Stans hijakt på jerv

På våren starter jakta på jervehi med mor og unger. 14 valper er skutt hittil i 2025. Dette skjer til tross for at jerven er en fredet art i Norge. Naturvernforbundet ber om stans i hijakt på jerv.

Brun jerv

I sitt lune hi

På våren og sommeren yrer det av liv i naturen. Mange arter skal komme seg gjennom en viktig livshendelse: hekke- og yngletid. Fuglene danser, bygger reir, legger og klegger egg og skal mate ungene sine. Mange pattedyr, som jerven, har nyfødte valper og unger å ta seg av.

Men, jerven i Norge holdes på et kritisk minimum. Så langt i år er 5 tisper og 14 jervevalper blitt drept i 7 ulike hi gjennom såkalte «ekstraordinære uttak» i regi av norske myndigheter. Og flere skal det bli.  

Stort press på freda art

Jerven utsettes for et betydelig jaktpress gjennom året. I tillegg til hijakt er det lisensjakt fra 20. august til 15. februar, og det er skadefelling gjennom hele beitesesongen. Med andre ord er det det jakt på jerv hele året.

Dette til tross for at jerven er fredet og sterkt truet. Ifølge Artsdatabanken er jakt «den viktigste negative påvirkningsfaktoren på bestandsutviklingen av jerv i Norge», og den regnes som sterkt truet fordi det er få individer som kan få nye valpekull.

I årets lisensjaktperiode ble 78 jerv skutt av lisensjegere, og 9 jerver ble skutt av statens naturoppsyn.

Aldri før har så mange jerv blitt skutt i denne perioden.

Foto: Adrian Lombardo

En del av norsk natur

Jerven er et myteomspunnet nattaktivt dyr, og ett av de fire store rovdyrene vi har her i Norge. Den har behov for store leveområder og har en viktig økologisk funksjon i skogen- og fjellområdene våre.

En stor andel av jerven i Europa lever her i Norge. Derfor er den en ansvarsart som norske myndigheter har et særlig ansvar for å beskytte.

Naturvernforbundet jobber mot hijakt på jerv. Jerven burde hatt et høyere bestandsmål enn det den har i dag, nok til at den ikke lenger blir kategorisert som en sterkt truet art.