Overforbruksdagen: Naturressursene oppbrukt for i år

16. april er Norges overforbruksdag. Vi har da brukt opp vår rettmessige andel av de ressursene som jorda skaper i løpet av et helt år. Resten av året lever Norge på krita.

Norsk overforbruksdag

Nordmenns forbruk er skremmende høyt. I gjennomsnitt bruker én nordmann 18,6 tonn råvarer for å dekke sitt årlige private forbruk. Det vil si vekten av fire afrikanske elefanter. Til sammenligning er verdensgjennomsnittet per person 4,9 tonn – vekten av én elefant.

I dag, 16. april 2025, har vi brukt ressurser tilsvarende det vi kan bruke på ett helt år for å opprettholde naturens evne til å skape disse ressursene. Dette beskrives med begrepet overforbruksdag.

– Norsk forbruk er i dag veldig langt fra bærekraftig, og det kveler naturen vår. Det er ganske dramatisk når vi står midt i en klima- og naturkrise, sier nestleder i Naturvernforbundet Pernille Bonnevie Hansen.

Det er organisasjonen Global Footprint Network som hvert år regner ut en dato for den såkalte overforbruksdagen. For hele verden samlet er årets dato 29. juli.

Forbruk i ulage

Fram til 1970-tallet var verdens råvareforbruk omtrent i balanse med hva naturen gjenskapte på ett år. Nå bruker verden samlet sett opp alle ressursene før sommeren er over.

– Det at denne dagen kommer så tidlig, er en vekker for hvor skyhøyt forbruket vårt her i Norge er. Bare siden 2015 har norske husholdningers forbruk økt med hele 16 prosent. Selv om mange er klar over at vi kjøper og kaster for mye, tenker mange kanskje ikke over hvordan dette helt konkret påvirker jorda vi lever på. Det er ganske skremmende å dykke ned i, sier Bonnevie Hansen.

Loading...

Konsekvenser for arter

For nettopp dét har Bonnevie Hansen gjort . Sammen med SINTEF har Naturvernforbundet utviklet et faktagrunnlag for å få svaret på hvordan nordmenns forbruk påvirker naturen og dyra våre.

– Når man hører om den norske overforbruksdagen, kan det fort føles abstrakt. Derfor har vi brutt det norske forbruket ned til en mer forståelig målestokk. Vi ser at norske husholdningers forbruk har store konsekvenser for artene og naturen vår, sier hun.

Studiene SINTEF-forskerne har gjennomgått viser at sammenhengen mellom forbruk i kroner og artstap er sterk, det ser vi på mange områder. Jo mer vi kjøper, jo mindre blir artsmangfoldet.

Det er en grunn til at den norske overforbruksdagen kommer så mye tidligere enn den globale. Nordmenn har et ekstremt høyt forbruk, enten det er snakk om mat eller tekstil – for å nevne noe. Rapporten fra Naturvernforbundet og SINTEF ble lansert i april 2023 . Følg med for å lære mer om konsekvensene av det norske forbruket – og hva vi kan gjøre for å snu om på utviklingen.

Naturvernforbundet mottar støtte fra Bergesenstiftelsen for vår formidling om forbruk og naturtap.

I produksjonen av én smarttelefon produseres det 86 kilo avfall. Elektronikkprodukter står nå for en av de raskest voksende avfalls-strømmene i verden.

Vi tenker sjelden over vannforbruket vårt. Her er det nok vann og det er rent. Det er det ikke alltid der produkter vi kjøper kommer fra.

Norge var det lykkeligste landet i verden. Nå har vi falt til 7.plass, til tross for sterk økonomisk utvikling. På tide å legge vekt på andre ting enn bare økonomisk vekst?

Som det eneste nordiske landet, har norsk lykkenivå falt de siste årene.