Du er her:

Sentralstasjonen i Malmö. Foto: Maria Eklind/Flickr.com

Sentralstasjonen i Malmö. Foto: Maria Eklind/Flickr.com.

Melkeruta med tog mot København og Hamburg

Skal du reise med tog til kontinentet, er det vanskelig å unngå melkeruta fra Oslo via København til Hamburg. Vi gir deg overlevelsesguiden.

Hvordan overlever du melkeruta fra Oslo via Göteborg og København til Hamburg? Den vanskeligste etappen av togferien på kontinentet kommer aller først (og aller sist). Naturvernforbundet gir deg guiden til det noe sparsommelige tilbudet som finnes.

Denne guiden er ikke oppdatert. Grunnen er koronapandemien, som gjør internasjonal reisevirksomhet umulig og uforsvarlig for tiden.

 

Alle tog mellom Norge og Sverige er innstilt på ubestemt tid. De aller fleste ferjeavgangene til utlandet er også innstilt, det samme gjelder busser til Sverige, Finland og Russland. Regjeringen fraråder alle reiser til utlandet som ikke er strengt nødvendige, og har strenge krav til smittebegrensende tiltak når du kommer tilbake til Norge. Ikke reis nå!

 

Guiden beskriver tilbudet slik det var innen koronapandemien. Det ventes at tilbudet vil komme tilbake på dette nivået når pandemien er under kontroll, men det kan ikke garanteres.

 

Finner du feil, send en mail til ka@naturvernforbundet.no!

 

BLI MEDLEM!

Vil du raskt nedover i Europa, må du reise tidlig på morgenen fra Oslo med tog eller buss, og bytte tog/buss minst to steder (Gøteborg og København). På enkelte avganger er det også bytte i Malmö.

Da har du svært romslige overgangstider, og vil under alle normale omstendigheter nå nattogene fra Hamburg og sørover samme kveld. Men på feriereiser anbefaler vi at reisen deles opp, og at du planlegger en overnatting i Sør-Sverige, Danmark, Hamburg eller på en båt over Østersjøen. Det vil gjøre reisen triveligere og mindre stressende. Og: nattogene i Hamburg venter ofte på innkommende, forsinkede tog fra København, selv om dette ikke er garantert.

Se rutetidene fra Oslo via Göteborg og København til Hamburg! (PDF) - fra 13. desember 2020 til 26. mars 2021

Tabellen viser alle avganger Göteborg-Malmö, samt forbindelser fra Oslo og til Hamburg med tog. Tabellen viser kun tog, ikke busser.

1. Oslo-Göteborg

 

Sørover går det ingen tog fra Oslo lenger enn til Göteborg. Togene kjøres av Vy, og det er ikke obligatorisk plassreservering, så du får bli med.

Det er fire avganger på hverdager fra Oslo S: 06.01, 10.01, 14.01 og 18.01. På lørdager er det avganger 08.01, 14.01 og 18.01. På søndager er det avganger 10.01, 14.01 og 18.01. Skal du nå nattogene i Hamburg samme kveld, er det kun avgangen 06.01 som kan benyttes. Det vil si at man ikke kan nå disse nattogene samme kveld på lørdag eller søndag med tog, hvis man reiser fra Norge.

Togavgangen 06.01 (mandag-fredag) kan få deg til København klokken 13.49 (SJ-tog fra Göteborg med bytte til Øresundstog i Malmö) eller 14.29 (direkte Øresundstog Göteborg-København), og til Hamburg 20.02.

Togavgangen 08.01 (lørdag) kan få deg til København klokken 16.29, og Hamburg 22.16.

Togavgangen 10.01 (alle dager unntatt lørdag) kan få deg til København klokken 18.29, og Hamburg 00.25.

Togavgangen 14.01 (alle dager) kan få deg til København klokken 22.29.

Togavgangen 18.01 (alle dager) kan få deg til Halmstad i Sverige klokken 00.10.

Tidtabell i pdf fra Vy finner du her!

Med interrailbillett er det bare å hoppe på disse togene, men husk å skrive reisestrekningen på billetten, ellr å legge strekningen inn i RailPlanner-appen hvis du reiser med elektronisk interrailbillett. Er du bosatt i Norge, vil dette gjelde som en av de to reisedagene du har rett på i landet du er bosatt. Disse reisedagene er reservert til ut- og hjemreise, og må ifølge reglene starte ved (ved innreise) eller gå til (ved utreise) en «grense, flyplass eller havn».

Kommer du med nattog fra Bergen, Stavanger eller Trondheim, rekker du ikke toget klokken 06.01 morgenen etter fra Oslo. Da må du sjekke om det går busser med busselskapene Nettbuss og Flixbus som kan ta deg til Göteborg før 10.40, til Helsingborg før 13.10, til Lund før 14.18, til Malmö før 14.33 eller til København før 15.26, hvis du skal nå toget til Hamburg som korresponderer med Nightjet-nattog neste natt.

Det er ikke hver dag det går busser som passer. Alternativet er å ta toget 10.01 sørover, og overnatte i Skåne, København, Odense, Jylland eller Nord-Tyskland. Du kommer deg helt til Hamburg også med dette toget, men ikke før 00.25 på natta, med mange bytter nedover Danmark og Schleswig-Holstein. Reiser du fra Bergen, kan du vurdere Fjord Lines båt til Hirtshals. Reiser du fra Trondheim, kan du vurdere nattog til Stockholm eller Göteborg via Storlien-Östersund.

Bussene kan være et godt alternativ for flere. Busselskapene Vy/Nettbuss og Flixbus kjører vanligvis mellom 15 og 30 avganger daglig med buss mellom Oslo og Göteborg. Disse er raskere enn toget, og gir deg langt flere muligheter for viderereise med tog, med en enkel overgang i Göteborg der tog- og busstasjonen er vegg i vegg. Rutetidene for bussene varierer og endres ofte, derfor er det ikke hensiktsmessig å lage en tabell som vi kan legge ut her. Sjekk selskapenes nettsider for tider og priser. Interrailbilletten gjelder ikke på bussene, men billettprisene er ofte lave, så de kan være et godt alternativ selv om du har interrailbillett.

 

2. Göteborg-Malmö-København

 

Fra Göteborg til København er det to ulike togselskaper som kjører.

1. Øresundstog, som går rett til København og fortsetter videre til Helsingør på dansk side. Disse går som hovedregel hver time fra Göteborg (minuttall .40), og bruker nesten 4 timer til København Hovedbanegård. Har du interrail kan du bare hoppe på, det kreves ingen reservasjon. Andre kan kjøpe billett på nettsidene til SJ, nettsidene til Øresundståg, på automat på stasjonen i Göteborg eller på appen til SJ. Prisene er faste, så det er ingenting å tjene på å være tidlig ute.

2. SJs snabbtåg, som går cirka annenhver time mellom Göteborg og Malmö, med overgang til Øresundstog til København. Disse togene er betydelig raskere enn Øresundstogene, da de stopper sjeldnere og kjører fortere. Her gjelder vanlige svenske regler, med miniprisbilletter som blir gradvis dyrere, men her er det mulig å gjøre minipriskupp. Vil du ta en av disse togene, er det altså verdt å forhåndsbestille. Her er plassreservasjon obligatorisk om du har Interrail, noe du kan bestille på SJs nettside (men pass på, det kan være vanskelig å forstå hvordan).

På sommeren går enkelte av disse avgangene direkte fra Göteborg til København. Den svenske rutetabellen for strekningen viser alle detaljer, men er uoversiktlig å bruke (tabell 100).

Er du på sporet av nattogene i Hamburg, må du nå SJs tog klokken 10.24 eller Øresundstoget 10.40 fra Göteborg. Disse er i København 13.49 og 14.29, førstnevnte med et bytte til Øresundstog i Malmö. Øresundstoget 11.40 kommer inn til København H 3 minutter etter at toget til Hamburg kar kjørt...

Også på denne strekningen går det mange busser, men her er de betraktelig tregere enn togene.

I juli og halve august 2021 blir det satt opp et SJ Snabbtåg som skal korrespondere bedre med Snälltågets nye nattog Stockholm-Malmö-Hamburg-Berlin, som starter trafikk i mars. Da kjøres flere Snabbtåg enn ellers, og enkelte av dem gir bedre forbindelser enn vanlig.

3. København-Hamburg

 

I Danmark er det direkte tog mellom København og Hamburg 07.26, 11.26 og 15.26. De kjører via Odense, Kolding og Padborg til Hamburg. Toget som tidligere gikk over ferja Rødby-Puttgarden er nedlagt, og en tunnel under Femernstredet skal åpne i 2029.

Har du ferten av nattogene i Hamburg, må du ta 15.26-toget, som er framme i Hamburg 20.02. Det er ikke obligatorisk med plassreservasjon om du har Interrail, men det anbefales. Den kan bestilles her. Den koster 30 danske kroner for deg med interrail. Har du ikke interrail, kan du bestille billett her.

Det går i tillegg avganger mellom København og Hamburg med bytte i Fredericia og Flensburg, og noen ganger i Neumünster. Disse går annenhver time fra København: 06.56, 08.56, 10.56, 12.56, 14.56, 16.56 og 18.56.
Bruk den danske Rejseplanen eller den tyske reiseplanleggeren til Deutsche Bahn å finne detaljene om rutene.

Tidtabellen for disse togene er godt gjemt i tabell 81 i dette ruteplanheftet! (pdf)

PS! Plassreservasjon pleier å være obligatorisk for "internasjonale reiser mellom Danmark og Tyskland" i skolenes sommerferie. Dette gjelder kun direktetogene mellom København/Århus og Hamburg (avgangene 07.26, 08.56, 11.26, 12.56, 15.26 og 16.56), men ikke forbindelsene som innebærer bytte til tyske regiontog i Flensburg (06.56, 10.56, 14.56 og 18.56).

En annen mulighet er å ta tog fra København til Nykøbing F, buss derfra til Gedser, og båt derfra til Rostock i Tyskland. Disse båtene er relativt rimelige (kjøp billett på havna, det er ikke forkjøp hvis du ikke har med bil), og går annenhver time, med en reisetid på rundt to timer. Rutetidene fra København til Gedser sjekker du på Rejseplanen, mens fra Rostock til dit du skal i Tyskland sjekker du på Deutsche Bahns reiseplanlegger. Bruk "Rostock Seehafen Fähre" som avgangsstasjon.

Får du abstinens av mangel på togferja Rødby-Puttgarden, har du en mulighet. Det går tog fra København H til Rødby Færge, der du kan ta ferja over til Puttgarden hver halvtime. Det er få tog som går helt til Puttgarden, men blir det for lenge å vente, spander på deg en taxi de få kilometrene inn til Burg på Fehmarn. Det er i det minste en ordentlig, liten by, og her går togene mot Lübeck og Hamburg oftere.

4. Fra Hamburg og videre

 

Det hender at togene fra Danmark til Hamburg er forsinket, så si fra til konduktøren hvis du skal videre med Nightjet-togene eller har en annen tett forbindelse fra Hamburg! Nattogene fra ÖBB, Nightjet, går hver kveld. Klokken 20.29, 27 minutter etter ankomst fra København, går nattoget til München/Innsbruck (med forbindelser til Italia) og Wien (med forbindelser til Slovakia, Ungarn, Romania og Balkan). Det andre nattoget går 21.02 (20.50 i perioder med banearbeid), i retning Offenburg (med forbindelser til Paris), Freiburg, Basel (med forbindelser til Sør-Frankrike og Spania) og Zürich (med forbindelser til Italia). Sjekk tidene på Deutsche Bahns nettside eller på din plassbillett før avreise, enkelte netter kan avgangstiden bli endret grunnet banearbeid.

Vil du ta Nightjet? Bestill billetter her!
Vil du ta Nightjet, og har interrail? Les forklaring her på hvordan du bestiller plass på nett!

Offisielt venter ikke nattoget på forsinkede tog nordfra. Reisestatistikken viser imidlertid at nattoget ofte avgår noe forsinket, begrunnet med at det har ventet på forsinket, innkommende tog. Vær effektiv på stasjonen i Hamburg, og sørg for at du har kjøpt inn noe mat/drikke til nattogturen allerede på stasjonen i København!

Nattoget går oftest fra spor 14 på Hamburg Hbf. Dette er det sporet som er nærmest utgangen Mönckebergstrasse/City. Når du kommer av toget: gå til nærmeste rulletrapp opp, følg skiltingen mot Mönckebergstrasse/City og du skal finne spor 14 ganske lett. Her kan du finne kart over Hamburg Hbf.

Ta gjerne en overnatting i Hamburg! Byen har mye å by på, og er en flott destinasjon i seg selv. I tillegg er det gode togforbindelser, også på dagtid, til det meste av Europa. Tog til Berlin tar under to timer, og gir forbindelse til Polen, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn og videre sør- og østover i Europa. Tog til Köln tar rundt fire timer, og gir forbindelser til Nederland, Belgia, Storbritannia, Frankrike og videre sørover i Europa.

Her finner du rutetider for nær sagt alle tog i Europa!

Alternativer

 

Det finnes flere alternativer til melkeruta.

- Del opp turen! Det er mange hyggelige steder å stoppe langs melkeruta. Og hvorfor skal du absolutt stresse med å komme deg langt nedover kontinentet så fort som mulig? Fredrikstad med Gamlebyen, Trollhättan med SAAB-fabrikk og fantastisk fosseslipp, Varberg med fantastisk festning og en replika av Lenins favorittbad i St. Petersburg, Halmstad med Roxette-museum og Sveriges kanskje beste strand, Helsingborg med fabelaktig kulturhus og hyggelig gågate, falafelens hovedstad Malmö med Nordens kuleste hus Turning Torso, H. C. Andersens Odense, Kolding med Koldinghus slott, Flensburg med danskspråklig minoritet og særegent øl, Rendsburg med sin gigantiske togbro som du får kjøre over - Melkeruta kan være en hel ferie i seg selv!

- Flixbus har daglige avganger hele veien mellom Oslo og Hamburg/Berlin (ofte med bytter), samt mange avganger til København.

- Nettbuss/Vy har flere daglige bussavganger til København.

- Det går båter fra Sør-Sverige til Tyskland/Polen der man kan sove. Gode alternativer er Stena Lines båt fra Trelleborg til Rostock, Finnlines’ båt fra Malmö til Travemünde og Polferries og Unity Lines ferjer fra Ystad til Swinoujscie.

- Det går båter fra Norge til Danmark og Tyskland, fra Bergen, Stavanger, Kristiansand, Langesund, Larvik og Oslo. Se vår guideside På ferie uten fly eller bil for en gjennomgang av alle reisemuligheter ut av Norge.

Hjem igjen

 

Når du skal hjemover, er forbindelsene også veldig fragmenterte. Men i sommer kommer SJ oss i møte med en liten genistrek av et tog mellom København og Göteborg, som sikrer forbindelse fra nattogene i Hamburg til Oslo samme kveld.

Nattogene ankommer Hamburg 07.51 (fra Zürich/Basel/Offenburg) og 08.47 (fra Wien/Innsbruck/München). Med Zürich-toget har du tid til en god frokost, men med Wien-toget har du kun 6 minutter før toget mot København går! Si fra til konduktøren at du skal ha denne forbindelsen, det er grunn til å tro at toget vil innvente korte forsinkelser. Det er også mulig å bytte tog tidlig på morgenen i Hannover til et ICE-tog som er framme i Hamburg noe tidligere, for å trygge overgangen.

Første forbindelse fra Hamburg mot København og Göteborg som du kan nå er klokken 08.53, med en times lunsjpause i København, til Göteborg 18.20. Da har siste tog til Oslo gått 18.10... så du må ta buss med Vy/Nettbuss eller Flixbus fra Göteborg til Oslo. Normalt går det busser fra Göteborg til Oslo senere enn 18.20 alle dager unntatt lørdag, men bussrutene endres ofte.

Se rutetidene fra Hamburg via København og Göteborg til Oslo! (PDF) - fra 13. desember 2020 til 30. mars 2021

Tabellen viser alle avganger Malmö-Göteborg, samt forbindelser fra Hamburg og til Oslo med tog. Tabellen viser kun tog, ikke busser.

Mellom 4. juli og 14. august 2021 har SJ varslet at de vil sette opp et daglig tog fra København 13.50 til Göteborg 17.35, som vil gjøre det mulig å ankomme Hamburg med Nightjet og reise helt til Oslo samme dag med tog.

Det går også togforbindelser fra Hamburg 04.36 (man-lør) og 06.36 (alle dager), som gjør at du kan rekke siste tog fra Göteborg til Oslo 18.10. Da er du i Oslo 21.51, i god tid til å ta norske nattog videre hvis du skal. PS: Dobbeltsjekk tidene på www.rejseplanen.dk og/eller www.bahn.com!

Det finnes også busser med Flixbus fra både Hamburg, København og Göteborg, eller busser med Vy fra København og Malmö. Du kan også ta båt over Østersjøen fra Travemünde eller Rostock, eller ta en av båtene fra Kiel til Oslo eller Göteborg.

Naturvernforbundets mening

 

Togtilbudet fra Norge til det europeiske kontinentet er fragmentert og dårlig. Med den interessen man nå ser for togferie, haster det med å få på plass et fremtidsrettet tilbud som kan gi mer forutsigbarhet, direkte forbindelser og raskere reisevei. Direkteforbindelser fra Oslo til Malmö/København, samt direkte nattog til Hamburg eller lenger, vil bety mye for å gjøre togferien mer overkommelig for reisende fra Norge.

Ruteendringen vinteren 2019 økte tilbudet til Göteborg, men samordningen når du skal reise lenger er ikke-eksisterende. Både på tur og retur er det små minuttjusteringer som skal til for å lage et sammenhengende tilbud, men dette blir ikke prioritert. Dette gjør melkeruta mellom Oslo, Göteborg, København og Hamburg til en barriere for de reisende, selv om tilbudet på enkeltstrekningene er forbedret. Lange, tvungne pauser i Göteborg og/eller København gjør at toget blir mindre attraktivt for de som ønsker å komme raskt frem.

Svenske myndigheter har bevilget 50 millioner svenske kroner til nattog fra Sverige til «flere steder på kontinentet». Det er viktig at det kommer på plass gode forbindelser fra Norge til disse togene, når de kommer. Trafikverket i Sverige anbefaler å begynne med strekningen Malmö-Köln, noe som potensielt kan gi et langt bedre togtilbud mot byer som Amsterdam, Rotterdam, Brussel, Frankfurt, Bonn, London og Paris, samt mot Spania/Portugal.

BLI MEDLEM!

Artikkelen ble sist oppdatert: 07.04.2021

Nyheter

Plassbilletter til Nightjet

Østerrikske ÖBB kjører Europas største nettverk av nattog. Nå kan du bestille plass på disse nattogene på internett, både om du har interrailbillett eller om du reiser på enkeltbilletter. Før måtte du ringe for å reservere plass hvis du hadde interrail. Løsningen de har valgt er imidlertid ikke den mest intuitive, så her forklarer vi, steg for steg, hvordan du gjør det!

Ice kaffeeeinstein flickr

Til Syden med tog og båt – sommeren 2018

Svette flyplasser, dårlig benplass og turbulens. Jo, flyturen til Syden kan tære på humøret. Dessuten forurenser fly uforholdsmessig mye. Prøver du en reise langs bakken kan du oppleve flere steder på samme tur, på en langt mindre miljøbelastende måte. Med tog og båt kommer du komfortabelt frem, uten innsjekking og sikkerhetskøer. Med litt planlegging kan sydenferien bli en hel liten ekspedisjon!

Viser fra 1 til 4 av totalt 6 artikler