Klima

Sammen kan vi løse klimakrisen – hvis vi handler nå!

Klimakrisen er alvorlig, urettferdig og allerede i gang. Global oppvarming påvirker hele verden, også oss her i Norge.

I 2019 har titusenvis av barn og ungdom streiket for klima. Men norske klimagassutslipp øker fortsatt, regjeringen setter rekorder i tildeling av oljeutvinningstillatelser og Stortinget stemmer ned de streikende ungdommenes krav. Vi kan og må gjøre mer for å ta vår rettferdige andel av de globale utslippskuttene. 

Her kan du finne ut mer om klimaendringer og global oppvarming - og hvordan du kan bli med i klimadugnaden!

Artikkelen ble sist oppdatert: 04.08.2020

Nyheter

Klimaforhandlinger Bonn 2010

Smutthull på dagsorden i Bonn

05.08.2010 | Sist oppdatert: 05.08.2010

Hva kan gjøres med smutthullene som rike land kan bruke for å unngå å redusere klimagassutslippene sine? Nye tall presentert under forhandlingene i Bonn denne uka viser at utslippsløftene fra København kan bli nesten verdiløse om ikke viktige smutthull tettes.

Plenum_foto_bl
Bakgrunn, klimaforhandlinger i Bonn:

Lavere forventninger til klimatoppmøtet i Cancun

01.08.2010 | Sist oppdatert: 01.08.2010

Full stopp for ny amerikansk klimalov og liten vilje til å øke klimamålene også i andre industriland gjør det stadig mindre sannsynlig at en helhetlig klimaavtale kan fullføres i 2010. Under FN-forhandlingene i Bonn den kommende uka vil trolig forhandlerne prøve å sortere ut hva de likevel kan klare å bli enige om på toppmøtet COP 16 i Cancun, Mexico, i desember. Møtet er også en mulighet til å tette noen av de mange smutthullene i klimaløftene fra København.

DSC_5405 lca dais
Oppsummering av klimaforhandlinger i Bonn:

Bonn-møte skapte usikkerhet om bindende klimamål

17.06.2010 | Sist oppdatert: 17.06.2010

Forhandlingsmøtet i Bonn, Tyskland, i begynnelsen av juni begynte med positiv stemning og konstruktive diskusjoner. Avslutningen to uker senere var derimot preget av pessimisme og harde fronter. Den steile holdningen til enkelte industriland skaper stor usikkerhet om hvor bindende utslippsmålene i en ny klimaavtale vil bli.

Bund_demo
Skuffende slutt på klimaforhandlinger i Bonn

- Dobbelt gap må tettes før Cancun

11.06.2010 | Sist oppdatert: 11.06.2010

En ny runde i FNs klimaforhandlinger avsluttes i Bonn, Tyskland, i dag. Selv om et nytt forslag til internasjonal klimaavtale ble lagt fram på møtets siste dag, har utsiktene til en sterk og rettferdig klimaavtale i Cancun i desember ikke blitt mye bedre. Naturvernforbundet peker på to gap som må tettes i løpet av året.

Plenum_foto_bl

Ny avtale kan få "frivillige" utslippsmål

08.06.2010 | Sist oppdatert: 08.06.2010

Det er stor fare for at en ny internasjonal klimaavtale ender opp fullstendig uten virkemidler for å sikre at industrilandene faktisk oppfyller de løftene de gir om reduserte klimagassutslipp. Det viser de siste dagenes forhandlinger i Bonn, Tyskland. Naturvernforbundet mener at den eneste sikkerheten vi har for at landene overholder sine forpliktelser, er å videreføre Kyotoprotokollen også etter 2012.

Ian_fry_juni2010_enb
Klimaforhandlingene i Bonn:

Uenighet om Stoltenberg-ledet klimagruppe

06.06.2010 | Sist oppdatert: 17.06.2010

I dag ble det offentliggjort at Jens Stoltenberg overtar lederansvaret for den rådgivende gruppa om klimafinansiering som FNs generalsekretær etablerte i februar. Håpet er at gruppa skal bidra til en ny klimaavtale i Mexico i desember. Men forhandlingene som pågår i Bonn viser at gruppa er kontroversiell, og at Stoltenberg har en vanskelig jobb foran seg.

DSC_6281 us ashe_s

USA hindrer diskusjon om utslippsmål

05.06.2010 | Sist oppdatert: 05.06.2010

I løpet av den første uka i Bonn har flere land bedt om en samlet diskusjon om utslippsmålene til alle rike land, slik at man kan vurdere om målene er gode nok. USA har imidlertid flere dager på rad nektet å delta i en slik diskusjon. I dag ble de utropt til "Dagens Fossil" for å hindre framgang i forhandlingene.

Maritim_foto_iisd

Ny sjanse for ny klimaavtale?

31.05.2010 | Sist oppdatert: 31.05.2010

Forhandlingsmøtet i Bonn de to første ukene i juni vil fortelle oss om det er mulig å håpe på en ny internasjonal klimaavtale i løpet av 2010. For første gang siden København-toppmøtet skal forhandlingspartene nå diskutere et helhetlig nytt avtaleforslag. Men det er langt fram til enighet om en avtale som vil sikre store nok utslippsreduksjoner.

Viser fra 217 til 224 av totalt 313 artikler

Relaterte tema