Hvilken miljøpolitikk vil Arbeiderpartiet ha?

Programkomiteen foreslår noen positive grep i arealpolitikken. Men om landsmøtet i Arbeiderpartiet ikke vedtar AUFs kompromissforslag om at leting etter olje og gass kun skal være lov i felt med allerede eksisterende infrastruktur, vil partiet fortsatt ha en utdatert petroleumspolitikk.

Arbeiderpartiet stand i BergenArbeiderpartiet
Arbeiderpartiet

Stortingsvalget i september kommer til å legge viktige føringer for natur- og klimaarbeidet i Norge framover.

– Naturvernforbundet jobber for å synliggjøre miljøsaken også i den kommende valgkampen. Vi forsøker å få partiene til å vedta en bedre miljøpolitikk på landsmøtene sine, sier Holger Schlaupitz, fagsjef i Naturvernforbundet.

Miljøorganisasjonen har gitt innspill til programkomiteene og sendt inn konkrete endringsforslag til komiteenes programforslag. Nå er landsmøtesesongen i full gang, og det blir spennende å se om partiene vil ta steg i riktig retning. Før hvert landsmøte presenterer vi en kort analyse av partiets forslag til partiprogram. Der trekker vi fram noen eksempler på gode punkter og peker på konkrete formuleringer som bør endres.

3.–6. april er det Arbeiderpartiets tur til å avholde landsmøte.

Noen positive arealgrep

Arbeiderpartiets utkast til partiprogram inneholder noen forsiktige skritt i riktig retning. Programkomiteen gjentar at «klima og natur skal være rammen rundt all politikk», noe som skaper forventninger. Innen arealplanlegging og -forvaltning er det flere gode punkter.Blant annet om å gi kommunene økte ressurser innen klima- og naturkompetanse, og å bidra til planvask og arealregnskap. Mer vern og restaurering av natur samt forbud mot nedbygging av myr og uttak av torv er med. Programkomiteen foreslår også å etablere et mål for norsk naturpolitikk om å være arealnøytrale innen 2040. Det er bra at arealnøytralitet som prinsipp begynner å sige inn. Men å vente med dette til 2040 blir altfor seint.

Programkomiteen har som ambisjon at Norge skal ha verdens mest bærekraftige skogbruk. Likevel er det knapt noen punkter i programmet som vil bidra til dette. Et minimum må være at Arbeiderpartiets landsmøte føyer til at det må innføres midlertidig forbud mot flatehogst i naturskogene inntil naturverdiene der er kartlagt og eventuelt permanent vern er avklart, som er et konkret forslag fra Naturvernforbundet. Også innen fiskeoppdrett har partiet store ambisjoner, men det mangler politikk som kan gjøre næringa bærekraftig. Et minstekrav til landsmøtet må være at Arbeiderpartiet ikke kan godta ytterligere vekst før miljøproblemene er løst.

Ambisiøse energimål

Energidelen av programmet legger betydelig vekt på at Norge skal produsere mer kraft av ulike former. Det er ganske åpenbart at dette vil kunne skape mange nye naturkonflikter. Som et minimum forventer vi at Arbeiderpartiets landsmøte presiserer at kraftutbygging i verna vassdrag skal forelegges Stortinget og kun vurderes der andre flomdempende tiltak er utprøvd, liv og helse står på spill og verneverdiene ikke vil påvirkes nevneverdig.

Programutkastet inneholder et ambisiøst mål om å skaffe 20 TWh kraft gjennom mer energieffektivisering og mer lokal strømproduksjon innen 2030. Dette er veldig bra. Men: Arbeiderpartiet har et stort fokus på at strømmen skal være rimelig. Da blir det vanskelig å se hvordan målet skal kunne innfris. Vi er sterkt kritiske til partiets forslag til strømstøtteordninger, inkludert Norgespris. Naturvernforbundet anbefaler landsmøtet i Arbeiderpartiet å vedta en ordning der støtten utbetales til innbyggerne som et flatt beløp, uavhengig av forbruk. Dette vil opprettholde insentivene til strømsparing – og der støttebeløpet korrigeres for strømprisen i det prisområdet folk bor. Videre bør landsmøtet legge inn et punkt om at knappe kraftressurser bør prioriteres der de gir størst samfunns- og miljønytte.

Oppfordrer landsmøtet til å vedta AUFs oljeforslag

Det er dessverre fortsatt stort sprik mellom Naturvernforbundets og Arbeiderpartiets petroleumspolitikk. Tidligere AUF-leder Astrid Hoem har lagt inn en dissens i programforslaget som sier at «Arbeiderpartiet vil kun lete etter olje og gass i felt med allerede eksisterende infrastruktur». Som et absolutt minimum vil Naturvernforbundet sterkt anbefale landsmøtet i Arbeiderpartiet å vedta Hoems forslag. I tillegg bør de vedta at vi trenger en plan for rettferdig omstilling bort fra olje- og gassutvinning.

Programkomiteen i Arbeiderpartiet er opptatt av at eventuell utvinning av havbunnsmineraler må baseres på føre var-prinsippet. De påpeker at det må innhentes tilstrekkelig kunnskap som sikrer at vi har et faglig godt grunnlag for å gi utvinningskonsesjoner. Arbeidsprogram for utvinning av havbunnsmineraler kan ikke gis før slik kunnskap foreligger, skriver komiteen. Naturvernforbundet mener at en logisk konsekvens av dette er at Arbeiderpartiet landsmøte sier et klart nei til gruvedrift på havbunnen fram til miljøfaglig kunnskap tilsier at det er forsvarlig.

Godt landsmøte!