Jeg skal på interrail. Hvor bestiller jeg plassbilletter?
Dette er et av de hyppigst stilte spørsmålene i Facebook-gruppa Togferie. Naturvernforbundet har her samlet lenkene og tipsene du trenger for å bestille plassbilletter. Det er nemlig ikke alltid like åpenbart hvordan du gjør det!
En interrailbillett er nøkkelen til å reise fritt rundt i Europa med tog. Den fungerer som reisebillett på (nesten) alle tog i 33 land. Men flere tog krever plassreservering i tillegg til interrailbilletten. Hvordan man får tak i denne varierer mellom land og selskaper. Her får du vite hvordan!
Denne artikkelen oppdateres stadig, med flere land og oppdatert informasjon. Finner du noe som ikke stemmer, send en epost til Kristian Skjellum Aas!
Bli medlem!
Vil du støtte Naturvernforbundets arbeid med å gjøre togferie mer tilgjengelig, og forbedre togtilbudet mellom Norge og resten av Europa?
Interrailbilletten
Interrail finnes både som papirbillett og digital billett. Den digitale billetten har overtatt nesten hele markedet, fungerer godt, og gir fleksibelt starttidspunkt. Den digitale billetten styres med appen RailPlanner, som er enkel å bruke når du først har skjønt systemet. En god forklaring finnes her.
Selve billetten kan kjøpes på en betjent togstasjon, hos Entur, hos Europa Rundt, hos reisebyrået Togrejse.dk (som kan hjelpe deg med reservasjoner mot et gebyr, så fremt du kjøper interrailbilletten fra dem) eller direkte fra Interrail.eu, samt hos flere reisebyråer og togselskaper rundt om i Europa. Produktet du får er det samme over alt – men prisen kan variere. Her finner du informasjon om hva som er inkludert i interrailbilletten i de ulike landene.
Du kan enten få en billett som gjelder kontinuerlig i 15 dager, 22 dager, 1, 2 eller 3 måneder, eller en billett som gir 4, 5, 7, 10 eller 15 reisedager i løpet av en periode på en eller to måneder. Det finnes også egne billetter for enkeltland – som sjelden er god valuta for pengene. Alle detaljer finnes på Interrails nettside.
Kjøper du papirbillett, må du velge startdato idet du kjøper billetten. Med digital billett aktiverer du den selv når du vil innen 11 måneder fra kjøpsdato.
Obs! Skal du kun reise til en by i Nord-Europa og tilbake, vil det ofte ikke lønne seg med Interrail. Kjøp da vanlige enkeltbilletter – fra Norge til Göteborg hos Entur, videre hos Deutsche Bahn. Vil du ta nattog Malmö-Hamburg, kan du kjøpe Göteborg-Hamburg hos SJ.
Plassreservasjoner
Det finnes ulike løsninger for reservasjoner i ulike land, og hos ulike operatører. Reservasjonen er en helt separat billett fra interrailbilletten, og må kjøpes i tillegg. Den skal ikke kobles til interrailbilletten på noe vis.
Noen togselskaper krever imidlertid at du skal oppgi billettnummeret på din interrailbillett når du kjøper en reservasjon – for å sjekke at du har en interrailbillett. Ved billettkontroll ombord på toget viser du begge billetter hvis du blir forespurt.
Du vil komme borti disse variantene:
- Ikke mulig å reservere
Her er det nok med en gyldig interrailbillett – du behøver ingenting annet. Sett deg der det er ledig. - Reservasjon er mulig
Her kan du reservere plass hvis du ønsker, men det er ikke obligatorisk. - Reservasjon er obligatorisk
Her MÅ du ha en reservasjon før du får lov til å gå på toget – billetten regnes ikke som gyldig hvis du ikke har en reservasjon i tillegg. Fordelen er at alle er sikret en plass – ulempen er at reservasjonene kan være vanskelige å kjøpe, de kan være dyre, og at det kan bli fullt.
Mange velger å i stor grad holde seg til tog der man ikke trenger å reservere plass. Da er man mest fleksibel. På de fleste ruter går det an å finne reiseveier med tog som ikke krever plassbilletter, hvis man bruker mer tid og bytter tog noen ganger – Spania er et unntak. Interrails app RailPlanner har en reiseplanlegger der du kan velge å bare vise tog som ikke krever obligatorisk reservasjon – men den er ikke helt til å stole på, så dobbeltsjekk med en reiseplanlegger som oppdateres kontinuerlig, som Deutsche Bahn.
I disse landene er det få eller ingen tog med obligatorisk plassreservasjon, så du kan reise omtrent helt fritt:
Danmark, Tyskland, Nederland, Belgia, Luxembourg, Storbritannia, Irland, Sveits, Østerrike, Tsjekkia, Finland, Estland, Latvia, Slovenia, Bosnia-Herzegovina, Nord-Makedonia.
I disse landene er det obligatorisk plassreservasjon på (de fleste) langdistansetog, men ikke på andre tog:
Norge, Sverige, Frankrike (obligatorisk på enkelte strekninger med regionaltog også), Italia, Hellas, Polen, Litauen, Slovakia, Ungarn, Serbia, Montenegro, Kroatia, Bulgaria, Portugal.
I disse landene er det obligatorisk plassreservasjon på nær sagt alle relevante tog:
Spania, Romania, Tyrkia. Regn også med at det er obligatorisk plassreservasjon på alle nattog med ligge/sovevogner over alt i Europa.
Guide for ulike land
Trykk på det landet du reiser i eller fra for å finne opplysninger om plassreservasjoner, togtilbud og priser. Ved internasjonale reiser, velg landet der toget starter, eventuelt landet der du går på toget.
Først finner du en innføring om hvordan du reserverer plass på reiser internt i landet. Deretter kommer en seksjon med tips for reservasjoner på tog fra det landet du har valgt til andre land.
Og husk: «Det er ikke mulig å reservere plass» er egentlig en positiv beskjed. Det betyr at det er bare å hoppe på dette toget uten noe mer styr hvis du har en gyldig interrailbillett. Registrer reisen i RailPlanner eller på billetten, og hopp på!
I Norge er det obligatorisk plassreservasjon på følgende strekninger:
F5 Sørlandsbanen (Go-Ahead) Oslo-Kristiansand-Stavanger
F4 Bergensbanen (Vy) Oslo-Bergen
F6 Dovrebanen (SJ Nord) Oslo-Trondheim
R60 Rørosbanen (SJ Nord) Oslo-Hamar-Røros-Trondheim
R65 Raumabanen (SJ Nord) Dombås-Åndalsnes
F7 Nordlandsbanen (SJ Nord) Trondheim-Bodø
F1 Oslo-Stockholm (SJ Sverige) Oslo-Stockholm – se Sverige for hvordan du reserverer
F8 Ofotbanen (Vy Sverige) Narvik-Luleå/Stockholm – bestill plassbilletter hos Vy Sverige.
På andre strekninger er det ikke mulig å reservere plass. Det er bare å hoppe på toget hvis du har gyldig interrailbillett. Dette inkluderer f.eks Oslo-Göteborg, alle regional- og lokaltog i Osloområdet, Vossebanen, Jærbanen, Trønderbanen, Meråkerbanen Trondheim-Storlien og Saltenpendelen. Det inkluderer også Vys direktetog Oslo-Örebro-Stockholm i helgene.
Entur selger reservasjoner for norske tog:
1. Via Enturs reiseplanlegger på nett, se bruksanvisning her.
2. På betjente stasjoner (Oslo S, Gardermoen, Stavanger, Bergen, Trondheim)
3. På telefon +47 61 27 90 88
4. Via chat-funksjonen på Enturs nettside
Prisen er 50 kroner for sitteplass hos SJ Nord og Go-Ahead, 70 kroner hos Vy (gratis, men likevel obligatorisk, hvis du har 1. klasse Interrail). Denne prisen gjelder for hele strekningen du reiser med samme operatør, selv om du bytter tog: skal du for eksempel Åndalsnes-Trondheim eller Oslo-Mosjøen, betaler du kun ett gebyr selv om du bytter tog, hvis du reiser med de forbindelsene som Entur anbefaler. Vil du imidlertid ta en pause i f.eks Dombås eller Trondheim, må du betale to plassavgifter. Bytter du mellom operatører, for eksempel på en reise Trondheim-Kristiansand, må du betale to plassavgifter.
PS: «Fra»-prisen som kommer opp på Enturs søkeskjerm stemmer ikke – trykk på avgangen du vil ta, og riktig pris kommer opp.
Hvilesete, der det tilbys, koster 500-650 kroner.
Det koster 1200 kroner for 2-køys sovekupe på Bergensbanen (Vy), 1250 kroner på Nordlandsbanen og Dovrebanen (SJ Norge) og 1000 kroner på Sørlandsbanen (Go-Ahead). Én kupe har plass til én eller to personer – så hvis dere er to som reiser sammen og vil dele kupé, holder det å bestille én sovekupe. PS: Begge reisende må ha gyldig interrailbillett.
Alle interrailbilletter som er solgt med Norge som bostedsland, har to (eller fire) reisedøgn som kan brukes i Norge. Husk at disse dagene «spiser» av det totale antallet reisedager du har på billetten din, de kommer ikke i tillegg! Reisedagene i bostedslandet kan kun brukes for reise til/fra «grense, havn eller flyplass», som det heter i billettreglementet til Interrail – tolk det som du vil, men intensjonen er at hvis du vil starte din reise i Bergen, og reise til Göteborg og videre, kan du ikke ta overnattingsstopp i f.eks Hønefoss, Drammen eller Oslo.
Interrail gir 30% rabatt på Flåmsbana. Interrail er ikke gyldig på Flytoget, Golden Train eller Arctic Train.
Tog til Sverige
Vy kjører togene Oslo-Göteborg. Her er det ikke mulig å reservere plass for interrailreisende. Disse togene kan være fulle ut fra Oslo, men er sjelden fulle lenger enn til Fredrikstad – med unntak av store reisehelger i ferieperioden, og ved store kulturarrangementer i Göteborg. Da kan det fylles opp med utenlandsreisende – men du kommer i prinsippet alltid med uansett. Reiser du i en stor utfartshelg kan det være en god idé å møte opp i god tid på Oslo S – togene kommer til perrongen cirka 25 minutter før avgang mot Göteborg.
SJ (Sverige) kjører de fleste togene Oslo-Stockholm. Her må du reservere plass, se SJs guide for hvordan du gjør det. Det finnes forbindelser via Kongsvinger med Vy/Värmlandstrafik uten krav om plassreservasjoner – sjekk Vy Sveriges nettsider. Det går også forbindelser med Vy Sverige hver lørdag og søndag mellom Oslo og Stockholm via Örebro og Västerås – her er det ikke krav om plassreservasjoner. Til tider er det noe redusert trafikk på strekningen, på grunn av sporarbeider ved Karlstad og ellers på Värmlandsbanan i Sverige.
SJ Nord kjører togene Trondheim-Storlien. Her er det ikke plassreservasjon. Fra Storlien kjører Norrtåg videre, også uten reservasjon. Du bytter til SJ-tog i Duved, Åre, Östersund eller Sundsvall. Derfra kreves plassreservasjon etter svenske regler.
PS: Bestill kun plassbillett for den strekningen der det er påkrevd! Hos SJ Nord og Norrtåg er det ikke mulig å bestille plass, men SJs nettside er så «smart» at den innimellom tror du skal ha en fullprisbillett hvis disse strekningene ligger inne i din bestilling av plassbillett. Så bestill plassbillett KUN for strekningen fra Åre/Östersund/Sundsvall og videre.
Togene Trondheim-Storlien erstattes av buss frem til februar 2025. Interrail er gyldig også på bussene.
Fra Storlien går også nattog til Malmö med Snälltåget torsdager og søndager 11/2-27/4 2025. Interrail er gyldig, men plassbillett er obligatorisk. Prisen er 49 svenske kroner for sitteplass. En plass i 6-køys liggevogn koster 499 kroner. En hel liggekupé med plass til seks personer 1999 kroner. Reservasjoner bestilles på Snälltågets nettside – kryss av for «Jag har Interrail-kort».
Vy Sverige kjører togene Narvik-Boden-Luleå/Stockholm. Her er plassbillett obligatorisk, og kan bestilles gjennom Vy Sveriges reiseplanlegger – kryss av for at du skal ha plassreservasjon for Interrail. Kan også bestilles på telefon +46 771 444 111. På denne strekningen vil SJ ta over som operatør fra 15. desember 2024.
I Sverige er reservasjon obligatorisk på SJs «Snabbtåg» og IC-tog, samt på nattog. Du kan reservere plass på SJs nettside eller app – eller på telefon. Prisen for et sete er 35-65 svenske kroner (SEK). Det er imidlertid ikke helt intuitivt hvordan du gjør det, så SJ har laget en oppskrift. I tillegg skal jeg prøve å forklare:
SJs app:
1. Trykk «Jag vill resa till…»
2. Skriv inn stasjonene du skal reise fra og til. Under «Resenär» trykker du på pilen til høyre i feltet der det står hvem som skal reise.
3. Du kommer til en skjerm som heter «Anpassa resenär». Trykk på «Periodkort», og velg «Interrail eller Eurail».
4. Legg inn ditt billettnummer – det kan være den sekssifrede billettkoden fra ditt mobilpass, eller nummeret som står bak på din papirbillett. Det betyr at du må ha kjøpt interrailbilletten før du bestiller reservasjoner – men du behøver ikke å ha aktivert den.
5. Trykk «Spara», deretter «Sök resa».
6. Velg reisedag på bunnen av skjermen. Du får opp en oversikt over alle avganger den valgte dagen.
7. Trykk på avgangen du ønsker. Du får opp en oversikt over valgene du har – og det er ofte en blanding av interrailreservasjoner og enkeltbilletter for klasser der Interrail ikke gjelder. Trykk på ett av valgene der «Med Interrail/Eurail» er angitt under fra-prisen.
8. Du får et valg om billettype – det er valget «Kan återbetalas» som er interrailreservasjonen. Velg dette – ikke de dyrere alternativene med begrensede muligheter for ombestilling! Trykk «Fortsätt».
9. Deretter kan du legge til ulike tilvalg, og på mange tog endre sete ved hjelp av et setekart. Trykk så «Gå till kassan» – og betale med et bankkort. Vips, du har en svensk reservasjon!
Prosessen på nettsiden er temmelig lik – men du velger reisedag samtidig som du skriver inn hvilke stasjoner du skal reise fra eller til. Du må også trykke «Anpassa» for hver passasjer og legge inn interrailbilletten.
OBS! Reiser du med barn, bør plassbilletter bestilles som voksenbilletter. Det er ingen prisforskjell på barn/voksen for sitte- og liggeplass med interrail, så lat som om de er voksne gjennom hele bestillingsprosessen – hvis ikke kan SJ finne på å tilby barnet fullprisbillett. Barn under 4 år kan reise uten plassbillett.
OBS! Bestill kun plassbillett for de strekningene det er mulig eller påkrevd. Hvis du prøver å bestille plass på strekninger der det ikke er mulig, antar SJs nettside innimellom at du skal ha en fullprisbillett – selv om du har angitt at du har interrailbillett. En klassisk felle!
Får du problemer, oppgir SJ at du kan ringe +46-771-757575.
Du kan også velge å reservere sitteplass på enkelte regionaltog. Disse bestilles på samme måte, og koster 35 SEK. Dette er ikke obligatorisk, så du kan ta disse togene fritt uten reservasjon.
På svenske nattog (inkludert de til Narvik) er plassbestilling obligatorisk. Sete koster 35 SEK, plass i 6-køys liggevogn 230 SEK, plass i 3-køys sovevogn 375 SEK, 1. klasses sovekupe 760 SEK (kun med 1. klasse interrailbillett). Plassbillett bestilles på SJs nettside.
Det finnes ingen betjente togstasjoner i Sverige, så reservasjoner må gjøres på nett, på telefon eller på togstasjoner i andre land (mot gebyr).
Interrail gjelder på de fleste regionale togselskaper, som SJ, Arlanda Express, Arriva, Öresundståget, Inlandsbanan, JLT, Norrtåg, Skånetrafiken (Pågatåg), Tågkompaniet, Vy Sverige, Värmlandstrafik, Västtrafik, Länstrafiken i Norrbotten samt på busser fra Luleå via Haparanda til Kemi og Tornio fra Net-matkat. Interrail gjelder også på svenske tog fra Snälltåget, kryss av på deres nettside at du har interrailbillett.
Interrail gjelder ikke på Östgötatrafiken, SLs lokaltog eller VR Sverige. Vil du ta disse, må du kjøpe enkeltbilletter.
Tog til Danmark og Tyskland
På Öresundståg fra Göteborg, Kalmar og Karlskrona til Malmö/København er det ikke mulig å reservere plass. Bare hopp på og vis billetten din – og sitt der det er ledig. Mellom Lund, Malmö og København går disse togene hvert 15. minutt hele dagen (oftere i rushtiden), og hver time hele natten.
SJ kjører Snabbtåg fra Stockholm til Malmö/København, og fra Göteborg til Malmö med overgang til Öresundståg for reisende til København. Reservasjoner er obligatorisk, og bestilles på samme måte som for svenske innenrikstog, gjennom SJs nettside.
Snälltåget er en privat operatør som har dagtog Stockholm-København, nattog Stockholm-Malmö-Hamburg-Berlin (hver dag unntatt lørdag til 3. november 2024) og Malmö-Åre-Storlien med forbindelse til Trondheim (21/12 2024 – 26/4 2025 torsdager og søndager, togbytte i Åre frem til 11/2 2025). Interrail gjelder, men plassreservasjon er obligatorisk. For nattogene er prisen 199 SEK med vanlig sete, 499/699 SEK med seng i delt liggekupé og 1999/2499 SEK for privat 6-køys liggekupé. Togene har kun seter og liggekupeer, ikke sovekupeer. Reservasjoner bestilles på Snälltågets nettside – kryss av for «Jag har Interrail-kort».
SJ kjører nattog Stockholm-Malmö-Hamburg-Berlin hver natt. Interrail gjelder, men plassreservasjon er obligatorisk. Prisen er 165 SEK for sete, 385 SEK for en køye i delt 6-køys liggevogn og 830 SEK for en køye i delt 2-sengs sovevogn. Reservasjoner bestilles på SJs nettside på samme vis som plassbilletter internt i Sverige.
Tog til Norge
Vy kjører togene Göteborg-Oslo. Her er det ikke mulig å reservere plass for interrailreisende, og nesten hele toget er «free seating». Det kan bli fullt i forbindelse med storhelger, så da kan det være verdt å møte opp på stasjonen i Göteborg i god tid, men vanligvis er det god plass på disse togene. Togene kommer til plattform i Göteborg 25-30 minutter før avgang.
SJ kjører togene Stockholm-Oslo. Her er det obligatorisk plassreservasjon etter svenske regler.
Det går regionaltog fra Kristinehamn og Karlstad til Charlottenberg, som kan brukes i sammenheng med Innlandstrafikks busser mellom Charlottenberg og Kongsvinger (men bussen er ikke inkludert). Det går også direktetog Stockholm-Oslo via Västerås fra Vy Sverige i helgene – uten obligatorisk plassreservasjon.
SJ Norge kjører togene Storlien-Trondheim. Her er det ikke mulig med plassreservasjon. Du kommer til Östersund, Åre eller Duved med SJ-dagtog fra Stockholm, Sundsvall og Östersund, samt SJ-nattog fra Stockholm og Göteborg, og bytter til Norrtågs regiontog til Storlien. På SJs tog på strekningen må du ha plassbillett etter svenske regler.
SJ kjører togene Narvik-Boden-Luleå/Stockholm. Her er plassbilletter obligatorisk, og bestilles på samme måte som svenske innenriksbilletter.
Snälltåget har nattog Malmö-Stockholm-Åre-Storlien med forbindelse til Trondheim. Toget går onsdager og lørdager 21/12 2024 – 26/4 2025 (togbytte i Åre frem til 11/2 2025). Interrail er gyldig, men plassbillett er obligatorisk. Prisen er 49 svenske kroner for sitteplass. En plass i 6-køys liggevogn koster 499 kroner fra Malmö, og 399 kroner fra Stockholm. En hel liggekupé med plass til seks personer (alle må ha gyldig interrailbillett) koster 999 kroner fra Stockholm, og 1999 kroner fra Malmö. Reservasjoner kan bestilles på deres nettside, kryss av for «Jag har Interrail-kort».
Buss og båt til Finland
Det er rabatter på båter med Tallink Silja og med Viking Line fra Stockholm til Mariehamn, Åbo og Helsingfors.
Det er gratis reise med buss fra Luleå via Haparanda og Tornio til Kemi med selskapet Net-Matkat.
Nesten ingen danske innenlandstog har obligatorisk plassreservering. Hopp på, sett deg på en ledig plass og vis billetten når det er kontroll, akkurat som på et lokaltog.
De eneste togene med obligatorisk plassreservasjon, er de cirka fire daglige «InterCity Lyn+» mellom København og Århus.
Men: Hvis du reiser på tidspunkt da mange andre reiser, kan det bli fullt. Ønsker du plassbillett, kan du bestille det på stasjonen i Danmark eller på DSBs nettside (DKK 30). Du kommer uansett alltid med toget.
Tog til Tyskland
Det er normalt sett ikke obligatorisk plassreservering på togene mellom København og Hamburg, men det innføres oftest på sommeren. Tar du direktetog, anbefaler vi likevel alltid plassbillett på denne strekningen, da den er overbelastet. Plassbestilling koster 30 DKK per strekning, og bestilles her.
Du kan også ta avgangene med bytte i Fredericia og Flensburg (og flere steder på tidlig morgen/sen kveld). De har ikke obligatorisk plassreservasjon, heller ikke på sommeren. Reisetiden er imidlertid betydelig lengre, med lange pauser ved enkelte byttestasjoner (ofte Fredericia).
Skal du reise lenger enn til Hamburg, og ønsker plassreservasjon også på tog i Tyskland (ikke obligatorisk), lønner det seg å bestille plassbilletter for hele strekningen fra København/Aalborg, eller den stasjonen der du starter din reise med danske IC-tog, på Deutsche Bahns reiseplanlegger.
Alle tog mellom København og Hamburg kjøres over Jylland. En ny trasé under Femernstredet åpnes i 2029, og vil forkorte reisetiden drastisk.
Tog til Sverige
På Öresundståg fra København til Malmö, Lund, Göteborg, Helsingborg, Kalmar og Karlskrona er det ikke mulig å reservere, bare hopp på og vis din interrailbillett. Sitt der det er ledig – er det fullt ut fra København, blir det alltid ledige sitteplasser fra Kastrup (13 minutter). Mellom København, Malmö og Lund går disse togene hvert 15. minutt hele dagen (oftere i rushtiden), og hver time hele natten.
SJ kjører Snabbtåg fra København til Stockholm flere ganger daglig. Her er plassreservasjon obligatorisk, etter svenske modell beskrevet i SJs guide. Togene er imidlertid innstilt mellom København og Malmö i perioder – da tar du først Öresundståg til Malmö eller Lund, og bytter der til Snabbtåg.
Snälltåget kjører også et par avganger daglig med dagtog mellom København og Stockholm. Plassreservasjon er obligatorisk, koster 49 svenske kroner og kan bestilles på deres nettside, kryss av for «Jag har Interrail-kort» og skriv inn billettnummeret på din interrailbillett.
Det går også svenske nattog fra SJ og Snälltåget mellom Stockholm/Malmö og Hamburg/Berlin, som stanser på utvalgte danske stasjoner (ikke København H) på ugunstige tidspunkter. Plassreservasjoner er obligatoriske, se «Sverige» eller «Tyskland» for beskrivelse av hvordan man reserverer plass på disse. Det forventes at disse togstoppene vil flyttes til den nye stasjonen København Syd i løpet av 2025.
Båt til Norge
Det går båt fra København til Oslo hver dag, samt de fleste dager fra Frederikshavn til Oslo. Kommer du med tog fra sør i Europa anbefales det å reise via Frederikshavn hvis mulig, da har du langt bedre tid på å nå båten. Båten kjøres av Gotlandsbolaget, billetter gjennom DFDS.
Det går båt fra Hirtshals til Kristiansand, Stavanger, Bergen og Larvik med Fjord Line og Color Line.
Det er ikke krav om plassbillett innenriks i Tyskland. Du kan hoppe på alle tog fra DB og flere private operatører, sette deg ned på nærmeste ledige sete og kjøre i vei.
Vil du være sikret sitteplass likevel? Reservasjon for IC og ICE-tog kan bestilles på Deutsche Bahns nettside eller app, og kan være lurt å ha under høytrafikkshelger, i rushtiden, hvis du skal reise langt eller hvis du har mye bagasje. På nettsiden skriver du inn hvor du skal til og fra, og når, men: Trykk på knappen der det står «Book seat only» før du trykker «Search».
Da kommer det opp et utvalg reiserelasjoner til deg. Et reservert sete koster 5,20 euro. Du kan bestille for flere strekninger i en og samme bestilling, noe som reduserer totalprisen: prisen er bare 5,20 euro uansett om du bytter tog flere ganger på strekningen (6,50 på 1. klasse). Reservasjonene kan ikke kanselleres.
Sitteplass kan også bestilles på samme måte på DBs app DB Navigator – da endrer du menyvalget på toppen av skjermen (der det står «Single journey») til «Seat only (without ticket)».
Interrail er ikke gyldig på Flixtrain, biltog fra Urlaubs-Express eller Kulturzug Berlin-Wroclaw. Interrail er imidlertid gyldig hos andre regionale togselskaper, som f.eks Metronom, ALEX og lignende.
I tillegg, og dette er litt rart: reservasjoner for tyske tog kan fås billigere (€3) ved bestilling gjennom det tsjekkiske togselskapet CDs nettside, eller deres app Muj vlak, eller gjennom ÖBBs nettside eller app. Bestiller du gjennom ÖBB, kan reservasjonene kanselleres inntil 15 dager før avreise – og du får pengene tilbake.
Men hvis dere er en hel familie eller en gjeng, da blir det billigere gjennom DB. Fordi:
Tyskland er også et unntak fra regelen om at reservasjoner alltid skal bestilles som voksen. To voksne og inntil 3 barn får plassreservasjon for 10,40 euro til sammen (€13 i 1. klasse – husk at alle må ha 1. klasse interrailbillett). Dette gjelder også ved bytte av tog, og på enkelte utenlandsforbindelser: Basel, Berlin eller München til København går helt fint for 10,40 euro for en hel familie.
Tyske «nattog» fra Deutsche Bahn har kun seter, ingen sove- eller liggevogner, og reservasjoner koster det samme som dagtog – og er ikke obligatorisk.
Det finnes imidlertid ikke bare tyske nattog i Tyskland. Østerrikske ÖBB kjører Nightjet, et stort nettverk med nattog i Tyskland, og fra Tyskland til Sveits, Østerrike, Italia, Slovenia, Kroatia, Polen, Slovakia, Nederland, Belgia, Frankrike og Ungarn, med forbindelser til det meste av Europa. Her er det obligatorisk med plassbilletter – de er dyre, og har dynamiske priser så de blir dyrere jo flere som tidligere har bestilt billetter på ditt tog. Disse kan bestilles på ÖBBs nettside, se her for en guide til hvordan du bestiller plassbillett på disse togene. I tillegg finnes det flere private sesongnattog og biltog, her gjelder ikke interrailbilletten.
Det enorme nettverket av tyske regionaltog har ikke plassreservasjon. Her er det bare å hoppe på! Du kan komme deg hvor som helst i landet med kun regionaltog – men må da regne med en del bytter. Har du Interrailbillett, kan du uansett bruke de raskere togene helt fritt, uten reservasjoner.
Så blir det litt mer innfløkte regler om du skal reise fra Tyskland til et annet land. Men ofte er det ganske greit likevel.
Eurostar-tog til Belgia, Nederland og Frankrike
Disse togene går fra Ruhr-området og Köln til Brussel, Amsterdam og Paris. De har dyre reservasjoner, minimum 20 euro for Interrail-plassbillett – økende med distanse. Plassbilletter bestilles gjennom reisebyrået RailEurope (oftest gebyrfritt) eller en bortgjemt bestillingsside hos det belgiske selskapet SNCB (gebyr €4). RailEurope vil ha et gyldig Interrail-billettnummer (6 bokstaver/tall), mens SNCB krever et «Pass cover number». På papirbilletter står dette på billettomslaget, mens for mobilbilletter kan du generere et nummer her hvis det ikke står på din billettbekreftelse.
TGV eller ICE-tog fra Frankfurt, Mannheim, München eller Stuttgart til Frankrike
Disse er raske tog på tvers i Europa. Her er plassbillett obligatorisk.
Utgangsprisen er 18 euro for ett sete, og reservasjon gjøres enklest via Deutsche Bahns spesialside for kompliserte plassreservasjoner (uten gebyr), via reisebyrået RailEurope (oftest gebyrfritt), eller i Interrails reservasjonssystem, mot gebyr på €4. Du kan også reservere på stasjoner med internasjonalt billettsalg, eller på tyske eller franske billettautomater.
OBS! Det ser ut som om reservasjoner kan bestilles via Deutsche Bahns vanlige nettside på samme måte som med tyske innenriksbilletter – men disse plassbillettene er kun gyldige med fleksible enkeltbilletter, ikke med Interrail. Kommer du med en slik reservasjon, må du betale straffegebyr på €30 på toget – så det er bedre å ha riktig plassbillett med en gang!
Alternativ uten reservasjoner: Det går lokaltog mellom Tyskland og Frankrike flere steder. Her er det ingen plassreservasjon eller tilleggsgebyr, disse er til fri bruk med interrailbillett. Eksempler på strekninger er Saarbrücken-Forbach, Wörth am Rhein-Lauterbourg, Offenburg-Strasbourg, Müllheim-Mulhouse og Basel (Sveits)-Mulhouse.
Nightjet Berlin-Paris
Det går Nightjet-nattog fra Berlin til Paris tre ganger i uka, med obligatorisk plassreservasjon. Disse kan bestilles på ÖBBs nettside, se her for en guide til hvordan du bestiller plassbillett på disse togene.
ICE fra Frankfurt og Köln til Belgia
Her er reservasjoner valgfrie. Disse kan bestilles på nett på samme måte som tyske reservasjoner.
Tog til Nederland
Det er vanligvis ingen reservasjonsplikt på togene mellom Tyskland og Nederland. Mange av dem er regiontog, der man ikke engang kan reservere billett. På IC/ICE-togene kan du bestille plass på samme måte som for tyske IC/ICE-tog.
Interrail er gyldig på nattoget fra European Sleeper mellom Praha/Dresden/Berlin og Amsterdam/Brussel. Reservasjoner er obligatorisk, og skjer på selskapets nettsider.
Priser til Nederland: 9 euro for sete, 39 euro for plass i 6-køys liggekupé, 59 euro i 4-køys liggekupé, 79 euro i 3-sengs sovekupé, 110 euro i 2-køys sovekupé og 149 euro for enkeltkupé.
Priser til Belgia: 14 euro for sete, 44 euro for plass i 6-køys liggekupé, 64 euro i 4-køys liggekupé, 89 euro i 3-sengs sovekupé, 129 euro i 2-køys sovekupé og 159 euro for enkeltkupé.
Tog til Luxembourg
Dette er regionaltog, så ingen reservasjon. Du kan reise fritt med din interrailbillett.
Tog til Sveits
Hit går det et utall forskjellige IC, ICE og EuroCity-tog, sammen med en god del regionaltog. Reservasjon er ikke obligatorisk på noen, unntatt Nightjet-nattogene.
Tog til Italia
EuroCity fra München til Verona, Bologna og Venezia: Her er det et obligatorisk gebyr på 10 euro per person for reisende over grensen til Italia (visstnok 15 euro ved kjøp på toget). Dette kan forhåndskjøpes gjennom Deutsche Bahns spesialside for kompliserte plassreservasjoner, eller gjennom ÖBBs nettside. Plassreservasjoner kommer i tillegg, og er valgfrie (vanligvis €3, men gratis i perioder med obligatorisk plassreservasjon). Hvis du vil unngå gebyret og ikke vil reservere plass, kan du reise gjennom Tyskland og Sveits/Østerrike til grensestasjonene Chiasso, Domodossola eller Brennero, og videre med italienske regionaltog.
Det går også Nightjet-nattog fra flere tyske stasjoner til Italia. Her er det obligatorisk med plassbilletter. Disse kan bestilles på ÖBBs nettside, se her for en guide til hvordan du bestiller plassbillett på disse togene. Flere av disse togene (München-Roma, München-La Spezia, Stuttgart-Venezia) er innstilt frem til 13. juli 2025 på grunn av sporarbeid i Østerrike.
Tog til Østerrike
IC, ICE og Railjet: Plassreservering er valgfritt. Du kan bare hoppe på og vise interrailbilletten. Vil du reservere plass, er det best å gjøre dette på ÖBBs nettside. Reservasjon koster 3 euro per sete.
Det går også masser av regionaltog mellom Tyskland og Østerrike – her er plassreservasjon ikke mulig. Bare å hoppe på!
Det går også Nightjet-nattog til Østerrike fra mange steder i Tyskland. Her er det obligatorisk med plassbilletter. Disse kan bestilles på ÖBBs nettside, se her for en guide til hvordan du bestiller plassbillett på disse togene.
Tog til Danmark, Sverige og Norge
Det er ikke obligatorisk plassreservering på togene fra Hamburg til København – selv om de pleier å innføre det på sommeren. Det kan imidlertid bli fullt på denne nøkkelstrekningen, spesielt på ettermiddagsavgangene i helgene, så vi anbefaler alltid plassreservasjon. Plassbestilling koster 30 DKK, og bestilles her. Den kan også bestilles i sammenheng med en tysk reservasjon (for eksempel Köln-København) på Deutsche Bahns reiseplanlegger, og koster da 5,20 euro for hele strekningen. Du kan også reise med tog med bytte i Flensburg og Fredericia, uten krav om plassbilletter – på de tyske regionaltogene mellom Hamburg og Flensburg er plassreservasjon ikke mulig.
Snälltåget er en privat operatør som har nattog Berlin-Hamburg-Malmö-Stockholm (hver dag unntatt lørdag frem til 4. november 2023). Interrail gjelder, men reservasjoner er obligatorisk. Prisen er 199 SEK med vanlig sete, 499/699 SEK med seng i delt liggekupé og 1999/2499 SEK for privat 6-køys liggekupe. Toget har ikke sovevogner, kun liggevogner. Reservasjoner kan bestilles på deres nettside, kryss av for «Jag har Interrail-kort».
SJ kjører nattog Berlin-Hamburg-Malmö-Stockholm hver natt. Interrail gjelder, men plassreservasjon er obligatorisk. Prisen er 165 SEK for sete, 385 SEK for en køye i delt 6-køys liggevogn og 830 SEK for en køye i delt 2-sengs sovevogn. Reservasjoner bestilles på SJs nettside på samme vis som plassbilletter internt i Sverige.
Tog til Tsjekkia
Alle tog, inkludert Berlin-Praha, har valgfri reservasjon. De kan innimellom bli fulle, så reserver helst sitteplass. Bestill på Ceske Drahys nettside eller på Deutsche Bahns nettside. Pass på at du trykker valget «I want a reservation only» eller «Seat only» når det viser seg.
Tog til Polen
EuroCity-tog til Polen har obligatorisk reservasjon ved grensekryssende reiser. Disse kan bestilles gjennom DBs vanlige nettside. De kan også kjøpes gjennom det nederlandske reisebyrået Happyrail (gebyr på 0,35%).
Det går også mange regiontog over grensen mellom Tyskland og Polen, blant annet mellom Angermünde og Szczecin, Heringsdorf og Swinoujscie, Görlitz og Zgorzelec, Berlin og Kostrzyn (buss mellom Küstrin-Kietz og Kostrzyn på grunn av broarbeid), Guben og Gubin og flere andre. Disse har ingen reservasjon, så bare hopp på hvis du har gyldig interrailbillett.
Tog til Ungarn
Ingen dagtog mellom Tyskland og Ungarn har obligatorisk plassreservering. Det kan imidlertid bli fullt, så det kan være lurt å reservere. Bestill på Ceske Drahys nettside. Pass på at du trykker valget «I want a reservation only» når det viser seg.
Nattoget fra Stuttgart og München til Budapest har obligatorisk plassreservering. Disse kan bestilles på ÖBBs nettside, se her for en guide til hvordan du bestiller plassbillett på disse togene.
Det går Nightjet-nattog fra Berlin til Budapest, med obligatorisk plassreservasjon. Disse kan bestilles på ÖBBs nettside, se her for en guide til hvordan du bestiller plassbillett på disse togene.
Tog til Slovenia og Kroatia
Ingen dagtog har obligatorisk plassreservering.
Nattogene fra Stuttgart og München til ulike steder i Kroatia, via Slovenia, har obligatorisk plassreservasjon. Disse kan bestilles på det østerrikske togselskapet ÖBBs nettside, se her for en guide til hvordan du bestiller plassbillett på disse togene.
Internt i Nederland finnes ikke plassbilletter. Med interrailbillett kan du ta alle nederlandske tog, samt de aller fleste utenlandstogene. Unntakene er tog fra Eurostar og Nightjet, som krever plassreservasjon, men er lette å unngå for innenriksreiser i Nederland.
Togene på hovedlinjene i Nederland går hvert 10. – 15. minutt. Sentrum for landets jernbanenett er Utrecht, og du får ofte flere reisemuligheter ved å bytte her – uansett hvilken retning du kommer fra. Rutetider for all nederlandsk kollektivtrafikk finnes på nettsiden 9292.
Mange stasjoner er sperret med sperreporter der du må scanne kort eller billett for å komme gjennom. På coveret til din papir-interrailbillett er det en QR-kode, som du kan bruke til å åpne sperreportene i Nederland. Med mobilbillett bruker du billett-QR-koden i appen – men husk å slå av betalingsfunksjonen på mobiltelefonen, ellers kan sperreporten tro at du ønsker å kjøpe en enkeltbillett! (Enkeltbilletter i Nederland kjøpes nemlig ved å scanne ditt betalingskort ved sperreportene når du går på og av.) Sånn, hopp på det toget du vil! Husk å skrive reisestrekningen på interrailbilletten.
Tog til Tyskland
Det er vanligvis ingen reservasjonsplikt på togene til Tyskland. Mange av dem er regionaltog, der man ikke engang kan reservere billett. For IC-tog kan du bestille plassbillett gjennom tyske Deutsche Bahn, hvis du ønsker.
Interrail er gyldig på nattoget fra European Sleeper mellom Rotterdam/Amsterdam og Berlin/Dresden/Praha. Reservasjoner er obligatorisk, og skjer på selskapets nettsider.
Priser fra Nederland til Berlin: 9 euro for sete, 39 euro for plass i 6-køys liggekupé, 59 euro i 4-køys liggekupé, 79 euro i 3-sengs sovekupé, 110 euro i 2-køys sovekupé og 149 euro for enkeltkupé.
Tog til Belgia og Frankrike
Til Belgia går det vanlige IC-tog uten reservasjoner, og Eurostar-tog med dyr, obligatorisk reservasjon. Pass på – de raske IC-togene fra Amsterdam til Brussel går ikke fra stasjonen Amsterdam Centraal, men fra Amsterdam Zuid – ta lokaltog eller metro mellom stasjonene. Det går i tillegg tog som starter i Rotterdam, og betjener flere stasjoner på veien.
Plassbilletter for Eurostar bestilles gjennom reisebyrået RailEurope (oftest gebyrfritt) eller her (SNCB) – gebyr €4. SNCBs reservasjonsside krever at du har et «Pass cover number». På papirbilletter står dette på billettomslaget, mens for mobilbilletter kan du generere et nummer her.
Skal du reise direkte fra Nederland til Frankrike, er Eurostar eneste direktetog. Det finnes imidlertid forbindelser med bytte i Belgia (for eksempel Amsterdam-Antwerpen-Kortrijk-Lille eller Amsterdam-Brussel-Charleroi-Maubeuge) uten krav om reservasjoner. Bruk Interrails app RailPlanner for å finne disse, kryss av for reiser uten krav om reservasjon under «Options». Pass på – Interrail er ikke gyldig på Ouigo-togene mellom Brussel og Paris.
Tog til England
Det går Eurostar-tog til London fra Amsterdam og Rotterdam. Billett- og passkontroll gjøres på stasjonene i Amsterdam og Rotterdam. Her er plassreservasjoner obligatoriske, og kun noen få plasser per avgang er satt av til Interrail-reisende. Pris €35 i 2. klasse, €43 i 1. klasse. Plassbilletter bestilles gjennom reisebyrået RailEurope (oftest gebyrfritt) eller her (SNCB) – gebyr €4.
SNCB krever at du har et «Pass cover number». På papirbilletter står dette på billettomslaget, mens for mobilbilletter kan du generere et nummer her.
Tog til Sveits
Det går nattog mellom Amsterdam og Zürich, kjørt av østerrikske ÖBB. Interrail er gyldig, men reservasjon er obligatorisk. Se her for en guide til hvordan du bestiller plass på disse togene.
Tog til Østerrike
Østerrikske ÖBB kjører Nightjet-nattog fra Amsterdam til Wien og Innsbruck hver natt. Reservasjoner er obligatorisk. Plassbilletter bestilles på ÖBBs nettside, se her for en beskrivelse av hvordan de bestilles.
Ingen tog i Belgia krever reservasjon, det er i det hele tatt ikke mulig å reservere. Husk å skrive reisestrekningen på interrailbilletten.
Unntak: Eurostar-tog til Frankrike, Nederland, Tyskland og Brussel flyplass
Men, ingen regel uten unntak, og i Belgia finnes det to: Brussel flyplass og Eurostar. Å gå av eller på toget på Brussel flyplass koster 6,20 euro ekstra i «bompenger». Og: Eurostar-togene, som er det raske alternativet til blant annet Paris, Amsterdam og Köln, krever dyre plassbilletter som starter på 25 euro per sete. Det er oftest bedre å unngå dette ved å ta andre tog, men vil du, så kan du reservere plass her eller gjennom reisebyrået RailEurope (oftest gebyrfritt).
Til Nederland går det to IC-tog hver time fra Brussel – ett raskt IC-tog til stasjonen Amsterdam Zuid, og ett med flere stopp til Breda og Rotterdam. Ingen reservasjoner er mulig eller nødvendig – her er det bare å hoppe på med gyldig interrailbillett.
Mellom Brussel og Paris er Eurostar enerådende for direkte tog. Det går imidlertid regionaltog, med lengre reisetid og bytte i f.eks Kortrijk og Lille, eller Charleroi og Maubeuge. Disse krever ikke reservasjon i det hele tatt på belgisk side – men kan kreve reservasjon på fransk side, avhengig av hvilke tog du tar der. Se detaljer under avsnittet om Frankrike.
Eurostar-tog til Storbritannia
Eurostar til London krever plassbilletter som er temmelig dyre – €30 i 2. klasse, €38 i første. Plassreservasjoner bestilles gjennom SNCB (mot gebyr på €4) eller gjennom reisebyrået RailEurope (oftest gebyrfritt).
Det er et begrenset antall billetter som er tilgjengelige for interrailere. Det vil si at det kan bli utsolgt for reservasjoner selv om toget ikke er fullt. Da må du kjøpe vanlig enkeltbillett på Eurostars nettsider – eller reise med buss eller båt.
TGV fra Brussel uten stopp i Paris
Med ujevne mellomrom går det franske TGV-tog direkte fra Brussel til destinasjoner sør og vest i Frankrike, som går «ringlinjen» rundt Paris med stopp på flyplassen Charles de Gaulle, samt ved Marne-la-Vallee/Eurodisney. Interrail er gyldig, men merkelig nok selger ikke RailEurope lenger disse reservasjonene – du må til denne reservasjonssiden fra belgiske SNCB. Prisen er oftest €20 – gebyr €4.
For å spare penger, eller hvis du kommer fra f.eks Brugge, Antwerpen eller Gent, kan du ta belgiske tog til første stasjon i Frankrike (Lille Flandres/Lille Europe). Internt i Frankrike kan nemlig plassbilletter bestilles på samme måte som for franske tog – til lavere priser enn for internasjonale tog. Fra Lille går det også flere avganger enn de som starter i Brussel, som går rundt Paris og til destinasjoner lenger sør/vest i Frankrike.
For å komme deg mellom de to stasjonene i Lille er det snaut 10 minutters gange – enten over ei bru, eller gjennom et kjøpesenter. Det går også metro og busser.
Andre tog til Frankrike
Tre ganger daglig går det OUIGO Classique-tog mellom Brussel og Paris via Mons. Her er Interrail ikke gyldig.
Det går belgiske tog fra Brussel som krysser inn i Frankrike, uten krav om plassreservasjon:
– via Kortrijk eller Tournai til Lille
– via Charleroi til Maubeuge
Disse togene kan du ta helt fritt med Interrail – men skal du videre i Frankrike, må du bestille plassbilletter etter franske regler.
Nattog til Østerrike
Det går nattog mellom Brussel og Wien, kjørt av østerrikske ÖBB. Interrail er gyldig, men reservasjon er obligatorisk. Se her for en guide til hvordan du bestiller plass på disse togene.
Tog til Tyskland
Det går regionaltog til Tyskland på flere ruter, her er det ingen plassreservasjoner.
Mellom Brussel/Liège og Aachen/Köln går det tre typer tog: tyske ICE, der reservasjoner er valgfritt, og Eurostar, der reservasjoner er obligatoriske og dyre – i tillegg til regionaltog/belgiske IC-tog om Welkenraedt og Aachen. Regionaltogene er alltid uten reservasjoner – så med interrail kan du ta disse helt fritt.
Det går nattog mellom Brussel og Berlin tre ganger i uka, kjørt av østerrikske ÖBB. Interrail er gyldig, men reservasjon er obligatorisk. Se her for en guide til hvordan du bestiller plass på disse togene.
Interrail er gyldig på nattoget fra European Sleeper mellom Brussel og Berlin. Reservasjoner er obligatorisk, og skjer på selskapets nettsider.
Priser fra Belgia til Berlin: 14 euro for sete, 44 euro for plass i 6-køys liggekupé, 64 euro i 4-køys liggekupé, 89 euro i 3-sengs sovekupé, 129 euro i 2-køys sovekupé og 159 euro for enkeltkupé.
Tog til Østerrike
Det går Nightjet-nattog fra Brussel til Wien tre ganger i uka, med obligatorisk plassreservasjon. Disse kan bestilles på ÖBBs nettside, se her for en guide til hvordan du bestiller plassbillett på disse togene.
Det er ingen plassreservasjon på noen tog internt i Luxembourg, faktisk er all innenriks kollektivtrafikk gratis for alle.
Tog til Frankrike
På TGV-togene til Paris er reservasjoner obligatorisk. Disse kan bestilles fra reisebyrået RailEurope (oftest gebyrfritt), gjennom Interrails reservasjonstjeneste (gebyr €2) eller på billettautomat på stasjonen i Luxembourg hvis du logger inn med en brukerkonto fra franske SNCF (uten gebyr).
Det går flere andre tog mot Frankrike, blant annet regiontog til Metz, Nancy og Strasbourg. Disse krever ikke reservasjoner.
Tog til Tyskland og Belgia
Det er ikke reservasjonsplikt på noen av togene fra Luxembourg til Tyskland eller Belgia.
Nesten alle langdistansetog krever reservasjon. På alle TGV-tog er det obligatorisk, på Intercités er det nesten alltid obligatorisk (unntakene er strekningene Béziers-Clermont-Ferrand, Nantes-Bordeaux/Lyon og Toulouse-Hendaye), mens på TER-tog kan du reise fritt uten å reservere plass – med noen unntak.
Prisen varierer, på Intercités og TGV starter den på 10 euro per sete, som øker til 20 euro etter at «billig-reservasjonsbillettene» er utsolgt. På regionaltog koster reservasjoner €1,70.
Regionaltog med obligatorisk plassreservasjon for reise til/fra Paris (ikke lokale reiser):
Train Nomad – mellom Paris og Normandie
TER Fluo – mellom Paris og Strasbourg/Mulhouse
Reservasjoner bestilles gjennom reisebyrået RailEurope – pris €1,70 per person. Det er ikke krav om reservasjoner ved reiser som i sin helhet er utenfor Paris.
Så er det flere muligheter for å få kjøpt reservasjoner til franske langdistansetog. Og her gjelder det å holde tunga rett i munnen.
Anbefalt, hvis du vil forhåndsbestille:
Prøv først å bestille gjennom reisebyrået RailEurope (oftest gebyrfritt). De selger også reservasjoner for enkelte TGV-tog fra utlandet. De hevder imidlertid innimellom at Interrail ikke er gyldig på enkelte franske tog der Interrail faktisk er gyldig, så ikke stol helt på beskjedene du får hvis du ikke får kjøpt plassbillett her.
Deretter prøver du bestillingssystemet til belgiske SNCB. De selger plassreservasjoner til alle innenriks TGV-tog (men ikke IC, og ikke TGV-tog fra f.eks Tyskland, Belgia, Sveits, Italia eller Spania, og ikke regionaltog), men tar 4 euro per bestilling i gebyr. De krever at du har et «Pass cover number». På papirbilletter står dette på billettomslaget, mens for mobilbilletter kan du generere et nummer her.
SNCB har også en egen side for reservasjoner av utenlandsbilletter til/fra Frankrike. Det ser ut som om innenriksbilletter også er tilgjengelig her nå – jeg tipper at denne siden etter hvert vil ta over for den forannevnte.
Reservasjoner kan også ofte bestilles gjennom Interrails egen reservasjonstjeneste.
Det skal være mulig å bestille plassreservasjoner gjennom SNCFs telefon +33 184 94 3635. Gi meg gjerne beskjed om dette fungerer!
Anbefalt, hvis du vil kjøpe plassbillett mens du er på reise:
Du kan kjøpe reservasjoner i billettluken på betjente franske stasjoner til de aller fleste tog som krever det.
Du kan reservere innenrikstog på franske billettautomater – men da må du logge inn på billettautomaten med en brukerkonto hos SNCF. En brukerkonto kan du lage deg her.
Du kan også kjøpe reservasjoner på enkelte togstasjoner utenfor Frankrike med internasjonalt billettsalg.
Alle tog som har klassifiseringen TER er uten reservasjoner, så de kan du fritt ta med din interrailbillett – med unntakene nevnt ovenfor.
Interrail er IKKE gyldig på billigtogene Ouigo, eller på busselskapet BlaBlaCar Bus, selv om disse eies av SNCF. Interrail er heller ikke gyldig på Trenitalias Frecciarossa-tog, hverken i Frankrike eller mellom Frankrike og Italia. Vil du ta disse togene/bussene må du kjøpe en full reisebillett.
Interrail er derimot gyldig på tre bussforbindelser: Digne-St.Auban, Digne-Veynes og Oloron/Bedous-Canfranc.
Intercités de Nuit er Frankrikes nattog. Det finnes tre linjer som kan være av nytte for «vanlige interrailere»: Paris-Toulouse-Cerbere (ikke hver natt, forbindelse mot Barcelona), Paris-Toulouse-Latour de Carol (hver natt, forbindelse mot Barcelona) og Paris-Nice (hver natt, forbindelse mot Italia). Sete koster 9 euro, mens 6-køys liggekupe koster mellom 19 og 25 euro. De kan bestilles gjennom Interrails reservasjonstjeneste (gebyr €2) eller reisebyrået RailEurope (oftest gebyrfritt). OBS: Reiser du med Interrail, er det ikke mulig å bestille «Espace Privatif» – altså en kupé kun for deg og/eller ditt reisefølge – du må dele med eventuelle andre reisende. Vil du ha egen kupé, må du kjøpe enkeltbillett for hele reisen på SNCFs hjemmeside.
Eurostar-tog til Storbritannia
Eurostar til London krever plassbilletter som er ganske dyre – €30 i 2. klasse, €38 i første (Standard Premier), pluss billettgebyr. Plassbilletter bestilles gjennom reisebyrået RailEurope (oftest gebyrfritt) eller gjennom SNCB (gebyr €4). SNCB krever at du har et «Pass cover number». På papirbilletter står dette på billettomslaget, mens for mobilbilletter kan du generere et nummer her.
Det er et begrenset antall billetter som er tilgjengelige for interrailere. Det vil si at det kan bli utsolgt for reservasjoner selv om toget ikke er fullt. Da må du kjøpe vanlig enkeltbillett på Eurostars nettsider – eller reise med buss eller båt.
Eurostar og lokaltog til Nederland, Belgia og Tyskland
Eurostar til Nederland, Belgia og Tyskland bestilles gjennom SNCB (gebyr €4) eller gjennom reisebyrået RailEurope (oftest gebyrfritt). SNCB krever at du har et «Pass cover number». På papirbilletter står dette på billettomslaget, mens for mobilbilletter kan du generere et nummer her.
Lokaltog mellom Frankrike og Belgia, for eksempel Lille-Kortrijk, Lille-Tournai eller Maubeuge-Charleroi, krever ikke plassreservasjon. Det samme gjelder lokaltog mellom Frankrike og Tyskland – for eksempel Lauterbourg-Wörth am Rhein, Forbach-Saarbrücken, Strasbourg-Offenburg eller Mulhouse-Müllheim.
Tre ganger daglig går det OUIGO Classique-tog mellom Brussel og Paris via Mons. Her er Interrail ikke gyldig.
Det går også TGV-tog annenhver time fra destinasjoner rundt i Frankrike, uten stopp i Paris, til Brussel. Her er Interrail gyldig, reservasjoner (€20) er obligatorisk og kan kun bestilles gjennom denne bestillingssiden hos belgiske SNCB.
Tog til Luxembourg
TGV-togene fra Paris til Luxembourg har obligatorisk plassreservering, for 6 euro. Disse selges gjennom reisebyrået RailEurope (oftest gebyrfritt), gjennom Interrails reservasjonstjeneste, eller på franske togstasjoner.
TGV/ICE/NJ-tog til Tyskland
På TGV- og ICE-togene som passerer grensen til Tyskland er plassreservasjon obligatorisk.
Utgangsprisen er 17 euro for ett sete, og reservasjon gjøres enklest via Deutsche Bahns spesialside for kompliserte plassreservasjoner (uten gebyr), eller via reisebyrået RailEurope (oftest gebyrfritt). Du kan også reservere på stasjoner med internasjonalt billettsalg, eller på tyske eller franske billettautomater.
Det ser ut som om reservasjoner kan bestilles via Deutsche Bahns vanlige nettside på samme måte som med tyske innenriksbilletter – men de plassbillettene er kun gyldige med fleksible enkeltbilletter, ikke med Interrail. Kommer du med en slik reservasjon, må du betale straffegebyr på €30 på toget – så det er bedre å ha riktig plassbillett med en gang!
Det går lokaltog mellom Frankrike og Tyskland flere steder. Her er det ingen reservasjoner, og de er til fri bruk med interrailbillett. Eksempler på strekninger er Forbach-Saarbrücken, Lauterbourg-Wörth am Rhein, Strasbourg-Offenburg, Mulhouse-Müllheim og Mulhouse-Basel (Sveits).
Det går nattog mellom Paris og Berlin, kjørt av østerrikske ÖBB. Interrail er gyldig, men reservasjoner er obligatoriske. Se her for en guide til hvordan du reserverer plass på disse togene.
Tog til Sveits
TGV Lyria-togene er de raske togene til Sveits fra Paris. Disse har obligatorisk plassreservering, som kan bestilles gjennom reisebyrået RailEurope (oftest gebyrfritt) eller gjennom reservasjonstjenesten fra SNCB (gebyr €4). De koster hele 39 euro per plass. Det finnes reisebilletter for disse togene ned i 29 euro, så her kan du faktisk oppleve at det er billigere å ikke bruke interrailbilletten!
Det går regiontog uten reservasjon fra Mulhouse til Basel, fra Lyon til Genève, og på flere andre ruter mellom Frankrike og Sveits – helt uten reservasjonsgebyrer.
Nattog til Østerrike
Det går nattog mellom Paris og Wien, kjørt av østerrikske ÖBB. Interrail er gyldig, men reservasjoner er obligatoriske. Se her for en guide til hvordan du reserverer plass på disse togene.
Tog til Italia
TGV-togene fra Paris til Torino og Milano er det raske, men dyre alternativet. De har obligatorisk plassreservering, som kan bestilles gjennom reisebyrået RailEurope (oftest gebyrfritt) eller gjennom Interrails reservasjonstjeneste (gebyr €2). Prisen starter imidlertid på 31 euro – så det er mye å spare på å velge ruter om Mulhouse og Sveits.
Disse togene er for tiden erstattet av buss på en strekning, grunnet et jordras sommeren 2023. Kun én daglig avgang hver vei. Strekningen forventes ikke åpnet før våren 2025.
På Trenitalias tog mellom Paris, Lyon og Milano (Frecciarossa) er Interrail ikke gyldig.
Tog til Spania
Paris til Barcelona med TGV fra SNCF: Obligatorisk plassreservasjon, kan bestilles gjennom reisebyrået RailEurope (oftest gebyrfritt) eller gjennom Interrails reservasjonstjeneste (gebyr €2). Pris 35 euro fra Paris til Spania, 25 euro fra andre franske stasjoner. Kan også bestilles på de fleste europeiske togstasjoner med internasjonalt billettsalg, eller på franske billettautomater.
Lyon-Barcelona og Marseille-Barcelona-Madrid med AVE-tog fra RENFE: Interrail er gyldig, plassreservasjoner er obligatorisk. Pris €13,40. Plassbilletter til disse togene kjøpes gjennom det nederlandske reisebyrået Happyrail (gebyr 0,35%), eller gjennom Interrails reservasjonstjeneste (gebyr €2).
Hos Happyrail må du endre menyvalget til «Reservations». Det kan komme opp en advarsel om at du må ha kjøpt interrailbilletten hos dem for å reservere plass gjennom dem – denne skal du bare ignorere. Plassbilletter gjennom Happyrail kan kun bestilles fra utgangsstasjonen (Lyon eller Marseille) – ikke fra underveisstasjoner. Skal du gå på disse togene i f.eks Montpellier, kjøp en plassbillett helt fra togets utgangsstasjon.
Plassbilletter kan også kjøpes på betjente, spanske (og kun spanske) togstasjoner.
Disse togene er svært populære, og det er få avganger. Reservasjoner på både TGV og AVE er helt obligatorisk – er det fullt, se punkt 4 under.
Du kan unngå dyre plassbilletter til Spania på flere måter:
1. Ta fransk TGV eller andre franske tog til Hendaye på Biscayakysten. Fortsett med lokaltoget Euskotren til Irun, Donostia/San Sebastian eller Bilbao. Dette går hver halvtime fra Hendaye på minuttall .03 og .33. Lokaltoget er ikke inkludert i Interrail, men billettene er billige (sist jeg sjekket, var det 2,85 euro per person fra Hendaye til Donostia/San Sebastian-Amara, som er stasjonen for disse togene. Pass på, de stanser nesten en kilometer unna stasjonen der RENFEs tog stopper – har du en tett forbindelse, er det bedre å bytte i Irun). Fra Irun, Donostia/San Sebastian og Bilbao går det vanlige, spanske tog. For reservasjoner for disse, se seksjonen om Spania.
2. Ta fransk tog til Latour-de-Carol-Enveitg i Pyreneene. Herfra går det spansk lokaltog til Barcelona (linje R3) flere ganger daglig, som ikke krever reservasjon. OBS: De spanske lokaltogene finnes ikke i internasjonale reiseplanleggere.
3. Ta fransk tog til Bedous. Herfra går det buss til Canfranc som er inkludert i Interrail. Fra Canfranc går det spanske regionaltog til Zaragoza. Reservasjoner kan kjøpes på stasjonen i Canfranc (4 euro) eller gjennom reisebyrået Happyrail (gebyr 0,35%).
4. Ta fransk tog til Cerbere eller Portbou ved Middelhavskysten (ta toget så langt det går – noen går helt til Portbou, andre stopper i Cerbere og har forbindelse med spanske tog der – det er en eller annen forbindelse annenhver time). Herfra går det spanske lokaltog i retning Girona og Barcelona (linje R11), også uten reservasjon. De spanske lokaltogene finnes ofte ikke i internasjonale reiseplanleggere, men Interrail er fullt gyldig.
Interrailerens drømmeland! Her er det ingen plassbilletter å betale, unntatt på nattog. Ellers kan du hoppe på alle tog du ser, og reise i vilden sky! Alle tog som kommer opp på National Rails reiseplanlegger er det bare å hoppe på, unntatt nattogene fra London til Skottland og Cornwall. Husk å skrive reisestrekningen på interrailbilletten.
Likevel – et par irritasjonsmomenter:
1. QR-koden på RailPlanner eller ditt billettomslag fungerer ikke til åpning av sperreportene på britiske stasjoner. Du må gå der det er betjent, og vise billetten din der.
2. På offisielle Interrail-nettsider står det at togene fra enkelte operatører har obligatorisk plassreservering. Dette stemmer ikke. Ingen tog i Storbritannia har obligatorisk plassreservasjon, foruten Eurostar og nattog.
Du kan også bestille setereservasjoner på nett, gjennom nettsiden til togoperatøren GWR: gå til deres nettside, registrer en konto, logg inn og klikk «Bookings» på toppen av siden. Se etter boksen der det står «Make a seat/bike reservation». Det ser ut som om du må velge en billettype, men det er det samme hvilken du velger. Du får en gratis setereservasjon. Selv om dette skjer på nettsiden til GWR, som kun er en av mange togoperatører i Storbritannia, kan du her reservere plasser på alle innenrikstog fra alle operatører, der dette er mulig.
Tog til Frankrike, Belgia og Nederland
Eurostar fra London til Lille, Paris, Brussel, Rotterdam og Amsterdam krever plassbilletter som er ganske dyre – €30 i 2. klasse, €38 i første (Standard Premier), pluss eventuelt billettgebyr. Plassreservasjoner kan bestilles hos reisebyrået RailEurope (oftest gebyrfritt), eller bestilles gjennom SNCB her.
De krever at du har et «Pass cover number». På papirbilletter står dette på billettomslaget, mens for mobilbilletter kan du generere et nummer her.
Det er et begrenset antall billetter som er tilgjengelige for interrailere. Det vil si at det kan bli utsolgt for reservasjoner selv om toget ikke er fullt. Da må du kjøpe vanlig enkeltbillett på Eurostars nettsider – eller reise med buss eller båt.
Båt til Irland og Nord-Irland
Interrail gir 30% rabatt på ferjene fra Irish Ferries på strekningene Dublin – Holyhead og Rosslare – Pembroke.
Et deilig land med fantastiske langdistansetog, men også et land med frustrerende Interrail-regler. Plassreservasjoner er obligatorisk på nesten alle tog, og er kompliserte å forhåndsbestille på nett – men det har heldigvis blitt bedre enn det var.
Det er fire ulike selskaper som kjører langdistansetog i Spania, men Interrail gjelder bare på ett av disse: det statlige selskapet Renfe. Interrail gjelder IKKE på tog fra Ouigo, Avlo og Iryo. Interrail gjelder heller ikke på lokaltoget Euskotren i Baskerland, eller på spesielle turisttog. Men – selvfølgelig kan du reise med disse togene ved å kjøpe enkeltbilletter, som innimellom er like billige som en reservasjon på Renfes tog. Sjekk www.omio.com for å finne billetter fra alle spanske togselskaper i samme søk.
Alle tog, unntatt lokaltogene Cercanias i og rundt de store byene og i nordvest, krever plassreservasjon. Heldigvis blir flere og flere av disse plassbillettene tilgjengelige for nettkjøp. Det nederlandske reisebyrået Happyrail selger nå mange spanske reservasjoner – ignorer beskjeden du får om at du må ha kjøpt interrailbilletten hos dem for å reservere. De tar et gebyr på 0,35% av kjøpesummen.
Du kan også reservere mange spanske tog gjennom Interrails reservasjonstjeneste – mot et påslag, som oftest er €2 per billett. Ellers må du møte opp personlig på en av disse spanske togstasjonene, med interrailbillett og pass/id-kort, og kjøpe reservasjonen i en betjent luke. Selv for reiser med lokaltogene Cercanias kreves det oftest at du går til en billettluke og får en billett med en strekkode som kan åpne sperreportene på stasjonene, eller at en stasjonsbetjent åpner porten manuelt for deg.
Det har dukket opp et par muligheter for forhåndsbestilling – og de ser ut til å fungere.
- Bestill gjennom Interrails egen reservasjonstjeneste. Mange spanske tog ligger nå ute, og dette er det beste du finner på nett – selv om flere ennå mangler. Påslag på €2 per billett. Her kan du også kjøpe 1. klasse Premium.
- Bestill reservasjoner gjennom det nederlandske reisebyrået Happyrail. Endre menyvalget til «Reservations» – og ignorer feilmeldingen som eventuelt kommer opp. De tar et gebyr på 2,50 euro per billett pluss 0,35% i kortgebyr. Du får billetten som en pdf-fil, og kan også vise den gjennom selskapets app. Happyrail selger alle klasser, unntatt 1. klasse Premium (inkludert mat).
- Ring Deutsche Bahn, og bestill plassbilletter på telefon. Disse må skrives ut gjennom en billettautomat på en TYSK jernbanestasjon når du er på vei til Spania, eller kan sendes i posten mot et gebyr på €5,90. Husk å ha tognummer (bruk DBs reiseplanlegger), til- og fra-stasjon, dato og avgangstid klar når du ringer.
Telefon: +49 30 2970 (tyskspråklig), +49 30 311682904 (engelskspråklig). - Bestill gjennom et reisebyrå som kan ordne plassbilletter i Spania (mot gebyr). Eksempler på slike er Togrejse.dk (kun for de som har kjøpt interrailbilletten gjennom dem) og Andy Brabin hos DiscoverByRail.
Ett knep:
Du skal i teorien kunne gjøre en «pre-reservasjon» ved å ringe +34 912 320 320. Du får da en kode, som kan brukes til å hente dine reserverte plasser på en spansk stasjon innen 48 timer etter bestillingen. Hvis ikke bestillingen er fysisk hentet i billettluka på en spansk stasjon innen 48 timer, annulleres reservasjonen. I realiteten er det ikke mange som får dette til å fungere, da det er mange av medarbeiderne hos Renfe som ikke skjønner systemet heller.
Ofte kan det finnes reisebilletter som er like billige, eller billigere, enn interrail-reservasjonen, som selges på nettsiden til det spanske togselskapet Renfe, eller hos togselskapene Avlo, Ouigo eller Iryo. Reisebyrået Omio kan benyttes for å få oversikt over alle avganger fra alle selskaper.
Igjen: Interrail er kun gyldig på Renfes tog, ikke hos de andre selskapene.
Listeprisene for reservasjoner på spanske Renfe-tog på 2. klasse (1. klasse) med interrail er, per person og strekning, cirka:
AVE høyhastighetstog: 10 euro (€13 uten mat, €23,50 med mat)
EuroMed, Alvia, Alaris, Altaria, Intercity: 6,50 euro. (€10 uten mat, €23,50 med mat)
Avant: 4 euro.
TRD, MD og andre regiontog: 4 euro.
Nattogene i Spania/Portugal er nedlagt: det går ikke ett eneste nattog noe sted i de to landene, eller til utlandet, lenger.
Rutetidene for spanske lokaltog (Cercanias) er ikke tilgjengelige på internasjonale reiseplanleggere som f.eks RailPlanner eller DB Navigator/www.bahn.com, med noen få unntak – og de er utrolig nok heller ikke tilgjengelige på Renfes egen reiseplanlegger! Interrail er likevel gyldige på disse togene, og rutetider finnes på Renfes lokaltognettside (men altså ikke på deres hovedreiseplanlegger). Her må du først velge hvilket lokaltognettverk du skal reise med, og deretter søke opp tidene.
Tog til Frankrike
Barcelona til Paris med TGV fra SNCF: Obligatorisk plassreservasjon, kan bestilles gjennom reisebyrået RailEurope (oftest gebyrfritt), eller gjennom Interrails reservasjonstjeneste (gebyr €2). Pris 35 euro fra Spania til Paris, 25 euro til andre franske stasjoner. Kan også bestilles på de fleste europeiske togstasjoner med internasjonalt billettsalg, eller på franske billettautomater. Disse togene er svært populære, og kan bli fulle. Reservasjoner på forhånd er helt nødvendig.
Madrid-Barcelona-Marseille og Barcelona-Lyon med AVE-tog fra Renfe: Interrail er gyldig, plassreservasjoner er obligatorisk. Pris €13,40. Reservasjoner kan kjøpes gjennom det nederlandske reisebyrået Happyrail (2,50 euro pluss 0,35% i kortgebyr), eller i billettluken på utvalgte spanske togstasjoner.
Det går tog uten krav om (dyre) reservasjoner fra Barcelona via Portbou/Cerbere (rutetider her, linje R11, dobbeltsjekk ruten på begge sider), fra Barcelona til Latour de Carol og videre med franske tog (rutetider her, linje R3), og med lokaltogene Euskotren fra Bilbao og San Sebastian via Irun til Hendaye (rutetider her, Interrail ikke gyldig men billettene er billige og kjøpes på automat på stasjonen). I tillegg går det tog med reservasjonskrav fra Zaragoza til Canfranc, som korresponderer med buss for tog til Bedous og tog videre mot Toulouse på fransk side.
Det går franske nattog fra Hendaye, Latour-de-Carol-Enveitg, Bedous og Cerbere, som kan nås ved hjelp av lokaltog fra Spania. Se «Frankrike» for reservasjonsløsninger.
Tog til Portugal
Togene fra Vigo til Porto i Portugal krever reservasjon, som du får på stasjonen. Denne er gratis.
De to daglige avgangene mellom Badajoz og Entroncamento, som sikrer en slags forbindelse mellom Madrid og Lisboa, har ikke krav om reservasjoner. Tilstøtende tog på begge sider har imidlertid krav om reservasjoner, som du kan ordne på stasjonen.
Det er ingen krav til reservasjon, annet enn på Alfa Pendular og InterCity-tog. Disse koster 5 euro, kan ikke bestilles utenfor Portugal, og er nærmest alltid tilgjengelig. Kjøpes på togstasjoner i Portugal.
Tog til Spania
Togene fra Porto til Vigo i Spania krever reservasjon, som du får på stasjonen. Denne er gratis.
De to daglige avgangene mellom Entroncamento og Badajoz, som sikrer en slags forbindelse mellom Lisboa og Madrid, har ikke krav om reservasjoner. Tilstøtende tog på begge sider har imidlertid krav om reservasjoner, som du kan ordne på stasjonen.
Les mer om det krøkkete togtilbudet mellom Lisboa og Madrid hos The man in Seat 61!
Tog til Frankrike og resten av kontinentet
Nattogene mellom Lisboa og Frankrike/Spania er nedlagt – som alle andre nattog på den iberiske halvøy. Du må reise med tog på dagtid til Vigo eller Badajoz i Spania, og videre med spanske tog. Det går busser på flere strekninger som kan være praktiske, som fra Algarvekysten til Sevilla og fra Porto til Salamanca. På bussene er interrail ikke gyldig.
I Sveits kan du bruke de aller fleste togene med Interrailbillett. Det gjelder alle tog fra den nasjonale operatøren SBB, samt fra de aller fleste private operatørene i landet.
Her er et kart som viser hvilke tog Interrail er gyldig på!
Det er ikke obligatorisk plassreservasjon på noen ordinære innenlandstog i Sveits, og det er ikke vanlig at reisende bestiller plassbillett. Interrailbilletten er alt du trenger. Husk å skriv opp din avreise- og ankomststasjon på billetten. Ønsker du likevel å reservere plass, kan dette gjøres på telefon +41 848 44 66 88 -men det er mer styr enn nytte. Sveitsere gjør det aldri, for å si det sånn.
Det er et par unntak på spesielle turisttog: du må ha reservasjon hvis du vil sitte i panoramavognene i turisttogene Glacier Express mellom Zermatt og St. Moritz, på Bernina Express mellom Chur, St. Moritz og Tirano, på Gotthard Panoramic Express og på Golden Pass Panoramic-togene mellom Montreux og Zweisimmen. The man in Seat 61 har guider for reservasjoner på Glacier Express og Bernina Express. På alle disse strekningene går det imidlertid også lokal- og regiontog, uten krav om reservasjoner, ofte til og med i samme togsett som panoramavognene – bruk disse!
Tog til Frankrike
TGV Lyria-togene er de raske togene fra Sveits til Paris. Disse har obligatorisk plassreservering, som kan bestilles gjennom reisebyrået RailEurope (oftest gebyrfritt) eller gjennom Interrails reservasjonstjeneste (gebyr €2). De koster hele 29 euro eller mer per plass – så min anbefaling er å unngå direktetogene, ta sveitsiske tog til Basel SBB, og deretter regionaltog uten reservasjoner over grensen til Mulhouse eller Strasbourg. Da betaler du kun reservasjon for det franske toget videre fra Mulhouse/Strasbourg til dit du skal, etter franske regler.
Det går regionaltog uten reservasjon fra Basel til Mulhouse og Strasbourg, fra Genève til Lyon, og flere steder. Da trenger du ikke annet enn interrailbilletten. Skal du reise videre på fransk side må du reservere plass hvis du skal ta TGV eller Intercités, detaljer om dette finner du under Frankrike.
Tog til Italia
Det går EuroCity-tog fra mange sveitsiske stasjoner til Italia. Her kreves det et ekstra gebyr på 10 euro per person for å krysse grensen med EuroCity-tog, som kan bestilles på det østerrikske togselskapet ÖBBs nettside – eller betales på toget. Plassreservasjon kommer i tillegg (€3), og er frivillig.
Et luretriks for å slippe gebyr er å ta sveitsiske tog til Lugano, Chiasso eller Domodossola, og bytte der til hyppige italienske regionaltog i retning Milano. Da slipper du alle gebyrer.
Lokaltogene over Bernina-passet, fra Chur til Tirano og videre til Milano, krever ingen reservasjon. Det finnes også flere andre lokaltog som ikke krever reservasjon mellom Sveits og Italia.
Tog til Østerrike
Det går jevnlig østerrikske Railjet-tog mellom Sveits og Østerrike. Disse krever ikke reservasjon, men du kan reservere sete om du ønsker på østerrikske ÖBBs nettside. Dette koster €3, og er en god ide, spesielt i helgene.
Det går nattog fra store deler av Sveits til store deler av Østerrike, med ÖBBs Nightjet. Her er plassreservasjon obligatorisk. Disse kan bestilles på ÖBBs nettside, se her for en guide til hvordan du bestiller plassbillett på disse togene.
Tog til Tyskland
Hit går det et utall forskjellige IC, ICE og EuroCity-tog, sammen med en god del regionaltog. Reservasjon er ikke obligatorisk på noen, unntatt Nightjet-nattogene. Husk å skrive reisestrekningen på interrailbilletten. Plassbilletter kan bestilles på Deutsche Bahns nettside, trykk «Seat only».
På Nightjet-nattogene er det obligatorisk med plassbilletter. Disse kan bestilles på ÖBBs nettside, se her for en guide til hvordan du bestiller plassbillett på disse togene.
Tog til Tsjekkia
Nattogene Zürich-Praha har obligatorisk plassreservering, og kan bestilles på ÖBBs nettside, se her for en guide til hvordan du bestiller plassbillett på disse togene.
Du kan også ta dagtog. Dagtogene Zürich-Linz-Praha og Zürich-München-Praha har ikke obligatorisk plassreservasjon. Ønsker du plassbillett, kan du reservere Zürich-Linz på østerrikske ÖBBs nettside, Zürich-München på tyske Deutsche Bahns nettside, og Munchen eller Linz til Praha på tsjekkiske Ceske Drahys nettside.
Tog til Slovenia og Kroatia
Nattoget fra Zürich til Ljubljana og Zagreb inngår i ÖBBs Nightjet-samarbeid. Her er plassbilletter obligatorisk. Disse kan bestilles på ÖBBs nettside, se her for en guide til hvordan du bestiller plassbillett på disse togene.
Nattog til Nederland
Det går nattog fra Zürich via Basel til Amsterdam. Plassreservasjon er obligatorisk. Disse kan bestilles på ÖBBs nettside, se her for en guide til hvordan du bestiller plassbillett på disse togene.
Italia har et raskt og velutbygget nett av høyhastighetstog, et nettverk av regionaltog som tar deg til og fra mindre steder, og et omfattende nattogsystem som strekker seg helt til/fra Sicilia. Alt i alt er Italia kanskje Europas aller beste togland.
I Italia gjelder billetten på alle tog fra Trenitalia, samt på alle tog fra Trenord unntatt flyplassekspressen i Milano. Interrail gjelder ikke på Italo-tog, Circumvesuviana, Circumetnea eller andre private selskaper som f.eks SAD i Syd-Tirol.
Det er obligatorisk plassreservasjon på alle tog som heter noe med Freccia, samt på IC-tog, EC-tog og nattog. Frecciarossa, Frecciargento og Frecciabianca er de italienske høyhastighetstogene, som dekker landet fra nord til sør med imponerende hastighet, punktlighet og frekvens. For Freccia-tog er prisen 13 euro per strekning per person, for IC-tog 3 euro per strekning per person.
Nattog: Italia har en imponerende mengde nattog, som blant annet fraktes med ferje til Sicilia. Reservasjonene er imidlertid ganske dyre: 41 euro i 4-køys liggevogn, 48 euro i 3-køys sovevogn, 58 euro i 2-køys sovevogn og 122 euro for enkeltkupe.
Det er flere måter å bestille plassreservasjoner for innenriks, italienske langdistansetog på, hver med sine fordeler og ulemper:
- Du kan bestille fra reisebyrået RailEurope (oftest gebyrfritt). Kjør et søk på strekningen du skal reise – husk å trykke «Add rail pass» under reisesøket. Nettsiden er enkel og grei å bruke. De selger alle typer italienske plassbilletter, inkludert sovevogner for én person. Her er en beskrivelse fra Seat 61 på hvordan du bruker RailEurope til å kjøpe plassbilletter.
- Du kan bestille fra reisebyrået Italiarail, på denne lenken. Her kan du kjøpe plassbilletter til både IC- og Freccia-tog, samt nattog – unntatt sovevogner for én person. Det er et gebyr på €1 for hver bestilling. Her kan du også bestille plassbilletter med omstigning.
De krever at du har et «Pass cover number». På papirbilletter står dette på billettomslaget, mens for mobilbilletter kan du generere et nummer her. - Du kan bestille gjennom det østerrikske togselskapet ÖBBs nettside – uten gebyr. De selger imidlertid ikke ligge- og soveplasser til nattog, kun sitteplasser på dagtog. De selger også kun billetter til enkelttog uten omstigning, så hvis du må bytte tog i løpet av din tur må du bestille to ganger. Her trenger du ikke billettnummer for å bestille, så du kan reservere plass før du kjøper din interrailbillett.
- Du kan kjøpe gjennom Interrails reservasjonssystem, mot et gebyr på €2 for hver bestilling. Her tilbys sitteplasser, men for nattog tilbys kun plass i liggevogn, ikke sovevogn.
- Skal du kjøpe plassbillett i enkeltkupé på nattog, må du bestille hos reisebyrået RailEurope (oftest gebyrfritt) eller kontakte et reisebyrå – for eksempel Togrejse.dk, eller kontakte Andy Brabin hos Discover By Rail – anbefalt av The man in Seat 61.
- Du kan også kjøpe plassbilletter for italienske tog i betjente luker på italienske stasjoner – og på utvalgte stasjoner ellers i Europa med internasjonalt billettsalg.
På alle regionale tog er det ingen reservasjoner, interrailbilletten er nok.
Tog til Sveits
Det går EuroCity-tog fra Nord-Italia til mange sveitsiske stasjoner. Her kreves det tilleggsgebyr, mens reservasjon er valgfritt. Gebyret kan betales gjennom det østerrikske togselskapet ÖBBs nettsider, eller Interrails reservasjonssystem. Gebyret er på 10 euro per person for reiser over grensen. Frivillig plassreservasjon for 3 euro kommer i tillegg.
Vil du unngå reservasjoner og ekstragebyr, går det mange lokaltog mellom Italia og Sveits der reservasjoner ikke er nødvendig eller mulig. Ved å ta italienske regiontog til Chiasso, Domodossola eller Brennero kan du bytte til sveitsiske/østerrikske tog uten reservasjonsplikt. Lokaltogene over Bernina-passet, fra Chur til Tirano og videre til Milano, krever ingen reservasjon.
Takk til William Sæbø for gode tips!
Tog til Frankrike
TGV-togene fra Torino og Milano til Paris er det raske, men dyre alternativet. De har obligatorisk plassreservering, som kan bestilles gjennom reisebyrået RailEurope (oftest gebyrfritt) eller gjennom Interrails reservasjonssystem. Prisen starter på 31 euro per person. Disse togene er erstattet av buss på en strekning etter et jordras sommeren 2023, og starter ikke opp igjen før tidligst våren 2025.
På strekningen fra Torino via Modane til Lyon går det ingen gjennomgående lokal- eller regionaltrafikk.
Interrail er ikke gyldig på Trenitalias Frecciarossa-tog mellom Milano, Lyon og Paris.
Tog til Tyskland og Østerrike
EuroCity fra Verona, Bologna og Venezia til München, Innsbruck og/eller Wien: Her er det et obligatorisk tillegg, som kan bestilles via Deutsche Bahns spesialside for kompliserte plassreservasjoner eller gjennom østerrikske ÖBBs nettside. Disse togene har et ekstra gebyr på 10 euro per person. Plassreservasjoner kommer i tillegg (3 euro, men gratis i perioder med obligatgorisk plassreservasjon), og er frivillig.
Det går også Nightjet-nattog fra flere steder i Italia til Tyskland og Østerrike. Her er det obligatorisk med plassbilletter. Disse kan bestilles på ÖBBs nettside, se her for en guide til hvordan du bestiller plassbillett på disse togene. Flere av disse togene (Roma-München, La Spezia-München, Venezia-Stuttgart) er innstilt frem til 13. juli 2025 på grunn av sporarbeid i Østerrike.
OBS! Interrail er ikke gyldig på SADs tog mellom Fortezza/Franzensfeste, San Candido/Innichen og Lienz. Interrail er imidlertid gyldig på Vinschagubahn/ÖBBs tog på samme strekning.
Tog til Slovenia og Kroatia
Det går daglige tog fra Trieste i retning Ljubljana. Alle har frivillig plassreservasjon, men på EC-toget kreves det et gebyr på €2,60 (€4,60 i første klasse). Dette kan kjøpes på ÖBBs nettside/app på denne måten, eller på toget.
Det går også regionaltog, oftest fra Villa Opicina ved Trieste (ta buss 2 fra Trieste sentrum) – blant annet en daglig avgang til Rijeka i Kroatia via Slovenia. Disse har ingen plassreservasjoner. Du kan også ta tog til Gorizia, gå gjennom sentrum eller ta buss nummer 1, og ta slovenske tog fra Nova Gorica inn i Slovenia. Her vil det komme et begrenset tilbud med gjennomgående tog i 2025.
Båt til Hellas
Interrail dekker båtene til rederiene BlueStar og Superfast/ANEK på strekningen Bari-Igoumenitsa-Korfu-Patras og Ancona-Igoumenitsa-Korfu-Patras, samt Minoan Lines ferje Venezia-Igoumenitsa-Patras. Du betaler bare havneskatt, cirka 7 euro. Da får du dekklasse, og kan brette ut en sovepose der det er et område designet for dette. Du kan også bestille liggestol (cirka 16 euro), eller lugarer (26 til 76 euro, alt etter størrelse og kvalitet), på rederienes nettsider. Det er også et høysesongtillegg på 10 euro i juni og september, og 20 euro i juli og august.
Det finnes også rabatter på enkelte andre båter over Adriaterhavet.
Det er ikke obligatorisk plassreservering på tog internt i Østerrike. Interrailbilletten er nok, men reiser du i perioder med mange reisende, kan det være lurt med plassbillett. Dette bestilles enkelt på det østerrikske togselskapet ÖBBs billettside, eller fra betjente togstasjoner i landet. Plassbilletter koster 3 euro per sete.
Tauerntunnelen på strekningen mellom Salzburg og Villach er stengt frem til 13. juli 2025 – dette gir nye og lengre reiseveier gjennom Østerrike. Finn ruter på ÖBBs reiseplanlegger!
Interrailbilletten gjelder også på tog fra selskapene Regiojet, Micotra, Westbahn og Raaberbahn/GYSEV.
Nattog fra ÖBB Nightjet krever plassbillett. Disse kan bestilles på ÖBBs nettside, se her for en guide til hvordan du bestiller plassbillett på disse togene.
Tog til Tyskland og Sveits
Det er ikke obligatorisk plassreservering på togene til Tyskland/Sveits. Ønsker du plassbillett, kan dette bestilles på ÖBBs nettside. Reservasjon koster 3 euro per sete.
Det går også Nightjet-nattog til Tyskland/Sveits, med obligatorisk plassreservering. Denne kan bestilles på ÖBBs nettside, se her for en guide til hvordan du bestiller plassbillett på disse togene.
Tog til Italia
EuroCity/Railjet fra München via Østerrike til Verona, Bologna og Venezia: Her er det et obligatorisk gebyr på 10 euro per person, som kan bestilles gjennom ÖBBs nettside. Plassreservasjoner kommer i tillegg, og er valgfrie.
Railjet fra Wien/Villach til Venezia: Her er det et obligatorisk gebyr på 10 euro per person, som kan kjøpes gjennom ÖBBs nettside. Plassreservasjoner kommer i tillegg (€3), og er valgfrie.
Det går også Nightjet-nattog fra flere steder i Italia til München og Wien. Her er det obligatorisk med plassbilletter. Disse kan bestilles på ÖBBs nettside på denne måten. Flere av disse togene (München-Roma, München-La Spezia, Stuttgart-Venezia) er innstilt frem til 13. juli 2025 på grunn av sporarbeid i Østerrike.
Tog til Ungarn
EuroCity eller Railjet fra Wien/Salzburg/Innsbruck til Budapest eller fra Graz via Szombathely til Budapest: Reservasjon er valgfritt. Ønsker du plassbillett, kan dette bestilles på ÖBBs nettside. Lokaltog fra Wien til Sopron, og andre lokaltog over grensen, har ikke reserverte seter. Interrailbilletten er nok.
Det går også tog fra selskapet Raaberbahn/GYSEV over grensen. Interrailbilletten gjelder, og reservasjon er ikke nødvendig eller mulig.
Tog til Tsjekkia
Railjet, Wien-Praha: Reservasjon er valgfritt. Du kan bestille plassbillett for 3 euro på ÖBBs nettside.
Regionaltog, Wien/Linz-Ceske Velenice-Ceske Budejovice/Cesky Krumlov: Ingen forhåndsbestilling, bare å hoppe på med interrailbillett.
Regiojet, Wien-Praha: Reservasjon er obligatorisk, og kan bare gjøres på Regiojets salgskontor på Wien Hbf. Er det fullt, ta Railjet istedet.
Tog til Slovakia
Regiontog Wien-Bratislava/Petrzalka: Kan ikke reserveres, interrail er gyldig.
Wien-Bratislava med Railjet: Reservasjon er mulig, men ikke påkrevd. Kan bestilles på ÖBBs nettside.
Intercity Wien-Kosice: Reservasjon er obligatorisk, og kan bestilles gjennom Ceske Drahys nettside.
Tog til Polen
EuroCity-tog fra Wien til Warszawa/Krakow: Reservasjon er obligatorisk, og kan bestilles gjennom ÖBBs nettside.
Nattogene fra Wien til Krakow/Warszawa inngår ikke i Nightjet-systemet. Her er det obligatorisk plassreservasjon, som kan kjøpes på ÖBBs nettside.
Tog til Slovenia, Kroatia og Serbia
EuroCity-togene til Ljubljana og Zagreb har ikke obligatorisk plassreservering. Du kan reservere plass hvis du ønsker på ÖBBs nettside. Vil du ha soveplass, må du reservere.
Nattoget Zürich-Zagreb, som for eksempel går sent på kvelden fra Innsbruck, er en del av Nightjet-samarbeidet. Plassbilletter kan bestilles på ÖBBs nettside, se her for en guide til hvordan du bestiller plassbillett på disse togene.
Tog til Romania
Nattoget Wien-Budapest-Sibiu/Brasov/Bucuresti har obligatorisk plassreservasjon. Dette er ikke et Nightjet-nattog, men plassbilletter kan likevel bestilles fra ÖBBs nettside, se her for en guide til hvordan du bestiller plassbillett på disse togene.
Tog til Frankrike
Det går Nightjet-nattog fra Wien til Paris tre ganger i uka, med obligatorisk plassreservasjon. Disse kan bestilles på ÖBBs nettside, se her for en guide til hvordan du bestiller plassbillett på disse togene.
Tog til Belgia
Det går Nightjet-nattog fra Wien til Brussel tre ganger i uka, med obligatorisk plassreservasjon. Disse kan bestilles på ÖBBs nettside, se her for en guide til hvordan du bestiller plassbillett på disse togene.
Med en interrailbillett reiser du fritt med alle togene til den ungarske statsbanen MAV, og med togene til den private operatøren GYSEV.
Det er obligatorisk med plassreservering på alle tog internt i Ungarn som heter InterCity, EuroCity eller Railjet. Denne er billig: prisen er normalt 300 ungarske forinter, rundt 10 kroner.
Interrail-reservasjoner kan kjøpes i betjent skranke, gjennom MAVs app eller nettside eller på MAVs billettautomater på alle større stasjoner i Ungarn.
På MAVs app søker du på det toget du vil ta på reiseplanleggeren. Under «Search requirements» velger du «I only need seat reservation», og under «Services» velger du «Seat reservation 2. class» (eller 1. class, hvis du har interrailbillett for 1. klasse).
Takk til Kim Koch Rasmussen for opplysningene om reservasjon via MAVs app/nettside og automater!
Alle lokal- og regiontog er uten reservasjoner.
Tog til Østerrike
EuroCity, InterCity eller Railjet: disse togene er uten obligatorisk reservasjon. Du kan reservere sete om du ønsker på ÖBBs nettside.
Det går flere lokaltoglinjer over grensen fra Østerrike til Ungarn. Disse er uten reservasjoner.
Tog til Tyskland og Sveits
Dagtoget til Berlin er uten obligatorisk plassreservasjon, det samme er Railjet via Østerrike til München. Plass kan reserveres på ÖBBs nettside.
Nattogene til Berlin og München inngår i ÖBBs Nightjet-nettverk. Her er det obligatorisk plassreservasjon, og disse kan bestilles på ÖBBs nettside, se her for en guide til hvordan du bestiller plassbillett på disse togene.
Enkelte dager går det også nattog til Zürich. Dette inngår ikke i Nightjet, til tross for at vognene er koblet til samme tog som toget til München. Likevel kan plassbilletter bestilles på ÖBBs nettside, se her for en guide til hvordan du bestiller plassbillett på disse togene.
Tog til Tsjekkia og Slovakia
Det er ikke obligatorisk plassreservasjon på togene fra Budapest til Bratislava og Praha. Du kan, hvis du ønsker, bestille plass på nettsiden til det tsjekkiske togselskapet CD.
Nattogene til Praha har obligatorisk plassreservasjon, og kan bestilles gjennom Interrails reservasjonstjeneste eller det tsjekkiske togselskapet CD.
Togene fra Budapest til Kosice øst i Slovakia følger ungarske regler for plassreservering.
Tog til Polen
Nattoget Budapest-Krakow/Warszawa har obligatorisk plassreservasjon. Denne kan kjøpes på nett hos det tsjekkiske togselskapet CD. Legg inn Interrail som rabattkort, og trykk «I want a reservation only» når avgangen vises i reiseplanleggeren.
Tog til Romania
Det er obligatorisk plassreservasjon på dagtogene fra Ungarn til Romania. Plassbilletter kan bestilles gjennom ungarske MÁV på samme måte som for ungarske tog.
Nattogene fra Budapest til Bucuresti må reserveres. Dette kan bestilles gjennom ungarske MÁV på samme måte som for ungarske tog, på en stasjon i Ungarn eller Romania, eller andre stasjoner med internasjonalt billettsalg. Ett daglig tog er gjennomgående fra Wien – på dette kan du kjøpe plassbilletter gjennom østerrikske ÖBB.
Prisene varierer fra €2 for et sete til €28 for seng i trekøys sovekupé, €42 for seng i tokøys, og €98 for en sovekupé for en person. Seng i 4-køys liggevogn koster €20, og i 6-køys liggevogn €13,40.
Tog til Slovenia og Kroatia
Det er ikke obligatorisk plassreservasjon på dagtogene til Slovenia og Kroatia.
På sommernattogene fra ungarske MAV til Budapest til Split, Rijeka og Koper er det obligatorisk reservasjon. Disse togene har kun ligge- og soveplasser, ingen seter. Liggeplass koster 14 euro til Rijeka/Koper og 39 euro til Split, og bestilles gjennom ungarske MÁV.
Tog til Serbia
På grunn av byggearbeider på linjen er det ikke noe direkte togtilbud til Serbia. Ta ungarsk tog fra Budapest til Szeged, derfra går det fem tog daglig til Subotica i Serbia. Plassbilletter er obligatorisk på toget Budapest-Szeged, og bestilles som innenriksbilletter i Ungarn. Toget Szeged-Subotica har ingen reservasjoner.
Tidlig i 2025 vil det åpne et nytt ekspresstogtilbud mellom Subotica og Beograd, via Novi Sad. Reservasjoner er obligatorisk, og kan kun kjøpes på stasjoner i Serbia – kjøp denne ved bytte i Subotica. Det finnes oftest plasser – og det ligger an til hyppige avganger, så det er ikke lenge å vente hvis et tog blir fullt. Og Subotica er en nydelig by å vente i!
Tider for tog og busser i Serbia sjekker du best på den serbiske reiseplanleggeren Polazak.
Det går ingen nattog fra Ungarn til Serbia lenger.
Med et godt tognett som dekker det meste av landet, er Polen godt egnet for togferie. Det er imidlertid obligatorisk plassreservasjon på de fleste tog, og denne har blitt komplisert å få tak i – dessverre.
Prisene på enkeltbilletter er lave, noe som gjør at interrailbillett sjelden blir billigere enn enkeltbilletter hvis Polen er ditt hovedreisemål. Let rundt på nettsiden til det polske, nasjonale togselskapet PKP for å få en idé om prisnivået. Det er også langt enklere å kjøpe enkeltbilletter på nett, enn å kjøpe reservasjoner for Interrail.
Interrail dekker alle tog fra landets hovedoperatør, PKP. Dette inkluderer tog med benevnelsen TLK, IC, EIC, EIP og internasjonale tog.
Interrail dekker også enkelte lokaltog, men ikke alle:
PKP Przewozy Regionalne (POLREGIO), Koleje Dolnośląskie, SKM-lokaltog i Gdansk/Gdynia/Sopot-området og ŁKA-lokaltog i og rundt Łódz (ikke tog merket ŁKA Sprinter) er inkludert.
Koleje Mazowieckie, Koleje Śląskie, SKM Warszawa, WKD Warszawa, Koleje Wielkopolskie, Koleje Małopolskie, Koleje Dolnośląskie og Arriva er ikke inkludert i Interrail. Billettprisene er imidlertid ofte lave, så hvis du må ta ett av disse togene, kjøp en enkeltbillett.
Det er obligatorisk med plassreservasjon på alle tog med benevnelsen EIP. Her koster reservasjonen mellom 25 og 43 zloty. Legg merke til at polske tog som hovedregel kun kan reserveres 30 dager før avreise!
For tog med benevnelsene TLK, IC og EIC er det obligatorisk plassreservasjon for alle tog som står på denne listen. Reservasjoner for sitteplass koster kun 3 zloty, men er likevel obligatorisk – så for enkelhets skyld vil jeg anbefale å bestille plassbillett på alle disse togene.
Dessverre har det polske togselskapet PKP sluttet å selge reservasjoner gjennom sin nettside – muligheten kan komme tilbake, men i skrivende stund (desember 2024) er muligheten fjernet. Det er imidlertid tre andre måter å få tak i disse:
1. Gjennom tsjekkiske CDs nettside – lat som om du skal kjøpe en vanlig billett, og trykk «Purchase reservation only» når beskjeden kommer opp. Fungerer ikke for alle polske tog, og er dyrere enn på stasjonen – men ta en sjekk.
2. Gjennom Interrails reservasjonstjeneste – må bestilles tidligst 30 dager og senest 7 dager før avreise. Gebyrer gjør at dette også er dyrt sammenlignet med alternativ 3.
3. I billettluka på en polsk togstasjon.
Innenriksreiser i Polen på EuroCity-togene Warszawa/Gdansk-Poznan-Berlin har obligatorisk plassreservasjon, med en pris på 3-4 euro. Internasjonale reservasjoner på disse togene kan kjøpes gjennom Deutsche Bahn.
Polen har et nettverk av nattog, med gode ligge- og sovevogner. En liggeplass i 6-køyskupe koster 14 euro, liggeplass i 4-køyskupe 16 euro, seng i 3-køys sovekupe 18,50 euro, seng i 2-køys sovekupe 37 euro, enkeltkupe 70 euro. Reservasjoner på polske stasjoner, eller – hvis du er heldig – hos tsjekkiske CD.
Bruk reisebyrået Polrail hvis det er en forbindelse du ikke kan gå glipp av, der du ikke får tak i reservasjoner til på annen måte. De selger alle typer polske plassbilletter, men tar gebyrer. Entur kan også selge polske plassbilletter. Legg merke til at polske tog som hovedregel kun kan reserveres 30 dager før avreise!
Det er ikke mulig med plassreservasjon på tog med benevnelsene InterRegio (IR), Regio (R), samt på lokaltog. Her er det bare å hoppe på, så lenge du har gyldig interrailbillett – og toget er fra et selskap som er med i Interrailsamarbeidet.
Den beste ruteplanleggeren for tog i Polen finner du på denne nettsiden. Last gjerne ned appen Portal Pasazera, som alltid gir oppdatert informasjon om forsinkelser, overganger og lignende. En god reisekamerat!
Velger du å bruke enkeltbilletter i Polen, selger appen KOLEO billetter til alle togselskaper på ett sted. Praktisk – men noen ganger dyrere enn å kjøpe direkte fra f.eks PKP.
Tog til Tyskland
Det er obligatorisk plassreservasjon på togene Warszawa/Gdansk-Berlin. De kan endelig bestilles gjennom Deutsche Bahns ordinære reiseplanlegger. De kan også bestilles hos det nederlandske reisebyrået Happyrail (gebyr 0,35%).
Det går mange lokal- og regiontog mellom Polen og Tyskland, f.eks Swinoujscie Centrum-Ahlbeck-Stralsund, Szczecin-Angermünde-Berlin, Kostrzyn-Berlin, Wroclaw-Dresden (Trilex), Gubin-Guben, Zagan-Forst-Cottbus og Zgorzelec-Görlitz. Her kan du ikke reservere plass, det er bare å hoppe på.
Tog til Tsjekkia, Slovakia, Østerrike og Ungarn
Det er obligatorisk plassreservasjon på togene fra Warszawa/Krakow til Praha, Bratislava og Budapest. Denne koster 3,50 euro, og gjøres på en polsk togstasjon, gjennom det tsjekkiske togselskapet Ceske Drahy eller gjennom Interrails reservasjonssystem.
Det går nattog fra Warszawa og Krakow til Praha og Wien. Disse har obligatorisk plassreservasjon, som kan bestilles fra ÖBBs nettside. Regn med en pris på cirka 15 euro for seng i 6-køys liggevogn, 30-40 euro for seng i 3-køys sovekupe eller 90-100 euro for enkeltkupe.
Nattoget Warszawa/Krakow-Budapest har obligatorisk plassreservasjon. Denne kan kjøpes på nett hos det tsjekkiske togselskapet CD. Legg inn Interrail som rabattkort, og trykk «I want a reservation only» når avgangen vises i reiseplanleggeren.
Det private, tsjekkiske togselskapet Leo Express kjører tog mellom Krakow og Praha. Disse er inkludert i Interrail, men krever obligatorisk plassreservasjon som kan bestilles på nett på Leo Express’ nettside. Finn din avgang, velg antall passasjerer og trykk boksen som sier «You can apply further discounts». Klikk «Discounts», og velg «Interrail/Eurail».
Tog til Litauen
Det går daglig togforbindelse mellom Krakow, Warszawa og Vilnius med et tilrettelagt bytte mellom polske og litauiske tog i Mockava. Det er obligatorisk plassreservasjon, som koster 5 euro. Denne kan kjøpes gjennom det litauiske togselskapet LTG Link, som beskrevet på denne nettsiden.
Finland har ett av Europas beste togtilbud. Moderne og flotte tog, ofte toetasjes, frakter deg raskt rundt i sørlige deler av landet, og skal du til de nordlige delene finnes det et fortreffelig nattogtilbud.
Rutetider finner du på nettsiden til togselskapet VR, som enn så lenge kjører alle tog i Finland – men det er en ny operatør på vei for lokal- og regionaltrafikk, som Finland ikke har satset stort på til nå. Her er det langdistansetog som er sjefen.
Plassreservasjoner er frivillig på dagtog, og obligatorisk for soveplass på nattog. Vil du reservere plass, må du ringe VRs kundeservice på +358 923 192 902, eller bestille billetter på en finsk stasjon.
Det koster 10 euro for å reservere et sete på dag- eller nattog. Sovekupé koster 99 euro i 1. etasje og 119 euro i 2. etasje, der sovekupeene har eget bad med toalett og dusj.
Tog og båt til Sverige
Det går ingen tog direkte fra Finland til Sverige, da sporvidden er ulik. Det går nattog de fleste netter fra Helsinki/Helsingfors til Tornio Itainen/Torneå Östra, i (litt lang) gangavstand fra grensen til Haparanda – det går lokalbusser. Fra Haparanda går det svenske tog mot Boden og videre sørover, eller (med bytte i Boden) mot Kiruna/Narvik.
Det forventes et bedre togtilbud mellom Finland og Sverige nord i Bottenviken fra januar 2025.
Det er rabatter på båter med Tallink Silja og Viking Line mellom Stockholm og Mariehamn, Turku/Åbo og Helsinki/Helsingfors.
Det er gratis reise med buss fra Tornio/Torneå og Kemi til Luleå via Haparanda med selskapet Net-Matkat.
Buss til Norge
Interrailere til/fra de nordligste delene av Norge kan finne det fornuftig å ta de daglige bussene fra Eskelisen Lapin Linjat til/fra Rovaniemi, som korresponderer med nattogene til/fra Helsinki/Helsingfors. Det går daglige busser til/fra Karasjok, og sesongbusser til/fra Tromsø, Nordkapp og Vadsø. Interrail er ikke gyldig, så du må ha separat billett.
Tog til Russland
Alle tog til Russland er for tiden innstilt, og alle grenseoverganger mellom Finland og Russland er stengte. UD fraråder alle reiser til Russland.
Båt til Estland
Det går jevnlige båter fra Helsinki/Helsingfors til Tallinn. Tallink Silja, Viking Line og Finnlines har rabatter for interrailere. Dette er Europas mest trafikkerte internasjonale ferjestrekning.
Båt til Tyskland
Finnlines har båt fra Helsinki/Helsingfors til Travemünde, nær Lübeck i Tyskland. Det er rabatt for interrailere.
Tsjekkia dukker ofte opp når togentusiaster blir spurt om favorittland. Og her finner du hele spekteret, fra superfreshe ekspresstog som går raskt mellom de største byene, til landsens lokaltog som stopper på hver melkerampe.
Interrail er gyldig på alle tog fra det nasjonale togselskapet ČD, på alle tog fra den private operatøren Leo Express, og på de fleste tog fra den private operatøren Regiojet.
Interrail er ikke gyldig på tog fra operatørene Arriva og GWTR, men enkeltbilletter er relativt rimelige i Tsjekkia – og lette å kjøpe på app, automat eller stasjon.
Plassreservasjoner er:
– obligatorisk på SC (SuperCity)-tog fra ČD
– obligatorisk på enkelte IC- og EC-tog, men ikke alle. Her må du sjekke ČDs reiseplanlegger eller appen Muj vlak for å være sikker.
– frivillig på andre ekspresstog fra ČD og samarbeidende selskaper i naboland
– ikke mulig på regional- og lokaltog
Reservasjoner for ČDs tog bestilles svært enkelt på deres fortreffelige nettside, på deres svært gode app Muj vlak, eller på en tsjekkisk togstasjon.
Leo Express:
Plassreservasjoner er gratis, men obligatoriske. De kan kjøpes på selskapets kontorer i Praha eller Ostrava, eller på deres nettside. På nettsiden trykker du på antallet passasjerer. Når det kommer en boks der det står «You can apply further discounts», trykker du på «Discounts»-lenken og velger «Interrail/Eurail».
Regiojet:
Plassreservasjoner er obligatoriske på tog med klassifiseringen RJ, samt på selskapets busser mellom Praha og Krakow (der Interrail også er gyldig!), og koster mellom 1,30 og 3 euro, avhengig av klasse. Bruk reiseplanleggeren på selskapets hjemmeside, se etter funksjonen «Only seat reservations». Velg det toget du vil ta, og under «Type of ticket purchased» velger du «Interrail & Eurail».
Plassreservasjoner er ikke mulige på tog med klassifiseringen R, men Interrail er fortsatt gyldig.
Interrail er ikke gyldig på Regiojets nattog fra Tsjekkia til Kroatia.
Tog til Tyskland
Plassreservasjoner er ikke nødvendig på noen av dagtogene mellom Tsjekkia og Tyskland. Men: togene fra Praha til Dresden/Berlin og München kan bli fulle, spesielt på sommeren. Du kan bestille plassreservasjoner på ČDs nettside eller gjennom deres app Muj vlak.
Plassreservasjoner er ikke tilgjengelig på regionaltog mellom Tsjekkia og Tyskland, som for eksempel Cheb-Marktredwitz, Bayerisch Eisenstein-Klatovy, Furth im Wald-Domazlice, Sokolov-Klingenthal, Nova Role-Schwarzenberg, Decin-Bad Schandau, Mikulasovice-Bad Schandau, Rumburk-Ebersbach og Liberec-Zittau-Varnsdorf-Seifhennersdorf (med stopp på Europas eneste bryggeri med egen togstasjon – Varnsdorf Pivovar Kocour). Her er det bare å reise fritt, så lenge du har en gyldig interrailbillett.
Tog til Østerrike
Plassreservasjoner er ikke nødvendig på noen av dagtogene mellom Tsjekkia og Østerrike, bortsett fra på Regiojets tog til Wien (bestill som forklart ovenfor). Men: togene fra Praha til Wien og Linz kan bli fulle, spesielt på sommeren. Du kan bestille plassreservasjoner på ČDs nettside eller gjennom deres app Muj vlak.
Plassreservasjon er ikke mulig på regionaltog som f.eks Ceske Budejovice-Linz, Ceske Budejovice-Gmünd-Wien og Znojmo-Stockerau.
Tog til Sveits
Reis om Østerrike med dagtog, eller ta nattog. EN-nattoget mellom Praha og Zürich har obligatorisk plassreservasjon, som kan bestilles på ČDs nettside eller gjennom deres app Muj vlak. Legg inn Interrail som et rabattkort, ikke trykk «Seat only».
Prisene er cirka €45 for seng i delt 3-køys sovekupe, €58 for seng i delt 2-køys sovekupe, €110 for enkeltkupe.
Tog til Ungarn
Plassreservasjoner er ikke nødvendig på noen av dagtogene mellom Tsjekkia og Ungarn, bortsett fra på Regiojets tog til Budapest (bestill som forklart ovenfor). Men: togene fra Praha til Budapest kan bli fulle, spesielt på sommeren. Du kan bestille plassreservasjoner på ČDs nettside eller gjennom deres app Muj vlak.
Nattog Praha-Budapest krever plassreservasjon, som også kan bestilles på ČDs nettside eller gjennom deres app Muj vlak. Legg inn Interrail som et rabattkort, ikke trykk «Seat only». Prisene er cirka €21 for seng i delt 3-køys sovekupe, €31 for seng i delt 2-køys sovekupe, €72 for enkeltkupe.
Tog til Slovakia
Plassreservasjoner er ikke nødvendig på noen av dagtogene mellom Tsjekkia og Slovakia, bortsett fra på SuperCity-tog (bestilles på ČDs nettside) og Regiojets tog til Bratislava, Poprad og Kosice (bestill som forklart ovenfor). Men: togene fra Praha til Bratislava kan bli fulle, spesielt på sommeren. Du kan bestille plassreservasjoner på ČDs nettside eller gjennom deres app Muj vlak.
Tog til Polen
Plassreservasjoner er obligatoriske på EuroCity-tog fra Praha til Krakow/Warszawa. Du kan bestille plassreservasjoner på ČDs nettside eller gjennom deres app Muj vlak.
Plassreservasjoner er også obligatorisk, men gratis, på Leo Express’ tog fra Praha til Krakow. De kan kjøpes på selskapets kontorer i Praha eller Ostrava, eller på deres nettside. På nettsiden trykker du på antallet passasjerer. Når det kommer en boks der det står «You can apply further discounts», trykker du på «Discounts»-lenken og velger «Interrail/Eurail».
Nattoget (EN) fra Praha til Krakow/Warszawa har obligatorisk plassreservasjon. Den kan bestilles på ČDs nettside eller gjennom deres app Muj vlak. Legg inn Interrail som et rabattkort, ikke trykk «Seat only». Prisene er cirka €13,40 for seng i delt 6-køys liggevogn, €20 for seng i delt 3-køys sovekupe, €30 for seng i delt 2-køys sovekupe, €80 for enkeltkupe.
Tog til Nederland/Belgia
Interrail er gyldig på nattoget fra European Sleeper mellom Praha/Dresden/Berlin og Amsterdam/Brussel. Reservasjoner er obligatorisk, og skjer på selskapets nettsider.
Priser til Nederland: 9 euro for sete, 39 euro for plass i 6-køys liggekupé, 59 euro i 4-køys liggekupé, 79 euro i 3-sengs sovekupé, 110 euro i 2-køys sovekupé og 149 euro for enkeltkupé.
Priser til Belgia: 14 euro for sete, 44 euro for plass i 6-køys liggekupé, 64 euro i 4-køys liggekupé, 89 euro i 3-sengs sovekupé, 129 euro i 2-køys sovekupé og 159 euro for enkeltkupé.
Interrail er gyldig på alle tog fra det nasjonale togselskapet ZSSK. I tillegg er de gyldige hos den private togoperatøren Regiojet.
Setereservasjoner er obligatoriske på alle IC- og EC-tog samt nattog, og ZSSK har gjort det enkelt for interrailere. Gå til deres nettside, søk opp ditt tog og trykk «Search connection». Velg den avgangen du ønsker ved å trykke på handlevogna. En oversikt over ruta kommer opp, sammen med en stor boks der det står «Purchase the ticket» – og en liten tekst under der det står bl.a «I want to purchase only reservation». Trykk på den lille teksten, velg så «Reservation» i neste skjermbilde. Du får en skjerm med to menyer, en for alder og en for type billett – i menyen til høyre skal du velge «International ticket/Rail pass».
Etter et trykk på «Continue» kan du velge om du ønsker stilleavdeling, familievogn og slikt. Når du går videre, får du oftest tilbud om å velge ditt eget sete fra et setekart. Deretter går du videre til registrering og betaling. Hele prosessen er intuitiv og godt forklart på de engelske nettsidene til det slovakiske togselskapet.
Prisen er €1 på vanlig sitteplass internt i Slovakia. På nattog mellom Bratislava og Košice/Humenne er prisen €11 for seng i 3-køys sovekupe, €18 for seng i 2-køys sovekupe og €33 for enkeltkupe. Europas billigste soveplasser?
Tog til Ungarn
Hyppige IC- og EC-tog går fra Bratislava og Košice til Budapest. Reservasjoner er valgfritt, og kan enkelt kjøpes fra ZSSK på samme måte som slovakiske inenriksreservasjoner. Prisen er €2 for vanlig reservasjon på 2. klasse.
Tog til Tsjekkia
Det går hyppige tog fra Bratislava, Poprad, Prešov, Košice og flere andre steder mot Brno og Praha. Reservasjoner er valgfrie for sitteplasser, men obligatorisk for soveplasser på nattog. Disse reserveres gjennom ZSSK på samme måte som med slovakiske tog.
Priseksempler:
Sitteplass €2
Sitteplass på høyhastighetstoget Supercity (SC) €3
Seng i 6-køys liggevogn Košice-Praha €7
Seng i 4-køys liggevogn Košice-Praha €10
Seng i 3-køys sovevogn Košice-Praha €15
Seng i 2-køys sovevogn Košice-Praha €22
Seng i 2-køys sovevogn med toalett og dusj €38
Enkeltkupe €48
Enkeltkupe med toalett og dusj €80
Plassbestilling på Regiojets tog til Praha koster mellom 1,30 og 3 euro, avhengig av klasse. Bruk reiseplanleggeren på selskapets hjemmeside, se etter funksjonen «Only seat reservations». Velg det toget du vil ta, og under «Type of ticket purchased» velger du «Interrail & Eurail».
Tog til Polen
Det er obligatorisk plassreservasjon på dagtogene fra Warszawa/Krakow til Praha, Bratislava og Budapest. Denne koster 3,50 euro, og gjøres på en polsk togstasjon, gjennom det tsjekkiske togselskapet Ceske Drahy eller gjennom Interrails reservasjonssystem.
Nattoget Bratislava-Warszawa/Krakow har obligatorisk plassreservasjon. Denne skal kunne kjøpes på nett hos det tsjekkiske togselskapet CD, samt hos Interrails reservasjonssystem. Hos CD: legg inn Interrail som rabattkort, og trykk «I want a reservation only» når avgangen vises i reiseplanleggeren.
Tog til Østerrike
Det går regionaltog mellom Bratislava og Wien minst hver time. Normalt går disse fra to forskjellige stasjoner i Bratislava: Hlavna stanica og Petrzalka – men linja til Hlavna Stanica er for tiden stengt for elektrifisering. Ingen reservasjoner nødvendig eller mulig – bare å hoppe på. Til Petrzalka stasjon kan du ta buss 80, 93 eller 94 fra sentrum. Buss 93 går direkte mellom stasjonene.
Tog til Tyskland
Nattoget fra Bratislava til Berlin har obligatorisk plassreservasjon. Denne kan reserveres gjennom det østerrikske togselskapet ÖBB sine nettsider – her er en bruksanvisning for disse, det er nemlig ikke helt åpenbart hvordan man gjør det.
Tog til Kroatia
Enkelte dager på sommeren går det nattog direkte fra Bratislava til Split. Interrail er gyldig, og reservasjoner kan kjøpes gjennom det østerrikske togselskapet ÖBB sine nettsider – her er en bruksanvisning for disse, det er nemlig ikke helt åpenbart hvordan man gjør det.
Latvia har et begrenset togtilbud, med enkelte lokale linjer samt en daglig forbindelse mellom Riga og Litauen. Mot Estland er tilbudet nær ikke-eksisterende – med flere timers ventetid i grensebyen Valga/Valka. Buss er å anbefale på de fleste strekninger.
Interrail er gyldig på alle tog fra det nasjonale togselskapet PV. Det er ingen plassreservasjoner, så det er bare å hoppe på! Enkeltbilletter er imidlertid billige, og buss er et bedre valg for mange reiserelasjoner, så Interrail er ingen god løsning hvis du skal reise mye rundt i de baltiske land.
Tog til Litauen
Det går daglig togforbindelse mellom Riga og Vilnius med det litauiske togselskapet LTG Link. Interrail er gyldig. Det er obligatorisk plassreservasjon, som koster 5 euro. Denne kan kjøpes gjennom det litauiske togselskapet LTG Link, som beskrevet på denne nettsiden.
Tog til Estland
Det er en svært begrenset togforbindelse mellom Riga og Estland. Det er ingen plassreservasjoner, og Interrail er gyldig. Regn med å bruke minimum 7 timer, og å vente lenge i Valga/Valka – rutetidene er overhodet ikke koordinerte.
Det finnes imidlertid et effektivt og godt bussnettverk mellom Riga og byer i Estland, inkludert Tallinn, Pärnu og Tartu. Busselskapet Lux Express gir 20% rabatt til reisende med interrailbillett ved forhåndsbestilling.
Her er guiden fra verdens beste tognettside, The man in Seat 61, om strekningen.
Litauen er et land som lenge har vært avskåret fra Europas jernbanenett, men som nå har fått et par internasjonale forbindelser. Det finnes et jernbanenett som dekker betydelige deler av landet, blant annet mellom de større byene Vilnius, Kaunas, Siauliai og Klaipeda. I tillegg finnes det et effektivt og godt bussnettverk mellom de større byene og til nabolandene. Busselskapet Lux Express gir 20% rabatt til reisende med interrailbillett ved forhåndsbestilling.
Interrail er gyldig på alle tog fra Litauens nasjonale operatør LTG Link. Plassreservasjoner er obligatorisk på disse strekningene:
Vilnius–Klaipėda
Vilnius–Joniškis
Vilnius–Mockava (kun på 1. klasse)
Vilnius–Kaunas (kun på 1. klasse)
Vilnius–Trakai (kun på 1. klasse)
Vilnius–Šiauliai
På andre strekninger er det ikke mulig å reservere plass.
Reservasjoner kan kjøpes gjennom det litauiske togselskapet LTG Link, som beskrevet på denne nettsiden.
Tog til Polen
Det går daglig togforbindelse mellom Vilnius, Kaunas, Warszawa og Kraków med et tilrettelagt bytte mellom polske og litauiske tog i Mockava. Det er obligatorisk plassreservasjon, som koster 5 euro. Reservasjoner kan kjøpes gjennom det litauiske togselskapet LTG Link, som beskrevet på denne nettsiden.
Tog til Latvia
Det går daglig togforbindelse mellom Vilnius og Riga. Det er obligatorisk plassreservasjon, som koster 5 euro – og denne bør bestilles i god tid, dette toget har blitt svært populært! Reservasjoner kan kjøpes gjennom det litauiske togselskapet LTG Link, som beskrevet på denne nettsiden.
Interrail er gyldig på alle tog fra den nasjonale operatøren Slovenske Zeleznice. De raskeste togene, med benevnelsen ICS, har obligatorisk plassreservasjon – denne bestiller du på en lokal stasjon. Prisen ligger mellom €2 og €4. Ellers er det ingen behov for plassreservasjoner på innenlandsreiser – og stort sett ikke på utenlandsreiser heller.
Tog til Østerrike, Tyskland og Sveits
EuroCity-dagtog går jevnlig fra Ljubljana via Bled og Jesenice til flere destinasjoner i Østerrike og Tyskland. Plassreservasjon er valgfritt, og kan gjøres gjennom det østerrikske togselskapet ÖBBs reiseplanlegger – trykk «Seat only».
Det går nattog fra Ljubljana til München, Stuttgart og Zürich. Plassreservasjon er obligatorisk, og gjøres gjennom ÖBBs nettside/app på denne måten. Disse nattogene er innstilt frem til 13. juli 2025 på grunn av sporarbeid i Østerrike.
Tog til Italia
Det går ett daglig EuroCity-tog mellom Ljubljana og Trieste. Plassbilletter er frivillig, men italienerne tar et påslag på €2,60 (€4,60 i første klasse) for å krysse grensen med dette toget. Påslaget, samt reservasjonen, kan bestilles gjennom ÖBBs nettside/app på denne måten.
Det går også regionaltog til Nova Gorica og Sezana, der man kan gå over grensen til Italia, og til Villa Opicina nær Trieste – samt helt til Trieste. Ingen reservasjoner nødvendige eller mulige.
Tog til Kroatia
Det går enkelte tog mellom Ljubljana og Zagreb – men tilbudet er overraskende tynt. Plassreservasjon er valgfritt, og kan gjøres på ÖBBs nettside/app på denne måten. Alternativet, hvis ingen avganger passer tidsmessig, er buss – som ikke er inkludert i Interrail.
Det går flere avganger med regionaltog til andre kroatiske byer på Istria og til Rijeka. Her er plassbilletter ikke nødvendige – bare å hoppe på med gyldig interrailbillett.
Tog til Ungarn
Plassbilletter er valgfritt på toget mellom Ljubljana og Budapest. Ønsker du fast plass, kan dette bestilles gjennom nettsiden til ungarske MÁV – se under «Ungarn» for detaljer.
Tog til Bosnia/Herzegovina og Serbia
Det går for tiden ingen tog mellom Slovenia og disse landene. Det går busser fra Zagreb og Osijek, og noen få avganger helt fra Ljubljana. Interrail er ikke gyldig på bussene, men prisen på enkeltbilletter er ikke veldig høy.
Flere land kommer! Kroatia, Serbia, Hellas, Romania, Bulgaria og Irland er nok de neste i støpeskjeen.
For Hellas trenger du reservasjoner på hovedlinja mellom Athen og Thessaloniki – men det aller vanskeligste er å komme seg dit. Kroatia, Romania og Bulgaria har en høy grad av krav til plassreservasjoner… og en lav grad av mulighet til å kjøpe disse på nett.
Trenger du opplysninger om disse landene, besøk guiden fra verdens beste tognettside, The man in Seat 61!
Vurder enkeltbilletter også!
En god del reiser er både enklere og billigere med enkeltbilletter enn med interrail, spesielt hvis du har en fast bestemt reiserute som du skal følge, og vet når du vil reise. Bruk de ulike landenes billettsystemer på nett, og sjekk prisen for din planlagte rute med enkeltbilletter før du bestemmer deg for å kjøpe interrailbillett. Derimot: vil du ha rom for spontanitet, er Interrail den perfekte billetten.
Innimellom er det mer komplisert å få tak i plassreservering for interrail, enn det er å bestille enkeltbilletter. I Spania kan du bestille enkeltbilletter på nett, mens plassbilletter for interrail er svært fiklete å få fatt i. Det samme gjelder en del internasjonale tog mellom Tyskland og Polen, Ungarn og Romania og noen andre reiserelasjoner. Det betyr at en interrailbillett faktisk kan gjøre turen mer komplisert å bestille!
Er det noe du ikke får svar på her, kan du spørre andre togfrelste i Facebook-gruppa Togferie.
Plassbilletter, vår anbefaling
Husk at de aller fleste togene har frivillig plassreservering, eller ikke reservering i det hele tatt. Hvis du bestiller plassbilletter for hver eneste togreise du planlegger, bindes du opp til ett spesifikt tog, og mister den spontaniteten som interrail er kjent for. Da er det kanskje like greit med enkeltbilletter? De fleste tog blir ikke fulle, og du kan ofte reservere plass mens du reiser, enten på en app, på nett eller på togstasjonen.
Men det finnes tilfeller der du likevel bør bestille plassbillett, gjerne en god stund i forveien.
- Lange nattog der du ønsker soveplass. Disse forsvinner fort, spesielt i helger og i sommerferien. Spesielt er det nødvendig med reservasjoner i god tid på ÖBBs populære Nightjet-nattog. Unntaket er der disse reservasjonene kun kan bestilles lokalt, som f.eks Zagreb-Split og Beograd-Bar – men også her kan det bli fullt.
- København-Hamburg. Det er ikke obligatorisk med plassreservasjoner her annet enn i sommersesongen, men vi anbefaler det alltid. Det er stort press, på grunn av den økende interessen for togferie i Norden. Dette er nesten hele Nordens «hovedvei» til kontinentet med tog.
PS! Plassreservasjon er ofte obligatorisk i sommerferien på direktetogene mellom København og Hamburg. Det er ikke obligatorisk plassreservasjon på avgangene som innebærer bytte til/fra tyske regiontog i Flensburg, og går videre med de danske togene som starter/slutter i Flensburg. - Franske TGVtog, Eurostar til England samt mellom Köln, Brüssel, Amsterdam og Paris, ICE-tog mellom Tyskland og Frankrike, alle spanske tog, alle italienske Freccia- og IC-tog, alle polske EIP, IC og TLK-tog, alle svenske Snabbtåg, alle nattog. Dette er tog med obligatorisk plassreservering.
- Togforbindelser som er helt nødvendige for at du skal holde din reiserute. Her vil ofte København-Hamburg inngå, for reiser fra Norge til kontinentet.
- Togforbindelser til og fra større byer i forbindelse med helger og ferietider i landet der du befinner deg. Dette er spesielt viktig hvis det er et større arrangement i byen du skal til (Oktoberfest i München, fotball-EM, OL eller andre store idrettsarrangementer, Eurovision Song Contest, byfestivaler og store fotballkamper er gode eksempler).
På de fleste andre tog er det enten ikke obligatorisk plassreservering, det er enkelt å bestille på stasjonen på stedet eller det er sjelden/aldri fullt.
For detaljer om plassreservering i de ulike landene har verdens beste togblogger, Mark Smith, kjent som The man in Seat 61, laget en utrolig god oversikt. Mange av tipsene i denne artikkelen er hentet fra The man in Seat 61.