Slik bekjemper du brunsneglen
Invaderes hagen din av brunsnegler? Her finner du tips om hvordan du bekjemper dem på en miljøvennlig måte.
Noen skadedyr er fremmede arter som blir et problem om man ikke gjennom fantasi og dugnadsånd bidrar til å holde antallet nede. Mange snegler kan for eksempel gjøre stor skade på planter. En av de mest kjente er brunsneglen eller brunskogsnegl som den egentlig heter – også kjent som mordersneglen og iberiaskogsneglen.
Brunskogsneglen kom til Norge fra Frankrike hvor den ikke er særlig plagsom hverken i hager eller i jordbruk. I Norge har den få naturlige fiender og har derfor spredt seg raskt på bekostning av mange norske hager.
Brunskogneglen kan være fra lys gråbrun til nesten svart og har ikke sneglehus. Den blir opptil 15 cm lang. Den lever i et år, men kan legge opptil 400 egg og formerer seg derfor veldig raskt.
Naturvernforbundet anbefaler ikke kjemisk (jernfosfatmidler) fjerning eller bruk av nematoder, siden det også kan drepe andre naturlig tilhørende snegler som ikke er skadegjørere.
Fjern skjulesteder og lag barrierer
Holder du hagen ryddig og klipper plenen ofte, blir det vanskelig for snegler å finne skjulesteder. Setter du i tillegg opp barierer rundt de delene av hagen som er mest utsatt, blir det vanskeligere for sneglene å få adgang til plantene dine. Det selges flere ulike sneglegjerder, eIler du kan konstruere ditt eget. I tillegg til fysiske barrierer misliker sneglene mellom annet kaffegrut, kalk, fersk aske, tang og hønsegjødsel, men slike barriere har ofte kort varighet.
Velg planter som ikke frister
Bytt gjerne til planter som brunsneglen ofte unngår, som rhododendron, roser, julerose, vortemelk, begonia, eføy og lavendel.
Ta vare på de naturlige fiendene til brunsneglen
Hagedammer tiltrekker frosk, padder og fugler som er naturlige fiender til brunsneglen. Hekker og striper med blomsterrike planter tiltrekker seg også naturlige fiender.
Noen naturlige fiender er imidlertid ikke verdt å ta vare på. Boakjølssneglen er en naturlig fiende av brunsneglen, men også den er en fremmed art som kan være skadelig for lokale arter. Les mer hos Artsdatabanken.
Vurder kompostbeholder
En åpen komposthaug gir gode forhold for brunsnegler. En løsning for å unngå dette kan være å gå over til en lukket, isolert eller uisolert kompostbinge der sneglene ikke kommer inn. En isolert kompostbinge er det sikreste. Døde snegler kan graves ned i komposten, men ikke la dem ligge åpent. Brunsnegler blir nemlig tiltrukket av lukten av sine døde «kamerater». Lær deg heller kunsten å kompostere.
Se opp for snegle-egg
Hver gang du kjøper blomsterjord bør du undersøke jorden for brunsnegler og snegleegg. Det samme gjelder når du kjøper planter. Du kan også finne brunsnegleegg i hagen – de er runde, cirka fire millimeter i diameter, melkehvite i fargen og ligger ofte i klynger på 20-30 egg. Hell kokende vann over eggene. For å unngå videre spredning må du ikke dumpe infisert hageavfall i naturen.
Plukk snegler
Det beste alternativet er definitivt å gjøre hagen mindre fristende for sneglene som beskrevet over. Hvis det er veldig mye snegler kan det likevel være nødvendig å plukke dem. Da bør du begynne allerede om våren. Sett gjerne ut øl slik at de blir sløve av ølet, dette tiltrekker seg også sneglene (men pass på – det kan også tiltrekke seg snegler fra andre steder enn hagen din). Det er vanskelig å vite nøyaktig hva som er den mest humane måten å avlive snegler på, men du kan dele sneglene i to oppe ved hodet eller putte dem i fryseren. Kast sneglene i søpla så de ikke tiltrekker seg enda flere snegler til hagen din. Plukk også snegler utover høsten – særlig de små, som skal overvintre og som er de som lager nye brunsnegler til neste år.
NB! Salt bør unngås og pass på at du plukker riktig snegle!