Nå trenger kjøttmeisen hjelp

Nå er det på tide å begynne å mate kjøttmeisen og andre småfugler. Du kan også henge opp ei fuglekasse. Da gir du forfrosne fugler ly i vinterkulda og du får verdens beste insektfanger som nabo til våren.

FuglJean Daniel Echenard
Jean Daniel Echenard

Kjøttmeisen lagrer ikke mat til vinteren, slik som en del andre småfugler. Legger du ut fuglemat, hjelper du dem gjennom den kalde årstiden. Har du først begynt å mate kjøttmeis og småfugler, bør du fortsette helt frem til våren. Fuglene venner seg til tilgangen på næring, og det kan være vanskelig å finne nye matkilder raskt nok hvis matingen opphører. Det kan bli særlig vanskelig hvis de blir utsatt for kraftig snøvær eller tøff kulde.

Jakter i hagen din


Gjett hvordan hagen, parken eller skogen din ville sett ut uten kjøttmeis og andre småfugler! De ville blitt invadert av insekter. Hvis du setter opp ei meisekasse, er sjansen stor for at du får naboer til våren. 

Bare i løpet av de tre ukene med unger i redet spiser en familie med kjøttmeis over 10 000 insekter. Sammen med andre småfugler er de med og opprettholder en fin balanse i naturen. Ved å snekre ei fuglekasse nå, hjelper du kjøttmeisen å gjøre jobben sin til våren. Som takk får du flottere epler og grønnsaker, færre insekter og verdens triveligste naboer!

Gir finere frukt


I Norge spiser kjøttmeisen mye sommerfugllarver om våren. Dette er larver som forsyner seg grovt av frukt og grønnsaker. I Tyskland gjorde Christel Mols og Marcel Visser et forsøk med å henge opp fuglekasser i eplehager. Resultatene var slående. I hagene med fuglekasser ble antall epler som var skadet av larver halvert, sammenlignet med eplehager uten. Områdene med flest kjøttmeis hadde dessuten langt flere store kvalitetsepler.

Bli kjent med Kåre kjøttmeis!

Her i Norge er det nå ganske vanlig å henge opp fuglekasser i eplehager. På Jønsi gård i Telemark hjelper kjøttmeiser og andre småfugler eplebonde Olav Jønsi med å lage de deiligste økologiske epler. I stedet for å sprøyte med insektsmidler, har Jønsi hengt opp meiskasser mellom trærne. Nå spiser fuglene skadedyrene, og de krever ingenting for jobben.

Har du frukt eller grønnsaker i hagen, finnes det knapt noe triveligere tiltak i kampen mot skadedyr enn å henge opp ei fuglekasse eller to.

Jente og mann som ser i en fuglekasse

Slik lager du fuglekasse

Tidlig på våren ser fuglene etter et sted å bo. Du kan hjelpe dem ved å bygge en fuglekasse.

Småfugler i fare


Kjøttmeisen hekker over hele landet, og bestanden er i vekst. Men ikke alle småfugler har det like bra som kjøttmeisen. Industrialisering av jordbrukslandskap, mindre tilgang på føde for trekkfugler og klimaendringer er noen årsaker til at en lang rekke småfugler sliter. Gransisik, sanglerke, bjørkefink, gjøk, sivspurv, gråtrost, grønnsisik, gjerdesmett, svarthvit fluesnapper, gulspurv, trepiplerke, rødstrupe, heipiplerke, storspove, vipe, heipiplerke og løvsanger har alle opplevd en tydelig nedgang i bestanden de siste 20 årene i Norge.

Fakta om kjøttmeisen

  • Hindrer utbrudd av insekter.
  • Spiser larver som skader frukt og grønt
  • Lever i hager, parker, skog over hele landet.
  • Lengde: 14-17 centimeter
  • Hekking: reir i fuglekasse eller trehull, 6-13 egg, ofte to kull
  • Overvintring: standfugl
  • Hekkebestand: 1-2,4 millioner par
  • Status: Livskraftig (Norsk Rødliste 2015)

Slik bygger du fuglekasse


Dette trenger du: En planke (2 x 15 x 150 cm), hammer, sag, målebånd, boremaskin og spiker.
1. Sag planken opp i seks deler, som vist på tegningen. Husk å justere lengden på bunnen hvis planken har en annen tykkelse.
2. Spikre sammen veggene og bunnen. For at taket skal kunne åpnes borer du hull til spikrene før du slår dem inn, slik at de sitter løst og taket kan løftes rett opp.
3. Størrelsen på hullet avgjør hvem som flytter inn. Kjøttmeis, blåmeis og fluesnapper vil ha 3,2 centimeter, granmeis og svartmeis 2,8 centimeter og vendehals, stær og spettmeis 4,5 centimeter.
4. Heng kassa på en trestamme med ståltråd eller skru den opp på en vegg, ca to meter oppe. Det bør være minst 30-40 meter mellom hver fuglekasse. Husk å rense kassa hver vår, så den er klar for nye beboere.