten av Vest-Afrika. Han står i frontlinjen i kampen mot ulovlig fiske, eller svartfiske, som er en stor trussel mot livet i verdenshavene.
Laksen er en av Norges internasjonale superstjerner. Men det er skjær i sjøen for den planlagte veksten i lakseproduksjonen. Miljøproblemene er store, og enkelte kommuner har ytret ønsker om utslippsfrie anlegg.
Kan Åfjord være Europas største vindkraftkommune? I den vidstrakte men lite folkerike trønderkommunen med rundt 3200 innbyggere finnes det nå 237 vindturbiner.
Vi kommer helt sikkert til å høre mye mer fra Silje Ask Lundberg fremover. Men i april er det slutt på perioden som leder i Naturvernforbundet, som har vart siden 2016. – Det har vært veldig, veldig stas, sier Lundberg selv.
Det kalles den ukjente virkningen av våre CO2-utslipp. Når konsentasjonen av CO2 øker i lufta, øker det også i havet. Det gjør havet surere. Hva har det å si for livet i havet?
Hvis du sier at du har gått ned femten kilo fordi du kunne veid mer, har du da slanket deg? Ja, absolutt, ifølge måten Norge lager sitt klimaregnskap. På papiret ser det ut som Norge gjør en god klimainnsats, samtidig som vi fortsatt sender store mengder klimagasser opp i atmosfæren.
Flere titalls millioner leppefisk fiskes langs kysten av Sør-Norge. Det er et dyreplageri uten sidestykke og rammer økosystemet hardt. Undersøkelser gjort på Skagerrakkysten viser allerede en kraftig nedgang i flere arter leppefisk. De er i praksis borte fra holmene og bryggene, og det vil ta tiår å få dem tilbake.
Visste du at Norge har verdens største kjente forekomst av kaldtvannskorallrev? Et nytt stort rev er oppdaget i Bømlafjorden på Vestlandet. Revet er minst to kilometer langt, og det er hjem for hundrevis av arter, trolig mange vi aldri har sett før.
Det foregår et omfattende ulovlig fiske i Norge, til tross for at norske farvann er blant de best regulerte i verden. Det er anslått at mellom fem og ti prosent av alt som fanges ikke blir registrert. Det kan ramme sårbare og truede arter.
Det er mange historier om havet. Denne handler om hvordan fiskebestandene langs kysten har blitt utarmet og hvordan en rekke arter er utryddet fra fjorder hvor de har levd i uminnelige tider. Men dette er også historien om hvordan livet kan vende tilbake til norskekysten.
Klimasøksmålet er nylig behandlet i Høyesterett. En plenumsbehandling i Høyesterett er sjeldne saker, og viser hvor prinsipiell saken er. Men søksmålet i Norge er langt fra den eneste klimarettssaken som pågår.
For hundre år siden var Oslofjorden full av liv. Det yret av fisk, hvaler fulgte sildestimene inn i fjorden, og i dypet lurte store haier. Nå er hvalene og haiene borte, kysttorsken er nær kollaps og døde soner med livløst vann har vokst. Klokken tikker for Oslofjorden.