Klima

Sammen kan vi løse klimakrisen – hvis vi handler nå!

Klimakrisen er alvorlig, urettferdig og allerede i gang. Global oppvarming påvirker hele verden, også oss her i Norge.

I 2019 har titusenvis av barn og ungdom streiket for klima. Men norske klimagassutslipp øker fortsatt, regjeringen setter rekorder i tildeling av oljeutvinningstillatelser og Stortinget stemmer ned de streikende ungdommenes krav. Vi kan og må gjøre mer for å ta vår rettferdige andel av de globale utslippskuttene. 

Her kan du finne ut mer om klimaendringer og global oppvarming - og hvordan du kan bli med i klimadugnaden!

Artikkelen ble sist oppdatert: 04.08.2020

Nyheter

Dealba_bonn-aug_enb

Hva skjedde på klimaforhandlingene i Bonn?

16.08.2010 | Sist oppdatert: 16.08.2010

For tredje gang i år møttes forhandlere fra hele verden til forhandlinger om en ny internasjonal klimaavtale i Bonn, Tyskland. Møtet avslørte stor enighet om å nedjustere forventningene til Cancun-toppmøtet i desember. Samtidig viste møtet med all tydelighet at utslippsmålene som ligger på bordet er for dårlige og må skjerpes betydelig dersom det skal være mulig å nå målet om å begrense temperaturstigningen til to grader.

Klimaforhandlinger Bonn 2010 1

Utviklingsland med klar melding til Stoltenberg

06.08.2010 | Sist oppdatert: 06.08.2010

Da Jens Stoltenberg i sommer var i New York på møte i FNs rådgivende gruppe for klimafinansiering, sa han at penger til klimatiltak i utviklingsland i stor grad må hentes fra private markeder, blant annet gjennom kvotehandel. Utviklingslandene frykter derimot at kvotehandel vil gjøre det mulig for rike land å snike seg unna sine forpliktelser. I en felles uttalelse sier nå de fire mest innflytelsesrike utviklingslandene at de forventer at Stoltenbergs gruppe legger hovedvekt på offentlig finansiering.

Klimaforhandlinger Bonn 2010

Smutthull på dagsorden i Bonn

05.08.2010 | Sist oppdatert: 05.08.2010

Hva kan gjøres med smutthullene som rike land kan bruke for å unngå å redusere klimagassutslippene sine? Nye tall presentert under forhandlingene i Bonn denne uka viser at utslippsløftene fra København kan bli nesten verdiløse om ikke viktige smutthull tettes.

Plenum_foto_bl
Bakgrunn, klimaforhandlinger i Bonn:

Lavere forventninger til klimatoppmøtet i Cancun

01.08.2010 | Sist oppdatert: 01.08.2010

Full stopp for ny amerikansk klimalov og liten vilje til å øke klimamålene også i andre industriland gjør det stadig mindre sannsynlig at en helhetlig klimaavtale kan fullføres i 2010. Under FN-forhandlingene i Bonn den kommende uka vil trolig forhandlerne prøve å sortere ut hva de likevel kan klare å bli enige om på toppmøtet COP 16 i Cancun, Mexico, i desember. Møtet er også en mulighet til å tette noen av de mange smutthullene i klimaløftene fra København.

DSC_5405 lca dais
Oppsummering av klimaforhandlinger i Bonn:

Bonn-møte skapte usikkerhet om bindende klimamål

17.06.2010 | Sist oppdatert: 17.06.2010

Forhandlingsmøtet i Bonn, Tyskland, i begynnelsen av juni begynte med positiv stemning og konstruktive diskusjoner. Avslutningen to uker senere var derimot preget av pessimisme og harde fronter. Den steile holdningen til enkelte industriland skaper stor usikkerhet om hvor bindende utslippsmålene i en ny klimaavtale vil bli.

Bund_demo
Skuffende slutt på klimaforhandlinger i Bonn

- Dobbelt gap må tettes før Cancun

11.06.2010 | Sist oppdatert: 11.06.2010

En ny runde i FNs klimaforhandlinger avsluttes i Bonn, Tyskland, i dag. Selv om et nytt forslag til internasjonal klimaavtale ble lagt fram på møtets siste dag, har utsiktene til en sterk og rettferdig klimaavtale i Cancun i desember ikke blitt mye bedre. Naturvernforbundet peker på to gap som må tettes i løpet av året.

Plenum_foto_bl

Ny avtale kan få "frivillige" utslippsmål

08.06.2010 | Sist oppdatert: 08.06.2010

Det er stor fare for at en ny internasjonal klimaavtale ender opp fullstendig uten virkemidler for å sikre at industrilandene faktisk oppfyller de løftene de gir om reduserte klimagassutslipp. Det viser de siste dagenes forhandlinger i Bonn, Tyskland. Naturvernforbundet mener at den eneste sikkerheten vi har for at landene overholder sine forpliktelser, er å videreføre Kyotoprotokollen også etter 2012.

Ian_fry_juni2010_enb
Klimaforhandlingene i Bonn:

Uenighet om Stoltenberg-ledet klimagruppe

06.06.2010 | Sist oppdatert: 17.06.2010

I dag ble det offentliggjort at Jens Stoltenberg overtar lederansvaret for den rådgivende gruppa om klimafinansiering som FNs generalsekretær etablerte i februar. Håpet er at gruppa skal bidra til en ny klimaavtale i Mexico i desember. Men forhandlingene som pågår i Bonn viser at gruppa er kontroversiell, og at Stoltenberg har en vanskelig jobb foran seg.

Viser fra 217 til 224 av totalt 315 artikler

Relaterte tema